← Sve teme

Hadis 2320–2350

Zemljoradnja / Poljoprivreda

31 hadisa

Hadis 2320Neće nijedan musliman zasaditi voćku ili posijati usjev pa od toga pojede ptica, čovjek, ili (druga)…Hadis 2321Ebu Umame el-Bahili je, vidjevši ralo ili poljoprivrednu alatku, rekao: ‘Neće ovo (oruđe) ući u kuću jednog…Hadis 2322Ko bude držao psa, njegova dobra djela će svakog dana biti umanjena za jedan kirat, izuzev psa za čuvanje…Hadis 2323Čuo sam Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, kada je rekao: ‘Ko nabavi psa koji mu ne treba za…Hadis 2324Neki čovjek je uzjahao goveče pa se ono okrenulo prema njemu i reklo: ‘Ja nisam stvoreno za jahanje, već za…Hadis 2325Ensarije su Vjerovjesniku, sallallahu alejhi ve sellem, rekli: ‘Podijeli palmovike između nas i naše braće…Hadis 2326Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, je dao da se popali i sasiječe palmovik plemena Benu Nadir, o čemu…Hadis 2327Od svih stanovnika Medine mi smo se najviše bavili zemljoradnjom. Uzimali smo zemlju pod zakup. U jednom…Hadis 2328Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, je zemlju u Hajberu davao stanovnicima Hajbera da je obrađuju na…Hadis 2329Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, je obradu zemlje u Hajberu davao na polovicu od svega što je na…Hadis 2330Rekao sam Tavusu: ‘Da si ostavio izdavanje zemlje pod zakup, jer neki tvrde da je to Vjerovjesnik, sallallahu…Hadis 2331Dao je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, zemlju Hajbera Jevrejima da je obrađuju i siju, a da od…Hadis 2332Mi smo se od stanovnika Medine najviše bavili zemljoradnjom. Neki su od nas uzimali zemlju od drugih pod…Hadis 2333Zaputila su se tri čovjeka. Sklonili su se od kiše u jednu špilju. Njihov ulaz je zatvorila jedna ogromna…Hadis 2334Da nije ostalih muslimana, ja bih, čim osvojimo jedno naselje, podijelio ga onima koji imaju pravo na ratnu… Pogledaj i preostalih 16 hadisa iz ove teme, sa audiom →