بِسْمِ اللهِ الرَّحْمٰنِ الرَّحِيمِ
Sahihul-Buhari
Zbirka vjerodostojnih hadisa
Hadis 2260–2285
26 hadisa
Ispričao nam je Muhammed b. Jusuf; kaže: Nama je ispričao Sufjan, prenijevši od Ebu Burdea, koji je kazao: Obavijestio me je moj djed Ebu Burde, prenijevši od svoga oca Ebu Musaa el-Eš'arija, radijallahu anhu, koji je kazao da je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: "Povjerljiv rizničar (skladištar), koji ono što mu se zapovijedi obavlja drage volje, jedan je od davalaca milostinje."
Ispričao nam je Musedded; kaže: Nama je ispričao Jahja b. Kurre b. Halid i kazao: Meni je ispričao Humejd b. Hilal; kaže: Nama je ispričao Ebu Burde, prenijevši od Ebu Musaa, radijallahu anhu, koji je kazao: "Otišao sam kod Vjerovjesnika, sallallahu alejhi ve sellem, i sa mnom dvojica iz plemena Eš'ar. Rekao sam: ‘Nisam znao da njih dvojica traže zaposlenje (položaj).' Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, reče: ‘Mi ne upošljavamo ili ne angažiramo za naš posao onoga koji taj posao (naročito) želi.'"
Ispričao nam je Ahmed b. Muhammed el-Mekki; kaže: Nama je ispričao Amr b. Jahja, prenijevši od svoga djeda, on od Ebu Hurejrea, radijallahu anhu, a on da je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, kazao: "Allah nije poslao nijednog vjerovjesnika, a da on prije toga nije čuvao stado." "Jesi li ga čuvao i ti, Allahov Poslaniče?" – upitaše njegovi ashabi. "Jesam." – odgovorio je on – "Čuvao sam ga stanovnicima Mekke u Kararitu."
Ispričao nam je Ibrahim b. Musa; kaže: Obavijestio nas je Hišam, prenijevši od Ma'mera, on od Ez-Zuhrija, on od Urvea b. Ez-Zubejra, a on od Aiše, radijallahu anha: "Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, i Ebu Bekr su unajmili nekog čovjeka iz porodice Dil iz plemena Benu Abd b. Adijj kao vještog vodiča, da ih vodi (za Medinu). Iako je bio kurejšijske vjere, on se čvrsto zakleo porodici El-Asa b. Vaila. Oni su mu se povjerili i dali mu dvije jahaće kamile i dogovorili s njim dolazak u špilju Sevr poslije tri dana. On je, ujutro trećeg dana, doveo kamile te su ih pojahali. S njima je pošao i Amir b. Fuhejre i spomenuti vodič iz porodice Dil, koji ih povede put obale mora."
Ispričao nam je Jahja b. Bukejr; kaže: Nama je ispričao El-Lejs, prenijevši od Ukajla koji je kazao da je Ibn Šihab rekao: Obavijestio me je Urve b. Ez-Zubejr da je Aiša, radijallahu anha, Vjerovjesnikova, sallallahu alejhi ve sellem, supruga kazala: "Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, i Ebu Bekr su unajmili nekog čovjeka iz porodice Ed-Dil kao vještog vodiča, da ih vodi (za Medinu). On bijaše kurejšijske vjere. Dadoše mu svoje dvije jahaće kamile i s njim dogovoriše dolazak u špilju Sevr poslije tri noći, i to u zoru, nakon treće noći."
Ispričao nam je Jakub b. Ibrahim; kaže: Nama je ispričao Ismail b. Ulejje; kaže: Obavijestio nas je Ibn Džurejdž i kazao: Mene je obavijestio Ata, prenijevši od Safvana b. Ja'laa, on od Ja'laa b. Umejjea, radijallahu anhu, koji je kazao: "Bio sam s Vjerovjesnikom, sallallahu alejhi ve sellem, u teškom pohodu na Tebuk, i to smatram jednim od najboljih mojih djela. Imao sam najamnika koji se potukao sa jednim čovjekom. Jedan od njih dvojice je za prst ugrizao ovoga drugog. Ovaj je trgao prst i izvalio mu sjekutć. On otiđe Vjerovjesniku, sallallahu alejhi ve sellem, i upita ga u vezi sa svojim zubom. Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, reče: ‘Zar je trebalo da ostavi svoj prst u tvojim ustima da ga grizeš (mislim da je Ebu Ja'la rekao: poput ždrijebeta koje grize hranu)!?'"
Ibn Džurejdž je rekao: Ispričao mi je Abdullah b. Ebi Mulejke, prenijevši od svoga djeda slično ovome da je neki čovjek ugrizao drugog za ruku i on mu je izvalio sjekutić, i Ebu Bekr na to nije obratio pažnju.
