بِسْمِ اللهِ الرَّحْمٰنِ الرَّحِيمِ

Sahihul-Buhari

Zbirka vjerodostojnih hadisa

19px
← Sve teme

Hadis 2351–2383

Navodnjavanje i raspodjela vode

33 hadisa

Hadis 2351

Ispričao nam je Seid b. Ebi Merjem; kaže: Nama je ispričao Ebu Gassan i kazao: Meni je ispričao Ebu Hazim, prenijevši od Sehla b. Sa'da, radijallahu anhu, koji je kazao: "Vjerovjesniku, sallallahu alejhi ve sellem, je donesena posuda (s mlijekom) pa se iz nje napio. S desne strane mu je bio jedan dječak, koji bijaše najmlađi među prisutnima, a s lijeve stariji ljudi. Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, reče: ‘Dječko, dozvoljavaš li mi da posudu prvo dam starijima (da se napiju)?' On reče: ‘Allahov Poslaniče, (svoje pravo) da se nakon tebe napijem ne dam nikome.' I Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, dade posudu njemu."

0:000:00
Hadis 2352

Ispričao nam je Ebul-Jeman; kaže: Obavijestio nas je Šuajb, prenijevši od Ez-Zuhrija, koji je kazao: Ispričao mi je Enes b. Malik, radijallahu anhu: "Pomužena je jedna ovca koja je pripadala porodici Enesa b. Malika i mlijeko pomiješano s vodom iz bunara pored Enesove kuće, i dato Allahovom Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem. Kad se napio i odmakao posudu od svojih usta, s njegove lijeve strane bijaše Ebu Bekr, a sa desne neki beduin. Uplašivši se da će je dati prvo beduinu, Omer reče: ‘Allahov Poslaniče, daj Ebu Bekru pored sebe.' On posudu dade beduinu, koji je bio s njegove desne strane, i reče: ‘Desno pa desno!'"

Hadis 2353

Ispričao nam je Abdullah b. Jusuf; kaže: Obavijestio nas je Malik, prenijevši od Ebuz-Zinada, on od El-A'redža, a on od Ebu Hurejrea, radijallahu anhu, da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: "Neka se ne zabranjuje višak vode da bi se na taj način spriječila ispaša."

Hadis 2354

Ispričao nam je Jahja b. Bukejr; kaže: Nama je ispričao El-Lejs, prenijevši od Ukajla, on od Ibn Šihaba, on od Ibnul-Musejjebe i Ebu Seleme, njih dvojica, od Ebu Hurejera, radijallahu anhu, da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: "Ne zabranjujte višak vode da biste na taj način spriječili višak trave."

Hadis 2355

Ispričao nam je Mahmud; kaže: Obavijestio nas je Ubejdullah, prenijevši od Israila, on od Ebu Hasina, on od Ebu Saliha, a on od Ebu Hurejrea, radijallahu anhu, koji je kazao da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: "Nema krvarine onome kome se nešto desi u rudniku ili u bunaru, niti ima nadoknade za ono što uništi životinja, a od nađenog blaga treba dati petinu."

Hadis 2356

Ispričao nam je Abdan, prenijevši od Ebu Hamze, on od El-A'meša, on od Šekika, on od Abdullaha, radijallahu anhu, da je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, kazao: "Ko se krivo zakune da bi uzurpirao tuđu imovinu, susrest će Allaha na Sudnjem danu, a On će na njega biti ljut." pa je Uzvišeni Allah objavio: Oni koji obavezu svoju prema Allahu i zakletve svoje zamjenjuju nečim što malo vrijedi – na Onom svijetu nikakva dobra neće imati, Allah ih neće ni osloviti, niti će na njih na Sudnjem danu pažnju obratiti, niti će ih očistiti – njih bolna patnja čeka. (Ali Imran, 77) Kasnije je došao El-Eš'as i upitao: "Šta vam je ispričao Ebu Abdurrahman? Ovaj ajet je objavljen u vezi sa mnom. Ja sam imao bunar na zemljištu moga amidžića pa mi je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: ‘Dovedi svjedoke, koji će svjedočiti u tvoju korist.' Rekao sam: ‘Ja nemam svjedoka.' Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, reče: ‘Onda neka se on zakune.' Rekao sam: ‘Allahov Poslaniče, ukoliko se on zakune, ja izgubih bunar.' Tada je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, izgovorio spomenute riječi, a Uzvišeni Allah je kao potvrdu tome objavio spomenuti ajet."

