بِسْمِ اللهِ الرَّحْمٰنِ الرَّحِيمِ

Sahihul-Buhari

Zbirka vjerodostojnih hadisa

19px
← Sve teme

Hadis 2320–2350

Zemljoradnja / Poljoprivreda

31 hadisa

Hadis 2320

Ispričao nam je Kutejbe b. Seid; kaže: Nama je ispričao Ebu Avane (h). A ispričao mi je Abdurrahman b. El-Mubarek; kaže: Nama je ispričao Ebu Avane, prenijevši od Katadea, a on od Enesa b. Malika, radijallahu anhu, koji je kazao da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: "Neće nijedan musliman zasaditi voćku ili posijati usjev pa od toga pojede ptica, čovjek, ili (druga) životinja, a da mu to neće biti upisano u sadaku." Rekao nam je Muslim: Ispričao nam je Eban; kaže: Nama je ispričao Katade; kaže: Nama je ispričao Enes, prenijevši od Vjerovjesnika, sallallahu alejhi ve sellem.

0:000:00
Hadis 2321

Ispričao nam je Abdullah b. Jusuf; kaže: Nama je ispričao Abdullah b. Salim el-Himsi; kaže: Nama je ispričao Muhammed b. Zijad el-Elhani koji je kazao: "Ebu Umame el-Bahili je, vidjevši ralo ili poljoprivrednu alatku, rekao: ‘Neće ovo (oruđe) ući u kuću jednog naroda, a da Allah u nju neće uvesti poniženje.'" Ebu Abdullah je rekao da se Ebu Umame zvao Sudej b. Adžlan."

Hadis 2322

Ispričao nam je Muaz b. Fedale; kaže: Nama je ispričao Hišam, prenijevši od Jahjaa b. Ebi Kesira, on od Ebu Usame, a on od Ebu Hurejrea, radijallahu anhu, koji je kazao da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: "Ko bude držao psa, njegova dobra djela će svakog dana biti umanjena za jedan kirat, izuzev psa za čuvanje usjeva i stoke." Prenijeli su Ibn Sirin i Ebu Salih od Ebu Hurejrea, a on od Vjerovjesnika, sallallahu alejhi ve sellem: "...izuzev psa čuvara stoke ili usjeva i lovačkog psa." Ebu Hazim je prenio od Ebu Hurejrea, a on od Vjerovjesnika, sallallahu alejhi ve sellem: "...izuzev lovačkog i psa čuvara stoke."

Hadis 2323

Ispričao nam je Abdullah b. Jusuf; kaže: Obavijestio nas je Malik, prenijevši od Jezida b. Husajfea da je njemu ispričao Es-Saib b. Jezid da je čuo Sufjana b. Ebiz-Zuhejra iz plemena Ezdišenue, koji bijaše Vjerovjesnikov, sallallahu alejhi ve sellem, ashab koji je kazao: "Čuo sam Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, kada je rekao: ‘Ko nabavi psa koji mu ne treba za čuvanje usjeva ili stoke, svakog dana mu se (zbog njega) umanje njegova dobra djela za kirat.'" "Upitao sam" – veli Es-Saib – "Ti si to čuo od Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem?" "Jesam, tako mi Gospodara ove džamije." – odgovori Sufjan.

Hadis 2324

Ispričao nam je Muhammed b. Beššar; kaže: Nama je ispričao Gunder; kaže: Nama je ispričao Šu'be, prenijevši od sa'da b. Ibrahima, koji je kazao: Čuo sam Ebu Selemea kada je prenio od Ebu Hurejrea, radijallahu anhu, da je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, kazao: "Neki čovjek je uzjahao goveče pa se ono okrenulo prema njemu i reklo: ‘Ja nisam stvoreno za jahanje, već za oranje.' U ovo smo" – veli Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem – "povjerovali ja, Ebu Bekr i Omer. A zgrabio je vuk ovcu pa je pastir pošao za njom. Vuk reče: ‘Ko će je čuvati od zvijeri Onoga dana kada ona neće imati drugog pastira osim mene?' U ovo smo" – veli Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem – "povjerovali ja, Ebu Bekr i Omer." Ebu Seleme kaže: "Njih dvojica nisu bila tu kada je ovo Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao svijetu."