Ispričao nam je Ibrahim b. Musa; kaže: Obavijestio nas je Hišam b. Jusuf da ih je obavijestio Ibn Džurejdž rekavši: Mene su obavijestili Ja'la b. Muslim i Amr b. Dinar, prenijevši od Seida b. Džubejra gdje su nadopunili jedan drugoga rekavši: Čuo sam ga kada priča od Seida, koji je kazao: Meni je rekao Ibn Abbas, radijallahu anhuma: Ispričao mi je Ubejj b. Ka'b, koji je kazao da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, učio: U gradu njih dvojica naiđoše na jedan zid koji tek što se nije srušio. (El-Kehf, 77) "Seid je pokazao svojom rukom ovako kao da ga je prezidao i ispravio svojom rukom." Ja'la je kazao: "Mislim da je Seid rekao da ga je on potrao svojom rukom i on se ispravio." "Mogao si" – reče Musa – "uzeti za to nagradu."
Ispričao nam je Sulejman b. Harb; kaže: Nama je ispričao Hammad, prenijevši od Ejjuba, on od Nafi'a, on od Ibn Omera, radijallahu anhuma, da je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: "Vaš primjer i primjer sljedbenika dviju ranije objavljenih knjiga sličan je čovjeku koji želi da unajmi radnike i rekne: ‘Ko će mi od vas raditi od jutra do podne za jedan kirat?' pa mu se jave Jevreji i rade mu od jutra do podne. Zatim rekne: ‘Ko će mi raditi od podne do ikindije za jedan kirat?' pa mu se jave hrišćani i rade mu od podne do ikindije. Zatim rekne: ‘Ko će mi raditi od ikindije do zalaska Sunca za dva kirata?' pa se javite vi. Kad to vide, Jevreji i hrišćani se rasrde i reknu: ‘Šta to znači? Mi smo više radili a manje smo plaćeni.' na to poslodavac kaže: ‘Jesam li vas što zakinuo u vašim pravima?' ‘Nisi.' – kažu oni, a poslodavac doda: ‘To je moja dobrota i ja je dajem kome hoću.'"
Ispričao nam je Ismail b. Ebi Uvejs i kazao: Meni je ispričao Malik, prenijevši od Abdullaha b. Dinara, štićenika Abdullaha b. Omera, a on od Abdullaha b. Omera b. El-Hattaba, radijallahu anhu, da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, kazao: "Primjer vas, Jevreja i hrišćana liči na čovjeka koji želi da unajmi radnike i rekne: ‘Ko će mi raditi do polovine dana za jedan kirat?' I jave se Jevreji i rade za jedan kirat. Zatim su hrišćani radili za jedan kirat (od podne do ikindije), a onda ste vi radili za dva kirata od ikindije do zalaska Sunca. Jevreji i hrišćani se rasrde i kažu: ‘Mi smo radili više, a plaćeno nam je manje?' ‘Jesam li vas štogod zakinuo u vašem pravu?' – upitat će poslodavac. ‘Nisi.' – odgovorit će oni, a on će reći: ‘To je moja dobrota koju ja dajem kome hoću.'"
Ispričao nam je Jusuf b. Muhammed i kazao: Meni je ispričao Jahja b. Sulejm, prenijevši od Ismaila b. Umejjea, on od Seida b. Ebi Seida, on od Ebu Hurejra, a on od Vjerovjesnika, sallallahu alejhi ve sellem, koji je kazao da je Uzvišeni Allah rekao: "Trima vrstama ljudi ću na Sudnjem danu Ja biti rival: ‘Osobi koja se zakune Mojim imenom pa iznevjeri, osobi koja proda slobodnu osobu i osobi koja unajmi radnika koji mu uradi posao pa ga ne isplati.'"
Ispričao nam je Muhammed b. El-Ala; kaže: Nama je ispričao Ebu Usame, prenijevši od Burejda, on od Ebu Burdea, on od Ebu Musa, radijallahu anhu, da je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, kazao: "Primjer muslimana, Jevreja i hrišćana sliči čovjeku koji unajmi neke ljude da mu rade neki posao jedan dan do noći za određenu naknadu i oni kod njega rade pola dana a zatim reknu: ‘Nismo potrebni tvoje naknade koju nam nudiš, a to što smo uradili ne košta ništa.' ‘Nemojte tako.' – kaže im poslodavac – ‘Završite posao i uzmite naknadu.' Pošto oni ne pristanu poslodavac unajmi druge radnike i kaže: ‘Upotpunite ostatak dana, pripast će vam cjelokupna njihova naknada.' Oni rade do ikindije, a onda kažu: ‘Mi ne želimo dalje raditi, a naknadu zadrži za sebe.' ‘Ne činite tako.' – reče poslodavac – ‘Od dana je ostalo malo, dovršite posao do zalaska Sunca i uzmite vašu naknadu.' Pošto oni odbiše, poslodavac unajmi treće ljude i oni rade do zalaska Sunca i uzmu naknadu prvih skupina. To je primjer njih i onoga što su prihvatili od svjetla upute."
