بِسْمِ اللهِ الرَّحْمٰنِ الرَّحِيمِ

Sahihul-Buhari

Zbirka vjerodostojnih hadisa

19px
← Sve teme

Hadis 2239–2256

Kupovina uz plaćanje unaprijed (As-Salam)

18 hadisa

Hadis 2239

Ispričao nam je Amr b. Zurare; kaže: Obavijestio nas je Ismail b. Ulejje; kaže: Nas je obavijestio Ibn Ebi Nedžih, prenijevši od Abdullaha b. Kesira, on od Ebul-Minhala, a on od Ibn Abbasa, radijallahu anhuma, koji je kazao: "Kada je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, stigao u Medinu, ljudi su prakticirali da plodove, godinu i dvije (ili je kazao: dvije ili tri godine – Ismailova dilema) plaćaju unaprijed. (Vidjevši to) on reče: ‘Ko bude plaćao hurme unaprijed, neka plaća za određenu količinu i određenu težinu." Ispričao nam je Muhammed; kaže: Obavijestio nas je Ismail, prenijevši od Ibn Ebi Nedžiha: "za određenu količinu i određenu težinu".

0:000:00
Hadis 2240

Ispričao nam je Sadeka; kaže: Obavijestio nas je Ibn Ujejne; kaže: Nas je obavijestio Ibn Ebi Nedžih, prenijevši od Abdullaha b. Kesira, on od Ebul-Minhala, a on od Ibn Abbasa, radijallahu anhuma, koji je kazao: "Kada je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, stigao u Medinu, ljudi su prakticirali da hurme, po dvije (ili: tri godine – Ismailova dilema) plaćaju unaprijed. On je rekao: ‘Ko nešto bude plaćao unaprijed, neka plaća za određenu količinu i određenu težinu i do utvrđenog roka.'" Ispričao nam je ali; kaže: Nama je ispričao Sufjan i kazao: Meni je ispričao Ibn Ebi Nedžih i kazao: "Može platiti unaprijed za određenu količinu do utvrđenog roka."

Hadis 2241

Ispričao nam je Kutejbe; kaže: Nama je ispričao Sufjan, prenijevši od Ibn Ebi Nedžiha, on od Abdullaha b. Kesira, a on od Ebul-Minhala, koji je kazao: Čuo sam Ibn Abbasa, radijallahu anhuma, kada veli: "Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, je došao i rekao (da se može unaprijed plaćati) za određenu količinu, određenu težinu i do utvrđenog roka."

Hadis 2242

Ispričao nam je Ebul-Velid; kaže: Nama je ispričao Šu'be, prenijevši od Ibn Ebil-Mudžalida. A ispričao nam je Jahja; kaže: Nama je ispričao Veki', prenijevši od Šu'bea, a on od Muhammeda b. Ebil-Mudžalida. Ispričao nam je Hafs b. Omer; kaže: Nama je ispričao Šu'be i kazao: Obavijestio me je Muhammed ili Abdullah b. Ebil-Mudžalid, kako je kazao: "Abdullah b. Šeddad b. El-Had i Ebu Burde su se razišli u vezi sa plaćanjem unaprijed, te su mene poslali do Ibn Ebi Evfaa, radijallahu anhu. Ja sam ga o tome upitao, a on je rekao: ‘Mi smo u doba Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, Ebu Bekra i Omera za pšenicu, ječam, suho grožđe i hurme plaćali unaprijed.' O tome sam pitao i Ibn Abbasa, pa je rekao isto."

Hadis 2243

Ispričao nam je Ebul-Velid; kaže: Nama je ispričao Šu'be, prenijevši od Ibn Ebil-Mudžalida. A ispričao nam je Jahja; kaže: Nama je ispričao Veki', prenijevši od Šu'bea, a on od Muhammeda b. Ebil-Mudžalida. Ispričao nam je Hafs b. Omer; kaže: Nama je ispričao Šu'be i kazao: Obavijestio me je Muhammed ili Abdullah b. Ebil-Mudžalid, kako je kazao: "Abdullah b. Šeddad b. El-Had i Ebu Burde su se razišli u vezi sa plaćanjem unaprijed, te su mene poslali do Ibn Ebi Evfaa, radijallahu anhu. Ja sam ga o tome upitao, a on je rekao: ‘Mi smo u doba Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, Ebu Bekra i Omera za pšenicu, ječam, suho grožđe i hurme plaćali unaprijed.' O tome sam pitao i Ibn Abbasa, pa je rekao isto."

