بِسْمِ اللهِ الرَّحْمٰنِ الرَّحِيمِ
Sahihul-Buhari
Zbirka vjerodostojnih hadisa
Hadis 2385–2409
25 hadisa
Ispričao nam je Muhammed b. Jusuf; kaže: Obavijestio nas je Džerir, prenijevši od El-Mugirea, on od Eš-Ša'bija, a on od Džabira b. Abdullaha, radijallahu anhuma, koji je kazao: "Bio sam sa Vjerovjesnikom, sallallahu alejhi ve sellem, u jednom vojnom pohodu pa mi je rekao: ‘Šta veliš da mi prodaš tvoga devca?' ‘Hoću.' – odgovorih, i prodadoh mu ga. Kada je stigao u Medinu, ja sam mu odveo devca, a on mi ga je platio."
Ispričao nam je Mualla b. Esed; kaže: Nama je ispričao Abdulvahid; kaže: Nama je ispričao El-A'meš koji je kazao: Mi smo kod Ibrahima spomenuli zalog u nedostatku novca pa je rekao: Ispričao mi je El-Esved, prenijevši od Aiše, radijallahu anha: "Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, je kupio od jednog Jevreja hrane (dogovorivši se da mu je plati) do precizno utvrđenog roka, a kao zalog mu je ostavio svoj željezni pancir."
Ispričao nam je Abdulaziz b. Abdullah el-Uvejsi; kaže: Nama je ispričao Sulejman b. Bilal, prenijevši od Sevra b. Zejda, on od Ebul-Gajsa, on od Ebu Hurejrea, radijallahu anhu, a on da je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, kazao: "Ko uzme imovinu ljudi s namjerom da mu je vrati, Allah će mu pomoći da je vrati. A ko uzme imovinu ljudi s namjerom da je uništi, Allah će uništiti njega."
Ispričao nam je Ahmed b. Junus; kaže: Nama je ispričao Ebu Šihab, prenijevši od El-A'meša, on od Zejda b. Vehba, a on od Ebu Zerra, radijallahu anhu, koji je kazao: "Jednom prilikom sam bio s Vjerovjesnikom, sallallahu alejhi ve sellem. Pošto ugleda Uhud, reče: ‘Ne bih volio da mi se on pretvori u zlato i da se kod mene, nakon tri dana, od toga zadrži išta više od jednog dinara, koga pohranim za vraćanje duga.' Još je rekao i ovo: ‘Bogati će imati neznatnu nagradu osim onoga koji dijeli ovako i ovako (Ebu Šihab je pokazao ispred sebe, na svoju desnu i lijevu stranu), a malo ih je takvih.' Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, je rekao: ‘Ostani na svom mjestu i malo pođi naprijed.' Ja sam tada čuo jedan glas i htio da odem do njega, ali sam se sjetio njegovih riječi: ‘Budi na svom mjestu dok ti ja ne dođem!' kad je došao, rekao sam: ‘Allahov Poslaniče, šta sam čuo (ili je rekao: Kakav je ono glas koji sam čuo)?' ‘A jesi li čuo?' ‘Jesam.' – odgovorio sam, a on reče: ‘Došao mi je Džibril i rekao: ‘Ko od tvojih sljedbenika umre, a nije Allahu ništa smatrao ravnim, ući će u Džennet.' ‘I ako bude radio to i to.' – upitao sam. ‘I ako bude radio to i to.' – rekao je on."
Ispričao nam je Ahmed b. Šebib b. Seid; kaže: Ispričao nam je moj otac, on od Junusa, koji je kazao da je Ibn Šihab rekao: Ispričao mi je Ubejdullah b. Abdullah b. Utbe koji veli da je Ebu Hurejre, radijallahu anhu, kazao da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: "Kada bih imao zlata kao brdo Uhud, ne bih volio da mi prođu tri dana, a da kod mene od toga bude išta ostalo, osim što bih ostavio za isplatu duga." Prenijeli su ga i Ebu Salih i Ukajl od Ez-Zuhrija.