Hadis 2357

Ispričao nam je Abdan, prenijevši od Ebu Hamze, on od El-A'meša, on od Šekika, on od Abdullaha, radijallahu anhu, da je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, kazao: "Ko se krivo zakune da bi uzurpirao tuđu imovinu, susrest će Allaha na Sudnjem danu, a On će na njega biti ljut." pa je Uzvišeni Allah objavio: Oni koji obavezu svoju prema Allahu i zakletve svoje zamjenjuju nečim što malo vrijedi – na Onom svijetu nikakva dobra neće imati, Allah ih neće ni osloviti, niti će na njih na Sudnjem danu pažnju obratiti, niti će ih očistiti – njih bolna patnja čeka. (Ali Imran, 77) Kasnije je došao El-Eš'as i upitao: "Šta vam je ispričao Ebu Abdurrahman? Ovaj ajet je objavljen u vezi sa mnom. Ja sam imao bunar na zemljištu moga amidžića pa mi je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: ‘Dovedi svjedoke, koji će svjedočiti u tvoju korist.' Rekao sam: ‘Ja nemam svjedoka.' Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, reče: ‘Onda neka se on zakune.' Rekao sam: ‘Allahov Poslaniče, ukoliko se on zakune, ja izgubih bunar.' Tada je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, izgovorio spomenute riječi, a Uzvišeni Allah je kao potvrdu tome objavio spomenuti ajet."

Hadis 2358

Ispričao nam je Musa b. Ismail: kaže: Nama je ispričao Abdulvahid b. Zijad, prenijevši od El-A'meša koji je kazao: Čuo sam Ebu Saliha kada veli: Čuo sam Ebu Hurejrea, radijallahu anhu, kada je kazao da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: "Tri vrste ljudi Allah neće ni pogledati na Sudnjem danu, niti će od grijeha očistiti i za njih je pripremljena bolna kazna: čovjeka koji je pored puta imao vodu i zabranjivao putniku namjerniku da se napije, čovjeka koji je dao prisegu vođi isključivo radi ovosvjetskih koristi, pa ako bi mu što davao, on je bio zadovoljan, u protivnom se srdio, i čovjeka koji je izložio svoju robu poslije ikindije i rekao: ‘Kunem se Allahom, osim Koga drugog Boga nema, ja sam za nju dao toliko i toliko i čovjek mu povjeruje i kupi je.' Zatim je citirao ajet: Oni koji obavezu svoju prema Allahu i zakletve svoje zamjenjuju nečim što malo vrijedi..."

Hadis 2359

Ispričao nam je Abdullah b. Jusuf: kaže: Nama je ispričao El-Lejs i kazao: Meni je ispričao Ibn Šihab, prenijevši od Urvea, a on od Abdullaha b. Ez-Zubejra, radijallahu anhuma, koji mu je ispričao sljedeće: "Jedan je ensarija optužio Ez-Zubejra kod Vjerovjesnika, sallallahu alejhi ve sellem, zbog korita kojim je tekla voda iz kamenjara kojim su navodnjavali palmovike. Ensarija je rekao Ez-Zubejru: ‘Pusti vodu da teče dalje!' On to nije učinio pa ga je ovaj tužio kod Vjerovjesnika, sallallahu alejhi ve sellem. Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, reče: ‘Zubejre, zalij svoje, a onda propusti vodu svom susjedu!' Ensarija se rasrdi i reče: ‘Je li to zbog toga što je on tvoj tečić?' Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, pocrvenje u licu a zatim reče: ‘Zubejre, navodnjavaj svoje, a onda zaustavi vodu neka se vrati u unutar zida.' Ez-Zubejr je rekao: ‘Mislim da je u vezi sa ovim objavljen ajet: I tako mi Gospodara tvoga, oni neće biti vjernici dok za sudiju u sporovima međusobnim tebe ne prihvate i da onda zbog presude tvoje u dušama svojim nimalo tegobe ne osjete i dok se sasvim ne pokore.'" (En-Nisa, 65)

Hadis 2360

Ispričao nam je Abdullah b. Jusuf: kaže: Nama je ispričao El-Lejs i kazao: Meni je ispričao Ibn Šihab, prenijevši od Urvea, a on od Abdullaha b. Ez-Zubejra, radijallahu anhuma, koji mu je ispričao sljedeće: "Jedan je ensarija optužio Ez-Zubejra kod Vjerovjesnika, sallallahu alejhi ve sellem, zbog korita kojim je tekla voda iz kamenjara kojim su navodnjavali palmovike. Ensarija je rekao Ez-Zubejru: ‘Pusti vodu da teče dalje!' On to nije učinio pa ga je ovaj tužio kod Vjerovjesnika, sallallahu alejhi ve sellem. Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, reče: ‘Zubejre, zalij svoje, a onda propusti vodu svom susjedu!' Ensarija se rasrdi i reče: ‘Je li to zbog toga što je on tvoj tečić?' Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, pocrvenje u licu a zatim reče: ‘Zubejre, navodnjavaj svoje, a onda zaustavi vodu neka se vrati u unutar zida.' Ez-Zubejr je rekao: ‘Mislim da je u vezi sa ovim objavljen ajet: I tako mi Gospodara tvoga, oni neće biti vjernici dok za sudiju u sporovima međusobnim tebe ne prihvate i da onda zbog presude tvoje u dušama svojim nimalo tegobe ne osjete i dok se sasvim ne pokore.'" (En-Nisa, 65)