Hadis 2244

Ispričao nam je Musa b. Ismail; kaže: Nama je ispričao Abdulvahid; kaže: Nama je ispričao Eš-Šejbani; kaže: Nama je ispričao Muhammed b. Ebil-Mudžalid, koji je kazao: "Abdullah b. Šeddad i Ebu Burde su me poslali kod Abdullaha b. Ebi Evfaa, rekavši: ‘Upitaj ga da li su Vjerovjesnikovi, sallallahu alejhi ve sellem, ashabi u Vjerovjesnikovo, sallallahu alejhi ve sellem, vrijeme za pšenicu plaćali unaprijed?' Abdullah je rekao: ‘Mi smo poljoprivrednicima Šama za pšenicu, ječam i ulje plaćali unaprijed za određenu količinu do određenog roka.' Upitah: ‘To ste unaprijed plaćali onome ko je (robu) imao kod sebe?' ‘Mi ih o tome nismo ni pitali.' – odgovorio je on. Zatim su me njih dvojica poslali do Abdurrahmana b. Ebzaa, te sam ga o tome upitao. Rekao je: ‘Vjerovjesnikovi, sallallahu alejhi ve sellem, ashabi su prodavcima, u doba Vjerovjesnika, sallallahu alejhi ve sellem, plaćali unaprijed, a mi ih nismo pitali jesu li (prodavci) imali usjeve i njive ili nisu.'" Ispričao nam je Ishak; kaže: Nama je ispričao Halid b. Abdullah, prenijevši od Eš-Šejbanija, on od Muhammeda b. Ebil-Mudžalida, koji je kazao: "Mi smo plaćali unaprijed za pšenicu i ječam." Abdullah b. El-Velid je rekao, prenijevši od Sufjana; kaže: Nama je ispričao Eš-Šejbani i rekao: "i za ulje". Ispričao nam je Kutejbe; kaže: Nama je ispričao Džerir, prenijevši od Eš-Šejbanija, koji je kazao: "za pšenicu, ječam i suho grožđe".

Hadis 2245

Ispričao nam je Musa b. Ismail; kaže: Nama je ispričao Abdulvahid; kaže: Nama je ispričao Eš-Šejbani; kaže: Nama je ispričao Muhammed b. Ebil-Mudžalid, koji je kazao: "Abdullah b. Šeddad i Ebu Burde su me poslali kod Abdullaha b. Ebi Evfaa, rekavši: ‘Upitaj ga da li su Vjerovjesnikovi, sallallahu alejhi ve sellem, ashabi u Vjerovjesnikovo, sallallahu alejhi ve sellem, vrijeme za pšenicu plaćali unaprijed?' Abdullah je rekao: ‘Mi smo poljoprivrednicima Šama za pšenicu, ječam i ulje plaćali unaprijed za određenu količinu do određenog roka.' Upitah: ‘To ste unaprijed plaćali onome ko je (robu) imao kod sebe?' ‘Mi ih o tome nismo ni pitali.' – odgovorio je on. Zatim su me njih dvojica poslali do Abdurrahmana b. Ebzaa, te sam ga o tome upitao. Rekao je: ‘Vjerovjesnikovi, sallallahu alejhi ve sellem, ashabi su prodavcima, u doba Vjerovjesnika, sallallahu alejhi ve sellem, plaćali unaprijed, a mi ih nismo pitali jesu li (prodavci) imali usjeve i njive ili nisu.'" Ispričao nam je Ishak; kaže: Nama je ispričao Halid b. Abdullah, prenijevši od Eš-Šejbanija, on od Muhammeda b. Ebil-Mudžalida, koji je kazao: "Mi smo plaćali unaprijed za pšenicu i ječam." Abdullah b. El-Velid je rekao, prenijevši od Sufjana; kaže: Nama je ispričao Eš-Šejbani i rekao: "i za ulje". Ispričao nam je Kutejbe; kaže: Nama je ispričao Džerir, prenijevši od Eš-Šejbanija, koji je kazao: "za pšenicu, ječam i suho grožđe".

Hadis 2246

Ispričao nam je Adem; kaže: Nama je ispričao Šu'be; kaže: Obavijestio nas je Amr i kazao: Čuo sam Ebul-Bahterija et-Taija, koji je kazao: "Pitao sam Ibn Abbasa, radijallahu anhuma, u vezi sa plaćanjem unaprijed za palme. Rekao je: ‘Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, je zabranio prodaju ploda palme dok se ne mogne jesti i dok se ne izmjeri. Neki čovjek upita: ‘Kako će se plod izmjeriti?' A drugi pored njega reče: ‘Kad se uberu.'" Muaz je kazao: Ispričao nam je Šu'be, prenijevši od Amra da je Ebul-Bahteri kazao: Čuo sam Ibn Abbasa, radijallahu anhuma, kada je rekao: "Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, je zabranio...", pa je spomenuo isti hadis.

