بِسْمِ اللهِ الرَّحْمٰنِ الرَّحِيمِ
Sahihul-Buhari
Zbirka vjerodostojnih hadisa
Hadis 2410–2425
16 hadisa
Ispričao nam je Ebul-Velid; kaže: Nama je ispričao Šu'be; kaže: Obavijestio me je Abdulmelik b. Mejsere, koji je kazao: Čuo sam En-Nezala b. Sebrea, koji je kazao: Čuo sam Abdullaha kada veli: "Čuo sam jednog čovjeka koji je ajet učio drukčije od onoga kako ga je učio Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem. Uzeo sam ga za ruku i odveo Allahovom Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem. Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, reče: ‘Obojica ga ispravno učite.'" Šu'be kaže: "Mislim da je rekao još i ovo: ‘Ne razilazite se jer su se razilazili oni što su živjeli prije vas pa su zbog toga propali.'"
Ispričao nam je Jahja b. Kazaa; kaže: Nama je ispričao Ibrahim b. Sa'd, prenijevši od Ibn Šihaba, on od Ebu Seleme i Abdurrahmana b. El-A'redža, a njih dvojica od Ebu Hurejrea, radijallahu anhu, koji je kazao: "Musliman i Jevrej su se prepirali. Musliman reče: ‘Tako mi Onoga Koji je nad svjetovima odabrao Muhammeda.' Jevrej reče: ‘Tako mi Onoga Koji je nad svjetovima odabrao Musaa.' Tada je musliman udario Jevreja i Jevrej je otišao Vjerovjesniku, sallallahu alejhi ve sellem, i obavijestio ga o ovom slučaju. Tad Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, pozva muslimana i upita ga o tome. Pošto ga obavijesti, Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, reče: ‘Nemojte me smatrati boljim od Musaa. Na Sudnjem danu će svijet pasti u nesvijest. Sa njim ću se onesvjestiti i ja. Ja ću biti prvi koji će doći svijesti. Kad dođem svijesti zateći ću Musaa kako se već drži za jednu stranu Arša. Ne znam, je li on bio sa svijetom koji se onesvijestio i prije mene došao svijesti, ili od onih koje je Allah izuzeo od toga.'"
Ispričao nam je Musa b. Ismail; kaže: Nama je ispričao Vuhejb; kaže: Nama je ispričao Amr b. Jahja, prenijevši od svoga oca, a on od Ebu Seida el-Hudrija, radijallahu anhu, koji je kazao: "Dok je jednom prilikom Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, sjedio došao mu je jedan Jevrej i rekao: ‘Ebul-Kasime, jedan od tvojih drugova me udario po licu!' ‘A ko?' – upita Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem. ‘Jedan ensarija' – odgovori on. ‘Zovite ga.' – reče Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem. Pošto je došao, Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, ga upita: ‘Jesi li ga udario?' ‘Jesam.' – odgovorio je – ‘Čuo sam ga na pijaci kako se kune: ‘Tako mi Onoga Koji je Musaa odabrao nad ljudima.' Rekao sam: ‘Zar i nad Muhammedom, pokvarenjače jedan.' To me je rasrdilo i ja sam ga udario po licu. Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, reče: ‘Ne smatrajte boljim jedne vjerovjesnike od drugih. Ljudi će na Sudnjem danu pasti u nesvijest. Ja ću biti prvi nad kim će zemlja raspuknuti i odmah ću ugledati Musaa kako se drži za stup Arša. Ne znam hoće li biti od onih koji su padali u nesvijest ili je račun položio s prvom munjom.'"
Ispričao nam je Musa; kaže: Nama je ispričao Hemmam, prenijevši od Katadea, a on od Enesa, radijallahu anhu: "Jedan je Jevrej jednoj robinji razmrskao glavu između dva kamena. Upitana je: ‘Ko ti je to uradio? Je li taj ili je taj?' kada je spomenut Jevrej, ona je klimnula glavom. Uhvatili su ga i, pošto je priznao, Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, zapovijedi da mu razmrskaju glavu između dva kamena."
Ispričao nam je Musa b. Ismail; kaže: Nama je ispričao Abdulaziz b. Muslim; kaže: Nama je ispričao Abdullah b. Dinar i kazao: Čuo sam Ibn Omera, radijallahu anhuma, koji je kazao: "Jedan je čovjek bio varan prilikom prodaje, pa mu je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: ‘Kada budeš prodavao, reci: ‘Nema varanja.'', i on je tako govorio."
