بِسْمِ اللهِ الرَّحْمٰنِ الرَّحِيمِ

Sahihul-Buhari

Zbirka vjerodostojnih hadisa

19px
← Sve teme

Hadis 2299–2319

Zastupanje i posredovanje (Vekala)

21 hadisa

Hadis 2299

Ispričao nam je Kabisa; kaže: Nama je ispričao Sufjan, prenijevši od Ibn Ebi Nedžiha, on od Mudžahida, on od Abdurrahmana b. Ebi Lejla, a on od Alije, radijallahu anhu, koji je kazao: "Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, mi je zapovijedio da na ime sadake podijelim prekrivače kamila koje su poklane kao kurbani i njihove kože."

0:000:00
Hadis 2300

Ispričao nam je Amr b. Halid; kaže: Nama je ispričao El-Lejs, prenijevši od Jezida, on od Ebul-Hajra, a on od Ukbea b. Amira, radijallahu anhu, sljedeće: "Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, mi je dao brave (za kurbane) da ih podijelim svojim drugovima pa je ostalo jedno jare. O tome izvijestih Vjerovjesnika, sallallahu alejhi ve sellem, koji reče: ‘Žrtvuj ga ti.'"

Hadis 2301

Ispričao nam je Abdulaziz b. Abdullah i kazao: Meni je ispričao Jusuf b. El-Madžišun, prenijevši od Saliha b. Ibrahima b. Abdurrahmana b. Avfa, on od svoga oca, a on od svoga djeda Abdurrahmana b. Avfa, radijallahu anhu, koji je kazao: "Napisao sam pismo Umejjeu b. Halefu da mi pripazi na moje suplemenike u Mekki, a ja ću pripaziti njegove suplemenike u Medini. Pošto sam mu naveo (svoje) ime (Abdur)-Rahman, on je otpisao: ‘Ime (Abdur)-Rahman mi je nepoznato, pa mi navedi svoje ime iz predislamskog perioda.', te sam mu naveo ime Abduamr. Na dan Bitke na Bedru ja sam izišao do jednog brda dok je svijet spavao da bih ga zaštitio. Utom ga je Bilal ugledao, izišao među ensarije i rekao: ‘Umejje b. Halef, ja neću biti spašen ukoliko se Umejje spasi.' sa njim je pošla jedna skupina u potragu za nama. Pobojavši se da će nas stići, ostavio sam im njegovog sina da bih ih zadržao. Međutim, oni su ga ubili i nastavili da nas prate. Umejje je bio krupan čovjek. Kad su nas sustigli, ja mu rekoh da legne. Kad je legao, ja sam se bacio na njega kako bih ga zaštitio. Međutim, oni ga bodoše mačevima ispod mene dok ga ne ubiše. Neko je od njih kopljem povrijedio i mene u nogu.' Abdurrahman nam je pokazao ožiljak od tog uboda na svome stopalu." Ebu Abdullah je kazao: "Jusuf je ovaj hadis čuo od Saliha a Ibrahim od svoga oca."

Hadis 2302

Ispričao nam je Abdullah b. Jusuf; kaže: Obavijestio nas je Malik, prenijevši od Abdulmedžida b. Suhejla b. Abdurrahmana b. Avfa, on od Seida b. El-Musejjeba, a on od Ebu Seida el-Hudrija i Ebu Hurejrea, radijallahu anhu: "Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je postavio jednog čovjeka za guvernera Hajbera, koji mu je donio dobrih hurmi. ‘Jesu li sve hurme Hajbera ovakve?' – upitao ga je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem. On reče: ‘Mi uzimamo jedan sa' ovih za dva sa'a slabijih, ili dva sa'a ovih za tri sa'a slabijih.' ‘Ne radite tako.' – reče Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem – ‘Sve slabe prodajte za dirheme, a onda za dirheme kupite boljih!' Slično je rekao za sve što se mjeri na vagi."

Hadis 2303

Ispričao nam je Abdullah b. Jusuf; kaže: Obavijestio nas je Malik, prenijevši od Abdulmedžida b. Suhejla b. Abdurrahmana b. Avfa, on od Seida b. El-Musejjeba, a on od Ebu Seida el-Hudrija i Ebu Hurejrea, radijallahu anhu: "Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je postavio jednog čovjeka za guvernera Hajbera, koji mu je donio dobrih hurmi. ‘Jesu li sve hurme Hajbera ovakve?' – upitao ga je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem. On reče: ‘Mi uzimamo jedan sa' ovih za dva sa'a slabijih, ili dva sa'a ovih za tri sa'a slabijih.' ‘Ne radite tako.' – reče Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem – ‘Sve slabe prodajte za dirheme, a onda za dirheme kupite boljih!' Slično je rekao za sve što se mjeri na vagi."