Hadis 2247

Ispričao nam je Ebul-Velid; kaže: Nama je ispričao Šu'be, prenijevši od Amra, on od Ebul-Bahterija, koji je kazao: "Pitao sam Ibn Omera, radijallahu anhuma, u vezi sa plaćanjem ploda palme unaprijed. Rekao je: ‘Zabranjena je prodaja ploda palme dok ne počne sazrijevati i prodaja srebra za novac na poček.' A pitao sam Ibn Abbasa u vezi sa plaćanjem ploda palme unaprijed, pa je rekao: ‘Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, je zabranio prodaju ploda palme dok se ne mogne jesti (ili je kazao: dok je vlasnik ne počne jesti i dok se ne izvaga).'"

Hadis 2248

Ispričao nam je Ebul-Velid; kaže: Nama je ispričao Šu'be, prenijevši od Amra, on od Ebul-Bahterija, koji je kazao: "Pitao sam Ibn Omera, radijallahu anhuma, u vezi sa plaćanjem ploda palme unaprijed. Rekao je: ‘Zabranjena je prodaja ploda palme dok ne počne sazrijevati i prodaja srebra za novac na poček.' A pitao sam Ibn Abbasa u vezi sa plaćanjem ploda palme unaprijed, pa je rekao: ‘Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, je zabranio prodaju ploda palme dok se ne mogne jesti (ili je kazao: dok je vlasnik ne počne jesti i dok se ne izvaga).'"

Hadis 2249

Ispričao nam je Muhammed b. Beššar; kaže: Nama je ispričao Gunder; kaže: Nama je ispričao Šu'be, prenijevši od Amra, on od Ebul-Behtarija, koji je kazao: "Pitao sam Ibn Omera, radijallahu anhuma, u vezi sa plaćanjem ploda palme unaprijed. Rekao je: ‘Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, je zabranio prodaju ploda dok ne počne sazrijevati i prodaju srebra za zlato na poček.' A pitao sam o tome Ibn Abbasa, pa je rekao: ‘Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, je zabranio prodaju ploda palme dok se ne mogne jesti (ili: dok se ne počne jesti) i dok se ne izvaga.' Upitah: ‘A kada će se vagati?', a neki čovjek koji bijaše kod njega reče: ‘Kad se pohrani.'"

Hadis 2250

Ispričao nam je Muhammed b. Beššar; kaže: Nama je ispričao Gunder; kaže: Nama je ispričao Šu'be, prenijevši od Amra, on od Ebul-Behtarija, koji je kazao: "Pitao sam Ibn Omera, radijallahu anhuma, u vezi sa plaćanjem ploda palme unaprijed. Rekao je: ‘Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, je zabranio prodaju ploda dok ne počne sazrijevati i prodaju srebra za zlato na poček.' A pitao sam o tome Ibn Abbasa, pa je rekao: ‘Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, je zabranio prodaju ploda palme dok se ne mogne jesti (ili: dok se ne počne jesti) i dok se ne izvaga.' Upitah: ‘A kada će se vagati?', a neki čovjek koji bijaše kod njega reče: ‘Kad se pohrani.'"

Hadis 2251

Ispričao nam je Muhammed b. Selam; kaže: Nama je ispričao Ja'la; kaže: Nama je ispričao El-A'meš, prenijevši od Ibrahima, on od El-Esveda, a on od Aiše, radijallahu anha, koja je kazala: "Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je kupio hrane od jednog Jevreja na poček, davši mu u zalog svoj željezni pancir."

Hadis 2252

Ispričao mi je Mahmud b. Mahbub; kaže: Nama je ispričao Abdulvahid; kaže: Nama je ispričao El-A'meš, koji je kazao: Spomenuli smo kod Ibrahima zalog kod plaćanja unaprijed, pa je rekao: Ispričao mi je El-Esved, prenijevši od Aiše, radijallahu anha: "Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, je kupio hranu od jednog Jevreja (na poček) do određenog roka, pa je Jevrej od njega uzeo željezni štit kao zalog."

Hadis 2253

Ispričao nam je Ebu Nuajm; kaže: Nama je ispričao Sufjan, prenijevši od Ibn Ebi Nedžiha, on od Abdullaha b. Kesira, on od Ebul-Minhala, a on od Ibn Abbasa, radijallahu anhuma, koji je kazao: "Kada je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, stigao u Medinu, Medinelije su prakticirali da plaćaju za plodove po dvije ili tri godine unaprijed, pa je rekao: ‘Plaćajte za plodove unaprijed i to utvrđenu količinu i do precizno određenog roka.'" Abdullah b. Velid je kazao: Ispričao nam je Sufjan; kaže: Nama je ispričao Ibn Nedžih i kazao: "i to utvrđenu količinu i utvrđenu težinu".

Pogledaj i preostalih 3 hadisa iz ove teme →