Ispričao nam je Asim b. Ali; kaže: Nama je ispričao Ibn Ebi Zi'b, prenijevši od Muhammeda b. El-Munkedira, a on od Džabira, radijallahu anhu: "Jedan čovjek je oslobodio svoga roba, a osim njega nije imao druge imovine. Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, je to opozvao te ga je Nuajm b. En-Nehham kupio od tog čovjeka."
Ispričao nam je Muhammed; kaže: Obavijestio nas je Ebu Muavija, prenijevši od El-A'meša, on od Šekika, a on od Abdullaha, radijallahu anhu, koji je kazao da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: "Ko se lažno zakune da bi prisvojio imovinu muslimana, susrest će se sa Allahom Koji će na njega biti srdit." Abdullah kaže da je El-Eš'as rekao: "Tako mi Allaha, u vezi je sa mnom (objavljen 77. ajet sure ali Imran). Između mene i jednog Jevreja je nastupio spor. On mi je osporavao (moju) zemlju. Tužio sam ga Vjerovjesniku, sallallahu alejhi ve sellem. Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, mi reče: ‘Imaš li svjedoka?' ‘Nemam.' – odgovorih. On tada reče Jevreju: ‘Zakuni se.' Rekoh: ‘Allahov Poslaniče, on će se krivo zakleti i uzeti mi imovinu.' Uzvišeni Allah je (tim povodom) objavio: Oni koji obavezu svoju prema Allahu i zakletve svoje zamjenjuju nečim što malo vrijedi, na ovom svijetu nikakva dobra neće imati, Allah ih neće osloviti, niti će na njih, na Sudnjem danu, pažnju obratiti, niti će ih očistiti, njih bolna patnja čeka. (Ali Imran, 77)
Ispričao nam je Muhammed; kaže: Obavijestio nas je Ebu Muavija, prenijevši od El-A'meša, on od Šekika, a on od Abdullaha, radijallahu anhu, koji je kazao da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: "Ko se lažno zakune da bi prisvojio imovinu muslimana, susrest će se sa Allahom Koji će na njega biti srdit." Abdullah kaže da je El-Eš'as rekao: "Tako mi Allaha, u vezi je sa mnom (objavljen 77. ajet sure ali Imran). Između mene i jednog Jevreja je nastupio spor. On mi je osporavao (moju) zemlju. Tužio sam ga Vjerovjesniku, sallallahu alejhi ve sellem. Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, mi reče: ‘Imaš li svjedoka?' ‘Nemam.' – odgovorih. On tada reče Jevreju: ‘Zakuni se.' Rekoh: ‘Allahov Poslaniče, on će se krivo zakleti i uzeti mi imovinu.' Uzvišeni Allah je (tim povodom) objavio: Oni koji obavezu svoju prema Allahu i zakletve svoje zamjenjuju nečim što malo vrijedi, na ovom svijetu nikakva dobra neće imati, Allah ih neće osloviti, niti će na njih, na Sudnjem danu, pažnju obratiti, niti će ih očistiti, njih bolna patnja čeka. (Ali Imran, 77)
Ispričao nam je Abdullah b. Muhammed; kaže: Nama je ispričao Osman b. Omer; kaže: Obavijestio nas je Junus, prenijevši od Ez-Zuhrija, on od Abdullaha b. Ka'ba b. Malika, a on od Ka'ba, radijallahu anhu sljedeće: "Ja sam od Ibn Ebi Hadreda u džamiji zatražio da mi isplati dugovanje koje je imao prema meni. Prepirući se oko toga toliko smo podigli glasove, da nas je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, čuo u svojoj sobi. Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, otkri zastor na vratima svoje sobe i uzviknu: ‘Ka'be!' ‘Odazivam ti se i pokoravam, Allahov Poslaniče.' – rekoh. ‘Umanji svoje potraživanje za ovoliko (pokazavši mi na polovinu).' Ja rekoh: ‘Evo, već sam to uradio.' ‘A ti Ebu Hadrede ustani i daj mu njegovo potraživanje.'"