Hadis 2304

Ispričao nam je Ishak b. Ibrahim koji je čuo El-Mu'temira kad je kazao: Saopćio nam je Ubejdullah, prenijevši od Nafi'a da je čuo Ibn Ka'ba b. Malika kada prenosi od svoga oca: "Imali smo stado koje je napasano u Sel'u. Naša robinja je jednom prilikom ugledala ovcu iz našeg stada kako umire, te je razbila jedan kamen i njime je zaklala. Ibn Ka'b je (ukućanima) rekao: ‘Nemojte jesti (njeno meso) dok o tome ne upitam Vjerovjesnika, sallallahu alejhi ve sellem.', ili je kazao: ‘Dok ne pošaljem nekoga da o tome pita Vjerovjesnika, sallallahu alejhi ve sellem.' On je o tome upitao Vjerovjesnika, sallallahu alejhi ve sellem, ili je poslao nekoga ko ga je o tome upitao, pa je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, naredio da se jede." Ubejdullah je kazao: "Raduje me da je ona bila robinja i da ju je ona zaklala." Isti hadis je prenio Abde od Ubejdullaha.

Hadis 2305

Ispričao nam je Ebu Nuajm; kaže: Nama je ispričao Sufjan, prenijevši od Selemea b. Kuhejla, on od Ebu Selemea, a on od Ebu Hurejrea, radijallahu anhu, koji je kazao: "Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, je jednom čovjeku bio dužan mladu kamilu pa je otišao da mu je vrati. ‘Dajte mu je.' – rekao je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem. Oni pokušaše da mu nađu iste starosne dobi, ali je nisu našli. Našli su stariju od te pa je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: ‘Podajte mu tu!' Čovjek reče: ‘Potpuno si prema meni ispunio dug, Allah ispunio dug prema tebi.' Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, tada reče: ‘Najbolji su među vama oni koji najurednije isplaćuju svoje dugove.'"

Hadis 2306

Ispričao nam je Sulejman b. Harb; kaže: Nama je ispričao Šu'be, prenijevši od Selemea b. Kuhejla, koji je kazao: Čuo sam Ebu Selemea b. Abdurrahmana koji je prenio od Ebu Hurejrea, radijallahu anhu: "Neki čovjek je došao Vjerovjesniku, sallallahu alejhi ve sellem, da od njega naplati dug pa se prema njemu ponio grubo. Ashabi skočiše prema njemu, a Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, reče: ‘Ostavite ga! Ko ima neko pravo on ima pravo i da govori.' – a onda reče – ‘Dajte mu kamilu iste dobi kao što je bila njegova.' ‘Allahov Poslaniče,' – rekoše prisutni – ‘imamo samo bolju od njegove.' ‘Dajte mu je.' – reče Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, i dodade – ‘Najbolji među vama je onaj koji najurednije isplaćuje svoj dug.'"

Hadis 2307

Ispričao nam je Seid b. Ufejr i kazao: Meni je ispričao El-Lejs i kazao: Meni je ispričao Ukajl, prenijevši od Ibn Šihaba, koji je kazao: "Urve je tvrdio da su ga Mervan b. El-Hakem i El-Misver b. Mahreme obavijestili da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, ustao kada mu je došlo izaslanstvo plemena Hevazin kao muslimani i od njega zatražilo da im vrati njihovu imovinu i njihove sužnje. Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, im reče: ‘Meni je najdraži onaj govor koji je najiskreniji! Odaberite jedno od dvoje: ili sužnje ili imovinu! Ja sam ih sačuvao od diobe.' Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, ih je, pošto se vratio iz Taifa, čekao još deset i nekoliko noći. I kad im je postalo jasno da će im Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, vratiti samo jedno, rekli su: ‘Mi biramo naše sužnje.' Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, ustade ispred muslimana, zahvali Allahu onako kako mu dolikuje a potom reče: ‘Ovo su vaša braća, došli su nam kajući se, pa sam odlučio da im vratim njihove sužnje. Ko se od vas dobrovoljno odriče svoga dijela (u njihovu korist) neka to uradi, a ko ostaje pri svom dijelu, s tim da mu se da od prve sljedeće ratne dobiti koju nam Allah omogući, neka to uradi.' Ljudi povikaše: ‘Mi se dobrovoljno, radi Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, odričemo svojih dijelova u njihovu korist.' Tim povodom Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, reče: ‘Ne znamo ko se od vas punopravno odrekao svog dijela, a ko nije. Vratite se neka nam tu vašu odluku potvrde i vaši uglednici!' Ljudi se vratiše i porazgovaraše sa svojim uglednicima, a onda dođoše Allahovom Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem, i obavijestiše ga da se oni s njihovom odlukom slažu."

