← Sve teme

Hadis 2260–2285

Iznajmljivanje i rad (Iđara)

26 hadisa

Hadis 2260Povjerljiv rizničar (skladištar), koji ono što mu se zapovijedi obavlja drage volje, jedan je od davalaca…Hadis 2261Otišao sam kod Vjerovjesnika, sallallahu alejhi ve sellem, i sa mnom dvojica iz plemena Eš'ar. Rekao sam:…Hadis 2262Allah nije poslao nijednog vjerovjesnika, a da on prije toga nije čuvao stado." "Jesi li ga čuvao i ti,…Hadis 2263Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, i Ebu Bekr su unajmili nekog čovjeka iz porodice Dil iz plemena…Hadis 2264Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, i Ebu Bekr su unajmili nekog čovjeka iz porodice Ed-Dil kao…Hadis 2265Bio sam s Vjerovjesnikom, sallallahu alejhi ve sellem, u teškom pohodu na Tebuk, i to smatram jednim od…Hadis 2266Ibn Džurejdž je rekao: Ispričao mi je Abdullah b. Ebi Mulejke, prenijevši od svoga djeda slično ovome da je…Hadis 2267Ispričao nam je Ibrahim b. Musa; kaže: Obavijestio nas je Hišam b. Jusuf da ih je obavijestio Ibn Džurejdž…Hadis 2268Vaš primjer i primjer sljedbenika dviju ranije objavljenih knjiga sličan je čovjeku koji želi da unajmi…Hadis 2269Primjer vas, Jevreja i hrišćana liči na čovjeka koji želi da unajmi radnike i rekne: ‘Ko će mi raditi do…Hadis 2270Trima vrstama ljudi ću na Sudnjem danu Ja biti rival: ‘Osobi koja se zakune Mojim imenom pa iznevjeri, osobi…Hadis 2271Primjer muslimana, Jevreja i hrišćana sliči čovjeku koji unajmi neke ljude da mu rade neki posao jedan dan do…Hadis 2272Zaputila su se tri čovjeka od naroda koji su živjeli prije vas. Sklonili su se u jednu špilju da prenoće.…Hadis 2273Kada bi nam Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, zapovijedio dijeljenje milostinje neko od nas bi…Hadis 2274Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je zabranio presretanje trgovačkih karavana i zabranio je da… Pogledaj i preostalih 11 hadisa iz ove teme, sa audiom →