Ispričao nam je Ebul-Jeman; kaže: Obavijestio nas je Šuajb, prenijevši od Ez-Zuhrija, koji je kazao: Ispričao mi je Salim b. Abdullah da je Abdullah b. Omer, radijallahu anhuma, kazao: Čuo sam Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, kada je rekao: "Zaputila su se tri čovjeka od naroda koji su živjeli prije vas. Sklonili su se u jednu špilju da prenoće. Ulaz im je zatvorila jedna ogromna stijena koja se odvalila od brda, te oni rekoše: ‘Ne možemo se spasiti osim da molimo Allaha našim najboljim djelima koje smo učinili.' Jedan od njih reče: ‘Allahu, ja sam imao stare i iznemogle roditelje. Prije njih nisam davao mlijeko ni ukućanima ni posluzi. Jednog dana sam otišao nekim poslom. Vratio sam se uveče kasno, a oni su već bili zaspali. Namuzao sam mlijeko i nisam htio ga dati ni ukućanima ni posluzi. Tada su se probudili i popili svoje mlijeko. Allahu, ako sam to isključivo radi Tebe uradio, otkloni ovo od nas.' Tada se stijena malo pomjerila, ali se još nije moglo izići. Drugi je rekao: ‘Allahu, imao sam amidžičnu koju sam volio više od svega na svijetu. Želio sam je pridobiti, ali se ona suzdržala od mene. Kasnije je došla jedna od gladnih godina, pa je ona došla kod mene te sam joj dao stotinu dvadeset zlatnika uz uslov da mi se prepusti. Pristala je. Kad sam pošao prema njoj ona reče: ‘Ne dopuštam ti da mi uzmeš nevinost osim na legalan način (vjenčanjem).' Ustuknuo sam od toga da počinim blud i udaljio sam se od nje, a volio sam je više od svih ljudi. Uz to, ostavio sam joj i zlato koje sam joj dao. Ako sam to učinio isključivo radi Tebe, pomozi nam u ovome u čemu smo!' Stijena se (veli Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem) malo pomjerila, ali se još uvijek nije moglo izići iz špilje. Treći je rekao: ‘Allahu, ja sam unajmio nekoliko radnika i isplatio im njihove zarade osim jednom. On je zaradu ostavio i otišao. Ja sam njegovu zaradu oplođavao tako da je od nje nastala velika imovina. On dođe nakon izvjesnog vremena i reče: ‘Allahov robe, daj mi moju zaradu!‘ Rekoh mu: ‘Sve što vidiš od deva, krava i ovaca, tvoja je plata.' On reče: ‘Allahov robe, ne izigravaj se sa mnom.' ‘Ne izigravam se sa tobom.' – rekao sam. Te on sve uze i ništa ne ostavi. Allahu, ako sam ovo uradio radi Tvoga lica, pomozi nam u ovome u čemu smo.' I stijena se potpuno pomjerila i oni su otišli."
Ispričao nam je Seid b. Jahja b. Seid el-Kureši; kaže: Nama je ispričao moj otac; kaže: Nama je ispričao El-A'meš, prenijevši od Šekika, a on od Ebu Mes'uda el-Ensarija, radijallahu anhu, koji je kazao: "Kada bi nam Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, zapovijedio dijeljenje milostinje neko od nas bi otišao na pijacu, prenosio teret i zaradio mudd, dok je neko od nas imao i stotinu hiljada." "Mislim" – veli Šekik – "da je time Ebu Mes'ud mislio na sebe."
Ispričao nam je Musedded; kaže: Nama je ispričao Abdulvahid; kaže: Nama je ispričao Ma'mer, prenijevši od Ibn Tavusa, on od svoga oca, a on od Ibn Abbasa, radijallahu anhuma: "Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je zabranio presretanje trgovačkih karavana i zabranio je da žitelj grada prodaje za žitelja sela." Rekao sam: "Ibn Abbase, šta znače Vjerovjesnikove, sallallahu alejhi ve sellem, riječi: ‘Da žitelj grada ne prodaje za žitelja sela?' On je rekao: ‘To znači da mu on ne bude posrednik prilikom prodavanja njegove robe.'"