Hadis 2325

Ispričao nam je El-Hakem b. Nafi'; kaže: Obavijestio nas je Šuajb; kaže: Ispričao nam je Ebuz-Zinad, prenijevši od El-A'redža, a on od Ebu Hurejrea, radijallahu anhu, koji je kazao: "Ensarije su Vjerovjesniku, sallallahu alejhi ve sellem, rekli: ‘Podijeli palmovike između nas i naše braće muhadžira iz Mekke!' ‘Ne.' – odgovorio je on – ‘A da nam pomognete u obradi, pa da vas uključimo kao saučesnike u raspodjeli ploda?' ‘Čuli smo i pokoravamo se.' – rekoše muhadžiri."

Hadis 2326

Ispričao nam je Musa b. Ismail; kaže: Nama je ispričao Džuvejrija, prenijevši od Nafi'a, on od Abdullaha, radijallahu anhu sljedeće: "Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, je dao da se popali i sasiječe palmovik plemena Benu Nadir, o čemu je Hassan spjevao: ‘Poniženo bješe roblje Benu Lu'ja koje bješe protjerano i popaljeno na El-Buvejri.'"

Hadis 2327

Ispričao nam je Muhammed b. Mukatil; kaže: Obavijestio nas je Abdullah; kaže: nas je obavijestio Jahja b. Seid, prenijevši od Hanzale b. Kajsa el-Ensarija, koji je čuo Rafi'a b. Hadidža kad je kazao: "Od svih stanovnika Medine mi smo se najviše bavili zemljoradnjom. Uzimali smo zemlju pod zakup. U jednom kraju Medine mi bismo uzeli nešto pod zakup, a drugi dio bi ostao vlasniku. Nekada bi taj dio zadesila nesreća, a vlasnikov bi ostao ispravan. A nekada bi vlasnikov dio zadesila nesreća, a naš bi ostao ispravan, pa nam je to zabranjeno. U to vrijeme nije bilo zlata i srebra."

Hadis 2328

Ispričao nam je Ibrahim b. El-Munzir; kaže: Nama je ispričao Enes b. Ijad, prenijevši od Ubejdullaha, a on od Nafi'a da ga je obavijestio Abdullah b. Omer, radijallahu anhuma: "Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, je zemlju u Hajberu davao stanovnicima Hajbera da je obrađuju na polovicu. Od plodova bi svojim suprugama davao po stotinu tovara; osamdeset tovara hurmi i dvadeset tovara ječma. Kasnije je Omer razdijelio zemlju Hajberu davši Vjerovjesnikovim, sallallahu alejhi ve sellem, suprugama pravo da biraju: da im se dodijeli dio zemlje i vode ili da im se nastavi davati po ranijem. Neke su od njih odabrale zemlju, a neke tovare. Aiša je odabrala zemlju."

Hadis 2329

Ispričao nam je Musedded; kaže: Nama je ispričao Jahja b. Seid, prenijevši od Ubejdullaha, koji je kazao: Ispričao mi je Nafi', prenijevši od Ibn Omera, radijallahu anhuma, koji je kazao: "Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, je obradu zemlje u Hajberu davao na polovicu od svega što je na njoj, i plodova i usjeva."

Hadis 2330

Ispričao nam je ali b. Abdullah; kaže: Nama je ispričao Sufjan da je Amr rekao: "Rekao sam Tavusu: ‘Da si ostavio izdavanje zemlje pod zakup, jer neki tvrde da je to Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, zabranio.' On reče: ‘Amre, ja im je dajem i time im pomažem, a ja to bolje od njih znam. Ibn Abbas me je obavijestio da to Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, nije zabranio, nego je rekao: ‘Da neko od vas svome bratu da zemlju na obradu besplatno bolje mu je nego da za nju uzme zakupninu.'"

Hadis 2331

Ispričao nam je Muhammed b. Mukatil; kaže: Obavijestio nas je Abdullah; kaže: Nas je obavijestio Ubejdullah, prenijevši od Nafi'a, a on od Ibn Omera, radijallahu anhuma: "Dao je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, zemlju Hajbera Jevrejima da je obrađuju i siju, a da od prinosa njima pripadne polovica."