Hadis 2361

Ispričao nam je Abdan: kaže: Obavijestio nas je Abdullah; kaže: Nas je obavijestio Ma'mer, prenijevši od Ez-Zuhrija, a on od Urvea, koji je kazao: "Jedan je ensarija optužio Ez-Zubejra, pa je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: ‘Zubejre, navodni svoje, a onda pusti vodu!' Ensarija se naljuti i reče: ‘Zato što je on tvoj tečić!' A Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, pocrvenje u licu i reče: ‘Zubejre, navodnjavaj svoje sve dok voda ne bude naspram zida, a onda zadrži vodu.' Mislim da je u vezi sa tim objavljen ajet: I tako mi Gospodara tvoga, oni neće biti vjernici dok za sudiju u sporovima međusobnim tebe ne prihvate."

Hadis 2362

Ispričao nam je Muhammed b. Selam: kaže: Obavijestio nas je Mahled b. Jezid el-Harrani i kazao: Mene je obavijestio Ibn Džurejdž i kazao: Ispričao mi je Ibn Šihab kome je ispričao Urve b. Ez-Zubejr: "Neki ensarija je optužio Ez-Zubejra zbog korita kojim je tekla voda iz kamenjara kojim je navodnjavao palmovik, pa je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: ‘Zubejre, natopi svoje a onda vodu pusti svom susjedu.' Zapovijedio mu je to u skladu sa ustaljenom praksom. Ensarija je upitao: ‘Je li to zato što je on tvoj tečić?' Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, pocrvenje u licu i reče: ‘Natopi i zadrži vodu dok ne bude naspram zida.' na taj način je Ez-Zubejr iskoristio maksimalno svoje pravo. Ez-Zubejr je rekao: ‘Tako mi Allaha, u vezi s tim je objavljen ajet: I tako mi Gospodara tvoga, oni neće biti vjernici dok za sudiju u sporovima međusobnim tebe ne prihvate. Ibn Šihab mi je rekao: "Ensarije i drugi su ove Vjerovjesnikove, sallallahu alejhi ve sellem, riječi shvatili ovako: ‘Natopi svoje i zadrži vodu dok ne bude naspram zida tj. do članaka.'"

Hadis 2363

Ispričao nam je Abdullah b. Jusuf: kaže: Obavijestio nas je Malik, prenijevši od Sumejja, on od Ebu Saliha, a on od Ebu Hurejrea, radijallahu anhu, da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, kazao: "Jedan je čovjek ožednio dok je putovao, te se spustio do bunara i napio se iz njega. Pošto iziđe ugleda psa kako od žeđi, dahćući, grize zemlju. Pomisli: ‘Ovaj pas je žedan kao što sam i ja bio.', pa se spustio do bunara, u mestvi zahvatio vode, ispeo se i napojio psa. Allah ga je za to nagradio i oprostio mu grijehe." Prisutni rekoše: "Allahov Poslaniče, hoćemo li mi imati nagradu za to (kad napajamo) životinje?" On reče: "Slijedi nagrada za svako živo biće koje se napoji." Isti hadis su prenijeli i Hammad b. Seleme i Er-Rebi' b. Muslim od Muhammeda b. Zijada.

Hadis 2364

Ispričao nam je Ibn Ebi Merjem: kaže: Nama je ispričao Nafi' b. Omer, prenijevši od Ibn Ebi Mulejkea, a on od Esme bint Ebu Bekr, radijallahu anha: "Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, je klanjao namaz prilikom pomračenja Sunca, a potom rekao: ‘Primaknut mi je Džehennem. Rekao sam: ‘Gospodaru, zar dok sam ja još među njima?' U njemu je on" – veli Esma – "vidio jednu ženu, kako je mačka grebe (po licu). ‘Zbog čega joj ovo radi?' – upitao je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem. ‘Zbog toga što ju je držala zatvorenom pa je uginula od gladi.' – odgovorili su (meleki)."

Hadis 2365

Ispričao nam je Ismail i kazao: Meni je ispričao Malik, prenijevši od Nafi'a, a on od Abdullaha b. Omera, radijallahu anhuma, da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, kazao: "Žena će biti mučena zbog mačke koju je zatvorila pa je ona od gladi uginula. Ona će zbog nje ući u Džehennem. Čuvar Džehennema, će joj, a Allah najbolje zna" – veli Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem – "reći: ‘Kad si je zatvorila, nisi joj davala hranu, ni piće, niti si je pustila da može loviti gmizavce po zemlji.'"

Pogledaj i preostalih 18 hadisa iz ove teme →