Ispričao nam je Ebul-Velid; kaže: Nama je ispričao Šu'be; kaže: Obavijestio nas je Seleme b. Kuhejl i kazao: Čuo sam na Mini Ebu Selemea kada prenosi od Ebu Hurejrea, radijallahu anhu: "Neki je čovjek od Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, tražio da mu isplati dug i sa njim grubo postupio. Ashabi su pošli prema njemu, ali im je on rekao: ‘Pustite ga! Povjerenik ima pravo riječi. Kupite mu kamilu i dajte mu je.' ‘Imamo samo po godinama bolju i stariju od njegove' – rekoše oni. ‘Kupite kamilu i dajte mu je, jer je među vama najbolji onaj koji uredno vraća svoj dug."
Ispričao nam je Muslim; kaže: Nama je ispričao Šu'be, prenijevši od Abdulmelika, on od Rib'ijja, a on od Huzejfea, radijallahu anhu, koji je kazao: "Čuo sam Vjerovjesnika, sallallahu alejhi ve sellem, kada je kazao: ‘Neki čovjek je umro.' Neko ga je upitao: ‘A čime se bavio?' Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, reče: ‘Prodavao je robu pa je od bogatog svoj dug naplaćivao na lijep način, a siromašnom ga je smanjivao, pa su mu zbog toga oprošteni grijesi koje je počinio prema Allahu.'" Ebu Mes'ud je rekao: "Čuo sam ga od Vjerovjesnika, sallallahu alejhi ve sellem."
Ispričao nam je Musedded, prenijevši od Jahjaa, on od Sufjana, koji je kazao: Ispričao mi je Seleme b. Kuhejl, prenijevši od Ebu Selemea, a on od Ebu Hurejrea, radijallahu anhu: "Jedan čovjek je došao da od Vjerovjesnika, sallallahu alejhi ve sellem, zatraži da mu vrati kamilu (koju mu je pozajmio). Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, reče: ‘Dajte mu je!' Ashabi rekoše: ‘Mi imamo samo po godinama stariju i vredniju od njegove.' Čovjek reče: ‘Izmiri dugovanje prema meni, Allah ga izmirio prema tebi!' Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, reče: ‘Dajte mu, jer je od ljudi najbolji onaj koji najurednije izmiruje svoje dugovanje.'"
Ispričao nam je Ebu Nuajm; kaže: Nama je ispričao Sufjan, prenijevši od Seleme, on od Ebu Seleme, a on od Ebu Hurejrea, radijallahu anhu, koji je kazao: "Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, je jednom čovjeku bio dužan mladu kamilu. On je došao da traži svoj dug. Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, reče: ‘Dajte mu je!' Oni tragahu za kamilom istih godina, ali su pronašli stariju. Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, reče: ‘Dajte mu je!' ‘Izmiri dugovanje prema meni, Allah ga izmirio prema tebi!' Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, reče: ‘Najbolji među vama je onaj koji najurednije izmiruje svoje dugovanje.'"
Ispričao nam je Hallad b. Jahja; kaže: Nama je ispričao Mis'ar; kaže: Nama je ispričao Muharib b. Disar, prenijevši od Džabira b. Abdullaha, radijallahu anhuma, koji je kazao: "Otišao sam Vjerovjesniku, sallallahu alejhi ve sellem, dok je bio u džamiji, (Mis'ar veli: "Mislim da je to bilo ujutro u vrijeme duha-namaza.") pa je rekao: ‘Klanjaj dva rekata!' Otišao sam kod njega da naplatim dug: ‘Uredno mi ga je isplatio i dao mi još i više.'"