Hadis 2308

Ispričao nam je Seid b. Ufejr i kazao: Meni je ispričao El-Lejs i kazao: Meni je ispričao Ukajl, prenijevši od Ibn Šihaba, koji je kazao: "Urve je tvrdio da su ga Mervan b. El-Hakem i El-Misver b. Mahreme obavijestili da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, ustao kada mu je došlo izaslanstvo plemena Hevazin kao muslimani i od njega zatražilo da im vrati njihovu imovinu i njihove sužnje. Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, im reče: ‘Meni je najdraži onaj govor koji je najiskreniji! Odaberite jedno od dvoje: ili sužnje ili imovinu! Ja sam ih sačuvao od diobe.' Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, ih je, pošto se vratio iz Taifa, čekao još deset i nekoliko noći. I kad im je postalo jasno da će im Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, vratiti samo jedno, rekli su: ‘Mi biramo naše sužnje.' Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, ustade ispred muslimana, zahvali Allahu onako kako mu dolikuje a potom reče: ‘Ovo su vaša braća, došli su nam kajući se, pa sam odlučio da im vratim njihove sužnje. Ko se od vas dobrovoljno odriče svoga dijela (u njihovu korist) neka to uradi, a ko ostaje pri svom dijelu, s tim da mu se da od prve sljedeće ratne dobiti koju nam Allah omogući, neka to uradi.' Ljudi povikaše: ‘Mi se dobrovoljno, radi Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, odričemo svojih dijelova u njihovu korist.' Tim povodom Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, reče: ‘Ne znamo ko se od vas punopravno odrekao svog dijela, a ko nije. Vratite se neka nam tu vašu odluku potvrde i vaši uglednici!' Ljudi se vratiše i porazgovaraše sa svojim uglednicima, a onda dođoše Allahovom Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem, i obavijestiše ga da se oni s njihovom odlukom slažu."

Hadis 2309

Ispričao nam je El-Mekki b. Ibrahim; kaže: Nama je ispričao Ibn Džurejdž, prenijevši od Ataa b. Ebi Rebaha i drugih prenosilaca, koji su ponešto prenijeli ali ga nisu svi u cijelosti prenijeli, osim jednog čovjeka od njih koji je prenio od Džabira b. Abdullaha, radijallahu anhuma, koji je kazao: "Bijah s Vjerovjesnikom, sallallahu alejhi ve sellem, na jednom putovanju. Jahao sam na jednom devcu koji bijaše trom i koji uvijek bijaše posljednji. Naiđe pored mene Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, i upita: ‘Ko je to?' ‘Džabir b. Abdullah.' – odgovorih. ‘Šta je s tobom?' – upita Poslanik. ‘Jašem na tromom devcu.' – odgovorih. ‘Imaš li kakav štap?' – upita on. Kad rekoh da imam on reče: ‘Daj mi ga.' Ja mu ga dadoh i on njime udari devca i on pojuri. Nakon toga je uvijek bio prvi. ‘Prodaj mi ga.' – reče Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem. Rekoh: ‘Tvoj je, Allahov Poslaniče.' ‘Prodaj mi ga.' – ponovo će Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem – ‘Kupujem ga za četiri dinara i ti ga jaši do Medine.' Pošto se približismo Medini, ja požurih. ‘Kuda žuriš.' – upita me Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem. ‘Oženio sam se jednom udovicom.' – odgovorih. ‘Da je bar djevojka, pa da se s njom poigraš i ona sa tobom.' Rekoh: ‘Umro mi je otac, a iza sebe je ostavio kćeri, pa sam htio da se oženim ženom koja je iskusna i koja je ostala bez muža.' ‘Tako je.' – reče Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem. Kad smo stigli u Medinu, Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, reče: ‘Bilale, isplati mu i daj mu malo više.'" Bilal mu je dao četiri zlatnika i jedan kirat. Džabir je kazao: "Ja se od Vjerovjesnikova dodatka nisam odvajao." Azta je kazao: "Taj se kirat više nije izdvajao iz torbe Džabira b. Abdullaha."

Hadis 2310

Ispričao nam je Abdullah b. Jusuf; kaže: Obavijestio nas je Malik, prenijevši od Ebu Hazima, a on od Sehla b. Sa'da, koji je kazao: "Allahovom Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem, je došla jedna žena i rekla: ‘Allahov Poslaniče, ja se darujem tebi!' na to će neki čovjek: ‘Vjenčaj je za mene (Allahov Poslaniče)!' Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, reče: ‘Vjenčat ćemo je za tebe (uz mehr) ono što znaš od Kur'ana napamet.'"