Hadis 2332

Ispričao nam je Sadeka b. El-Fadl; kaže: Obavijestio nas je Ibn Ujejne, prenijevši od Jahjaa, koji je čuo Hazalea ez-Zurekija, koji je prenio od Rafi'a, radijallahu anhu, koji je kazao: "Mi smo se od stanovnika Medine najviše bavili zemljoradnjom. Neki su od nas uzimali zemlju od drugih pod zakup, govoreći: ‘Ovaj komad je moj, a onaj tvoj.' Nekada bi rodio jedan, a drugi ne bi, pa im je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, to zabranio."

Hadis 2333

Ispričao nam je Ibrahim b. El-Munzir; kaže: Nama je ispričao Ebu Damre; kaže: Nama je ispričao Musa b. Ukbe, prenijevši od Nafi'a, on od Abdullaha b. Omera, radijallahu anhuma, da je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, kazao: "Zaputila su se tri čovjeka. Sklonili su se od kiše u jednu špilju. Njihov ulaz je zatvorila jedna ogromna stijena koja se odvalila od brda. Rekoše: ‘Prisjetite se vaših dobrih djela, koja ste iskreno, u ime Allaha, učinili, pa zamolite Allaha tim djelima. Možda će nam On dati izlaz iz ove situacije.' Jedan od njih reče reče: ‘Allahu, ja sam imao stare i iznemogle roditelje i dosta male djece. Prije njih (roditelja) nisam davao mlijeko ni ukućanima ni posluzi. Jednog dana sam zakasnio. Vratio sam se uveče kasno, a oni su već bili zaspali. Namuzao sam mlijeko, kao što to inače činim. Čekao sam pored njih da se probude, jer ih nisam želio buditi, kao što nisam volio napojiti djecu prije njih. Za čitavo to vrijeme, djeca su mi se motala oko nogu. Tako sam ostao sve dok nije nastupila zora. Allahu, ako sam to isključivo radi Tebe uradio, napravi nam otvor, da vidimo nebo.' Tada im Allah napravi otvor koliko mogu vidjeti nebo. Drugi je rekao: ‘Allahu, imao sam amidžičnu koju sam volio kako samo čovjek može voljeti ženu. Želio sam je pridobiti, ali me ona odbila. Dao sam joj stotinu zlatnika, pa je prihvatila. Kada sam se smjestio među njene noge, reče: ‘O Allahov robe, boj se Allaha! Ne uzimaj mi nevinost, osim na legalan način (vjenčanjem).' – pa sam ustuknuo. Ako sam to učinio isključivo radi Tebe učini nam ovaj otvor većim!' Treći je rekao: ‘Allahu, ja sam unajmio nekog radnika za određenu količinu riže. Kada je završio svoj posao, rekao mi je: ‘Daj mi moju zaradu.' Ja sam se od njega okrenuo i neprestano sam ulagao tu njegovu nadnicu, do te mjere da je ona dostigla veliki broj krava i pastira. Zatim mi je ponovo došao i rekao mi: ‘Boj se Allaha!' – a ja sam mu rekao: ‘Idi kod onih krava i pastira i uzmi ih.' na to mi on reče: ‘Boj se Allaha i ne šali se sa mnom.' Odgovorih mu: ‘Ja se bojim Allaha i ne šalim se sa tobom.' Allahu, ako sam ovo uradio radi Tvoga zadovoljstva, otvori nam ostatak stijene. Allah im otvori (prolaz)." Ebu Abdullah el-Buhari kaže da je Ismail b. Ibrahim b. Ukbe prenio od Nafi'a.

Hadis 2334

Ispričao nam je Sadeka; kaže: Obavijestio nas je Abdurrahman, prenijevši od Malika, on od Zejda b. Eslema, on od svoga oca, koji je kazao da je Omer, radijallahu anhu, rekao: "Da nije ostalih muslimana, ja bih, čim osvojimo jedno naselje, podijelio ga onima koji imaju pravo na ratnu dobit, kao što je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, podijelio Hajber."

Pogledaj i preostalih 16 hadisa iz ove teme →