Ispričao nam je Abdullah b. Jusuf; kaže: Obavijestio nas je Malik, prenijevši od Ibn Šihaba, on od Urvea b. Ez-Zubejra, a on od Abdurrahmana b. Abdulkari'a koji je kazao: Čuo sam Omera b. El-Hattaba, radijallahu anhu, kada kaže: "Čuo sam Hišama b. Hakima b. Hizama kada uči suru El-Furkan drukčije nego što ju je učio Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem. Htio sam odmah da ga prekinem ali sam ga pustio da završi. Onda sam ga uhvatio za ogrtač i odveo Allahovom Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem, i rekao: ‘Ja sam ovoga čuo kako uči suru drugačije od onoga kako si je ti učio.' ‘Pusti ga.' – reče mi on. Potom mu reče: ‘Uči!' kad je proučio, on je rekao: ‘Ovako je objavljena.' Potom reče meni: ‘Uči!' I kad sam proučio, on reče: ‘I ovako je objavljena. Kur'an je objavljen na sedam harfova pa ga učite onako kako vam je najlakše.'"
Ispričao nam je Muhammed b. Beššar; kaže: Nama je ispričao Muhammed b. Ebi Adij, prenijevši od Šu'bea, on od sa'da b. Ibrahima, on od Humejda b. Abdurrahmana, on od Ebu Hurejrea, radijallahu anhu, a on da je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, kazao: "Razmišljao sam da li da zapovijedim nekome da umjesto mene klanja ljudima, a da ja odem do kuća onih koji ne prisustvuju namazu i popalim ih."
Ispričao nam je Abdullah b. Muhammed; kaže: Nama je ispričao Sufjan, prenijevši od Ez-Zuhrija, on od Urvea, a on od Aiše, radijallahu anha: "Abd b. Zem'a i sa'd b. Ebi Vekkas su podigli spor Vjerovjesniku, sallallahu alejhi ve sellem, u vezi sa sinom Zem'ove robinje. Sa'd je rekao: ‘Allahov Poslaniče, moj mi je brat oporučio, kada stignem (u Mekku) da odem i uzmem sina Zemi'ne robinje, jer je on njegov sin.' Potom je Abd b. Zem'a rekao: ‘On je moj brat. Sin je robinje moga oca, rođen je u postelji moga oca.' Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, je primijetio da liči na Utbea, ali je rekao: ‘Abde b. Zem'a, on je tvoj. Dijete pripada onome u čijoj je postelji rođeno. Sevdo, pokrivaj se pred njim.'"
Ispričao nam je Kutejbe; kaže: Nama je ispričao El-Lejs, prenijevši od Seida b. Ebi Seida, koji je čuo Ebu Hurejrea, radijallahu anhu, kada je kazao: "Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je poslao prema Nedždu skupinu konjanika koji su doveli čovjeka iz plemena Benu Hanife, a koji se zvaše Sumame b. Usal, poglavica Jemame. Svezaše ga za stub džamije. Do njega dođe Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, i upita ga: ‘Šta je s tobom, Sumama?' ‘Sa mnom je sve uredu.'", a potom je spomenuo hadis u cjelosti.
Ispričao nam je Abdullah b. Jusuf kaže: Nama je ispričao El-Lejs i kazao: Meni je ispričao Seid b. Ebi Seid da je čuo Ebu Hurejrea, radijallahu anhu, koji je kazao: "Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je poslao prema Nedždu skupinu konjanika koji su doveli čovjeka iz plemena Benu Hanife, a koji se zvaše Sumame b. Usal, poglavica Jemame, koga svezaše za stub džamije."
Ispričao nam je Jahja b. Bukejr; kaže: Nama je ispričao El-Lejs; kaže: Meni je ispričao Džafer b. Rebi'a. Neko drugi je kazao: Ispričao mi je El-Lejs i kazao: Meni je ispričao Džafer b. Rebi'a, prenijevši od Abdurrahmana b. Hurmuza, on od Abdullaha b. Ka'ba b. Malika el-Ensarija, a on od Ka'ba b. Malika, radijallahu anhu koji je rekao: "Kod Abdullaha b. Ebi Hadreda el-Eslemija imao sam duga pa sam ga stalno presretao i od njega tražio svoj dug. Jednom prilikom smo razgovarajući o dugu podigli glasove da nas je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, koji je prolazio pokraj nas čuo, pa je kazao: ‘Ka'be, smanji mu dug (pokazavši rukom na pola).' Ja sam mu oprostio polovinu, a polovinu duga uzeo."