بِسْمِ اللهِ الرَّحْمٰنِ الرَّحِيمِ
Sahihul-Buhari
Zbirka vjerodostojnih hadisa
Hadis 248–293
46 hadisa
Ispričao nam je Abdullah b. Jusuf i kazao: Obavijestio nas je Malik, prenijevši od Hišama b. Urvea, on od svoga oca, a on od Aiše, Vjerovjesnikove, sallallahu alejhi ve sellem, supruge: "Kad god bi Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, htio da se okupa zbog džunupluka, prvo bi oprao ruke, a onda uzeo abdest, onako kako ga uzima za namaz. Potom bi prste stavio u vodu i provukao ih kroz kosu. Zatim bi izlio tri pregršti vode na glavu, a potom pokvasio vodom cijelo tijelo."
Ispričao nam je Muhammed b. Jusuf i kazao: Nama je ispričao Sufjan, prenijevši od El-A'meša, on od Salima b. Ebil-Dža'da, on od Kurejba, on od Ibn Abbasa, a on od Mejmune, Vjerovjesnikove, sallallahu alejhi ve sellem, supruge, koja je kazala: "Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je uzeo abdest onako kako ga uzima za namaz, ali nije oprao noge. Zatim je oprao spolni organ i neprijatnost kojom se uprljao. Onda se polio vodom, a potom se pomakao u stranu i oprao noge. Ovako se kupao zbog džunupluka."
Ispričao nam je Adem b. Ebi Ijas i kazao: Nama je ispričao Ibn Ebi Zi'b, prenijevši od Ez-Zuhrija, on od Urvea, a on od Aiše, koja je kazala: "Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, i ja smo se kupali iz jedne posude, koja se zvala ferek."
Ispričao nam je Abdullah b. Muhammed i kazao: Meni je ispričao Abdussamed i kazao: Meni je ispričao Šu'be i kazao: Meni je ispričao Ebu Bekr b. Hafs i kazao: Čuo sam Ebu Selemea, kada je rekao: "Aišin brat i ja smo ušli kod Aiše, pa ju je on upitao o Vjerovjesnikovom, sallallahu alejhi ve sellem, kupanju. Ona zatraži posudu otprilike veličine jednog sa'a i okupa se iz nje, oblivši glavu. Između nas i nje bijaše zastor." Ebu Abdullah (el-Buhari) je kazao da su Jezid b. Harun, Behz i El-Džudijji prenijeli od Šu'bea da je kazao: "...veličine jednog sa'a."
Ispričao nam je Abdullah b. Muhammed i kazao: Nama je ispričao Jahja b. Adem i kazao: Nama je ispričao Zuhejr, prenijevši od Ebu Ishaka, koji je kazao: Ispričao nam je Ebu Džafer: "S ocem sam bio kod Džabira b. Abdullaha. Kod njega su sjedili neki ljudi i pitali ga u vezi s kupanjem. On je rekao: ‘Dovoljan ti je jedan sa' vode.' ‘Meni to nije dovoljno.' – reče neki čovjek. Džabir na to kaza: ‘Toliko je bilo dovoljno onome koji je imao bujniju kosu od tvoje i koji je bio bolji od tebe.' Potom nam je (Džabir) imamio ogrnuvši se jednom tkaninom."
Ispričao nam je Ebu Nuajm i kazao: Nama je ispričao Ibn Ujejne, prenijevši od Amra, on od Džabira b. Zejda, a on od Ibn Abbasa: "Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, i Mejmuna su se kupali (vodom) iz jedne posude." Ebu Abdullah je kazao da je Ibn Ujejne na kraju govorio: "od Ibn Abbasa, a on od Mejmune", a ispravno je ono što je prenio Ebu Nuajm.
Ispričao nam je Ebu Nuajm i kazao: Nama je ispričao Zuhejr, prenijevši od Ebu Ishaka, koji je kazao: Ispričao mi Sulejman b. Sured i kazao: Meni je ispričao Džubejr b. Mut'im, koji je kazao da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: "Ja na glavu po tri puta sipam vodu." Pokazao je na obje svoje šake (pregršti).