Ispričao nam je Abedan; kaže: Obavijestio nas je Abdullah; kaže: Nas je obavijestio Junus, prenijevši od Ez-Zuhrija, koji je kazao: Ispričao mi je Ibn Ka'b b. Malik da ga je obavijestio Džabir b. Abdullah, radijallahu anhu, koji je ispričao: "Moj otac je na Uhudu pao kao šehid, a ostao je dužan. Vjernici su tražili svoja prava. Ja otiđoh kod Vjerovjesnika, sallallahu alejhi ve sellem. On ih zamoli da prime hurme iz moje bašče i time oslobode dug moga oca. Pošto odbiše, on im ne dade hurme iz moje bašče, nego reče: ‘Ujutro ćemo doći kod tebe.' kad je jutro svanulo, on je došao kod mene. Obišao je moj palmovik i blagoslovio njegov plod. Ja sam nakon toga obrao plod, izmirio im sva potraživanja i hurmi je ostalo i za mene."
Ispričao nam je Ibrahim b. El-Munzir; kaže: Nama je ispričao Enes, prenijevši od Hišama, on od Vehba b. Kejsana, a on od Džabira b. Abdullaha, radijallahu anhuma, koji ga je obavijestio sljedeće: "Moj otac je umro a jednom Jevreju ostao dužan trideset tovara (hurmi). Ja ga zamolih da ga pričeka (u pogledu vraćanja duga), ali on odbi. Ja otidoh Allahovom Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem, i zamolih ga da posreduje kod Jevreja kako bi pričekao. Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je otišao kod Jevreja i ponudio mu da na ime dugovanja uzme plodove mojih palmi, ali je Jevrej odbio. Nakon toga Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, dođe u moj palmovik prođe kroz njega i reče mi: ‘Oberi ih i isplati mu dug.' kada se Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, nešto kasnije vratio, već sam bio obrao palme. Jevreju sam vratio trideset tovara i još je meni ostalo sedamnaest tovara, te sam otišao kod Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, da ga obavijestim o onome što se desilo i zatekao ga kako klanja ikindiju. Kad je završio namaz, ja ga obavijestih o višku. Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, reče: ‘Obavijesti o tome Ibnul-Hattaba!' Otidoh kod Omera i o tome ga obavijestih, a Omer mi reče: ‘Znao sam da će biti bereket čim je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, prošao kroz palmovik.'"
Ispričao nam je Ebul-Jeman; kaže: Obavijestio nas je Šuajb, prenijevši od Ez-Zuhrija (h). A ispričao nam je Ismail i kazao: Meni je ispričao moj brat, prenijevši od Sulejmana, on od Muhammeda b. Ebi Atika, on od Ibn Šihaba, a on od Urvea: "Aiša, radijallahu anha, me je obavijestila da se Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, u namazu molio: "Allahumme inni euzu bike minel-me'semi vel-magremi! / Allahu, utječem ti se od grijeha i prezaduženosti! Neko mu reče: ‘Allahov Poslaniče, ti se puno utječeš od prezaduženosti.' On reče: ‘Kad je čovjek prezadužen, on mnogo govori, i laže, i obećava i proigrava obećanje.'"
Ispričao nam je Ebul-Velid; kaže: Nama je ispričao Šu'be, prenijevši od Adijja b. Sabita, on od Ebu Hazima, a on od Ebu Hurejrea, radijallahu anhu, a on od Vjerovjesnika, sallallahu alejhi ve sellem, koji je kazao: "Ko ostavi (iza sebe) imetak on pripada njegovim nasljednicima, a ko ostavi kakav teret mi ga preuzimamo na sebe."
Ispričao nam je Abdullah b. Muhammed; kaže: Nama je ispričao Ebu Amir; kaže: Nama je ispričao Fulejh, prenijevši od Hilala b. Alija, on od Abdurrahmana b. Ebi Amre, a on od Ebu Hurejrea, radijallahu anhu, da je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, kazao: "Nema nijednog vjernika a da mu ja nisam preči nego on sam sebi i na ovom i na Budućem svijetu. Učite ako hoćete: Vjerovjesnik treba da bude preči vjernicima nego oni sami sebi... (El-Ahzab, 6) Koji god vjernik umre, i iza sebe ostavi imetak, neka ga nasljeđuje njegova po ocu najbliža rodbina. A ko ostavi dug ili nezbrinutog člana porodice, neka mi dođe, ja ću mu biti skrbnik."