Hadis 2311

Osman b. El-Hejsem Ebu Amr je kazao: Ispričao nam je Avf, prenijevši od Muhammeda b. Sirina, a on od Ebu Hurejrea, radijallahu anhu, koji je kazao: "Povjerio mi je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, čuvanje zekata ramazana. Došao mi je jedan nahodnik i pregrštima počeo da kupi hranu. Uhvatio sam ga i rekao: ‘Tako mi Allaha, ja ću te tužiti Allahovom Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem.' On reče: ‘Potrebno mi je. Imam veliku porodicu koja je u velikoj oskudici.' ‘I ja sam ga' – veli Ebu Hurejre – ‘pustio. Kad sam osvanuo, Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, me upita: ‘Ebu Hurejre, šta je sinoć uradio tvoj zarobljenik?' ‘Rekao sam' – veli Ebu Hurejre – ‘Allahov Poslaniče, on se požalio da ima veliku porodicu koja je u velikoj oskudici, i ja sam sa sažalio i pustio ga.' Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, reče: ‘Slagao te je i ponovo će se vratiti.' Tako sam saznao da će ponovo doći, jer je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao da će se vratiti. Iščekivao sam ga i on je ponovo došao. Počeo je kupiti hranu, uhvatio sam ga i rekao: ‘Tužit ću te Allahovom Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem.' ‘Pusti me, primoran sam, imam veliku porodicu. A više ti se neću vraćati.' Ja se smilovah i pustih ga. Kada sam osvanuo, Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, me upita: ‘Ebu Hurejre, šta je uradio zarobljenik?' Rekao sam: ‘Allahov Poslaniče, on se žalio na veliku potrebu i brojnu porodicu, pa sam se smilovao i pustio ga.' ‘Opet te je slagao.' – reče Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem – ‘On će ti ponovo doći.' Iščekivao sam ga treću noć i došao je. Počeo je kupiti hranu i ja sam ga uhvatio i rekao: ‘Allaha mi ću te sad tužiti Allahovom Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem. Tri puta si tvrdio da se više nećeš vratiti i slagao si. Ponovo si se vratio.' ‘Pusti me. Poučit ću te nekim riječima kojima će te Allah okoristiti.' ‘Koje su to riječi?' – upitao sam ga, a on reče: ‘Kada legneš u postelju prouči Ajetul-kursiju: Allahu la ilahe illa hu, El-hajjul-Kajjum... – do kraja, nad tobom će stajati čuvar i šejtan ti se neće moći približiti sve do svanuća.', te sam ga pustio. Kada sam osvanuo Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, me upitao: ‘Šta uradi sinoć tvoj zarobljeni?' Ja rekoh: ‘Ustvrdio je da će me poučiti nekim riječima kojima će me Allah okoristiti i ja sam ga pustio.' ‘A koje su to riječi?' – upitao je. Rekoh: ‘Rekao je: ‘Kada legneš u postelju prouči Ajetul-kursiju od početka do kraja. Allahu la ilahe illa hu. El-hajjul-Kajjum, nad tobom će stalno, od Allaha, bditi jedan čuvar i šejtan ti se sve do svanuća neće moći primaknuti.' Ashabi su žudjeli za svakim dobrim djelom, pa je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: ‘On ti je istinu rekao, iako je veliki lažov. Znaš li ti, Ebu Hurejre, sa kim si prošle tri noći razgovarao?' ‘Ne znam.', a Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, reče: ‘Sa šejtanom.'"

Hadis 2312

Ispričao nam je Ishak; kaže: Nama je ispričao Jahja b. Salih; kaže: Nama je ispričao Muavija b. Selam, prenijevši od Jahjaa, koji je kazao: Čuo sam Ukbea b. Abdulgafira koji je čuo Ebu Seida el-Hudrija, radijallahu anhu, koji je kazao: "Jednom prilikom je Bilal Allahovom Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem, odnio dobrih hurmi. ‘Odakle su one?' – upitao je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem. Bilal reče: ‘Kod nas su slabe hurme te sam dao dva sa'a loših hurmi za jedan sa' dobrih, kako bih počastio Vjerovjesnika, sallallahu alejhi ve sellem.' ‘Uh, uh!' – reče Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem – ‘Prava kamata, stvarna kamata! Ne radi to više. Kad hoćeš da kupiš boljih hurmi, prodaj slabe za nešto drugo (novac, pšenicu ječam i sl.) i za to kupi bolje hurme."

Hadis 2313

Ispričao nam je Kutejbe b. Seid; kaže: Nama je ispričao Sufjan, prenijevši od Amra koji je za vakuf u doba Omera, kazao: "Nije bilo grijeh upravitelju vakufa da se hrani vakufskim prihodom i da nahrani svoga prijatelja, pod uslovom da ne gomila imetak. Ibn Omer je upravljao Omerovim vakufom i iz njega darivao neke Mekkelije koji bi kod njih odsjedali."

Pogledaj i preostalih 6 hadisa iz ove teme →