Ispričao nam je Muhammed b. Beššar i kazao: Nama je ispričao Gunder, koji kaže: Ispričao nam je Šu'be od Mihvela ibn Rašida, ovaj od Muhammeda b. Alija, a on opet od Džabira b. Abdullaha, da je rekao: "Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, nalijevao je po svojoj glavi tri pregršti (vode)."
Ispričao nam je Ebu Nuajm i kazao: Nama je ispričao Ma'mer b. Jahja b. Sam; kaže: Ispričao mi je Ebu Džafer i kazao: Meni je ispričao Džabir b. Abdullah, rekavši: "Došao mi je tvoj amidžić (aludirajući na El-Hasana b. Muhammeda b. El-Hanefijjea) i upitao: ‘Kako izgleda kupanje radi džunupluka?' Rekao sam: ‘Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, bi nalio tri prigršti vode po glavi, a onda bi sipao vodu po ostatku tijela.' El-Hasan reče: ‘Ja imam bujnu kosu.' ‘Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, je imao bujniju kosu od tebe.' – kazah mu."
Ispričao nam je Musa b. Ismail i kazao: Nama je ispričao Abdulvahid, prenijevši od El-A'meša, on od Salima b. Ebi Dža'da, on od Kurejba, on od Ibn Abbasa, koji je kazao da je Mejmuna rekla: "Vjerovjesniku, sallallahu alejhi ve sellem, sam pripremila vodu za kupanje, te je oprao ruke dva ili tri puta. Zatim je nasuo vodu u lijevu ruku i oprao spolni organ, a onda je ruku istrljao o zemlju. Zatim je isprao usta i nos, umio lice i oprao ruke (do iza lakata), a onda je pokvasio cijelo tijelo. Potom se pomakao malo u stranu i oprao noge."
Ispričao nam je Muhammed b. El-Musenna i kazao: Nama je ispričao Ebu Asim, prenijevši od Hanzale, on od Kasima, a on od Aiše, koja je kazala: "Kada bi se Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, htio okupati nakon džunupluka, zatražio bi vode koliko može stati u posudu za mužu deva. Zahvatio bi vode šakom i polio prvo po desnoj a potom po lijevoj strani glave, a onda bi objema šakama zahvatio vode i polio po sredini glave."
Ispričao nam je Omer b. Hafs b. Gijas i kazao: Nama je ispričao moj otac; kaže: Nama je ispričao El-A'meš i kazao: Meni je ispričao Salim, prenijevši od Kurejba, a on od Ibn Abbasa, koji je kazao: Ispričala nam je Mejmuna, koja je kazala: "Polijevala sam Vjerovjesniku, sallallahu alejhi ve sellem, vodu prilikom kupanja. Desnom rukom je polio vodu po lijevoj i obje ih oprao. Potom je oprao svoj spolni organ. Potom je ruku istrljao po zemlji a onda ju je oprao vodom. Zatim je isprao usta i nos, umio lice, a onda polio vodu po glavi. Nakon toga se malo pomjerio u stranu i oprao noge. Zatim mu je dat paškir, ali se njime nije obrisao."
Ispričao nam je Abdullah b. Ez-Zubejr el-Humejdi i kazao: Nama je ispričao Sufjan i kazao: Nama je ispričao El-A'meš, prenijevši od Salima b. Ebil-Dža'da, on od Kurejba, on od Ibn Abbasa, a on od Mejmune: "Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, se kupao zbog džunupluka. Prvo je oprao svoj spolni organ, a onda je ruku istrljao o zid i oprao je. Potom je uzeo abdest kao što ga uzima za namaz. Noge je oprao nakon što je završio sa kupanjem."
Ispričao nam je Abdullah b. Mesleme i kazao: Obavijestio nas je Efleh b. Humejd, prenijevši od El-Kasima, a on od Aiše, koja je kazala: "Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, i ja bismo se kupali iz jedne posude; naizmjenično bismo grabili vodu rukama.
Ispričao nam je Musedded i kazao: Nama je ispričao Hammad, prenijevši od Hišama, on od svoga oca, a on od Aiše, koja je kazala: "Kada bi se Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, htio kupati zbog džunupluka, prvo bi oprao ruku."