بِسْمِ اللهِ الرَّحْمٰنِ الرَّحِيمِ
Sahihul-Buhari
Zbirka vjerodostojnih hadisa
Hadis 2047–2238
192 hadisa
Ispričao nam je Ebul-Jeman; kaže: Nama je ispričao Šuajb, prenijevši od Ez-Zuhrija, koji je kazao: Obavijestili su me Seid b. El-Musejjeb i Ebu Seleme b. Abdurrahman da je Ebu Hurejre, radijallahu anhu, kazao: "Vi govorite: ‘Ebu Hurejre prenosi puno hadisa od Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem.' I pitate se zbog čega muhadžiri i ensarije ne prenose od Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, poput Ebu Hurejrea. Moja braća muhadžiri bijahu zauzeti trgovinom na pijacama, a ja sam stalno bio uz Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, zadovoljan onim što mi se udijeli. Tako sam bio prisutan onda kada su oni bili odsutni, pamtio ono što su oni zaboravili. Moja braća ensarije bijahu preokupirani poslom na svojim imanjima, a ja sam bio jedan od siromaha sofe i pamtio ono što su oni zaboravili. Jednom prilikom je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: ‘Neće nijedan prostrijeti svoju odjeću dok ja ovo budem govorio zatim je na sebe skupiti a da neće upamtiti ono što sam rekao.' Ja sam" – veli Ebu Hurejre – "prostro svoju prugastu odjeću i kad je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, završio svoj govor skupio sam je na svojim grudima. Nakon toga ja više nikada ništa nisam zaboravio od riječi Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem."
Ispričao nam je Abdulaziz b. Abdullah; kaže: Nama je ispričao Ibrahim b. Sa'd, prenijevši od svoga oca, a on od svoga djeda koji je kazao da je Abdurrahman b. Avf rekao: "Kad smo stigli u Medinu, Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je pobratimio mene i sa'da b. Er-Rebi'a. Sa'd b. Er-Rebi' je tom prilikom rekao: ‘Ja sam najbogatiji ensarija, dat ću ti polovinu svoje imovine. I vidi koja ti se od moje dvije supruge sviđa, ja ću se od nje razvesti da je nakon obaveznog pričeka možeš vjenčati za sebe.' Abdurrahman mu je na to odgovorio: ‘Nema potrebe za tim, nego, kaži mi ima li ovdje pijaca.' ‘Ima pijaca Kajnuka.' – odgovorio je sa'd. Ujutro je Abdurrahman otišao na pijacu i kupio sira i masla. Otišao je i sutradan i narednih dana dok jednog dana ne dođe, a na njemu se osjećaše miris šafrana. Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, ga je upitao: ‘Jesi li se to oženio?' ‘Jesam.' – odgovorio je Abdurrahman. ‘A kojom?' – upitao je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem. ‘Jednom ensarijkom.' – odgovorio je Abdurrahman. ‘A koliko si joj dao na ime vjenčanog dara (mehra)?' – upita Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem. ‘Košpu od zlata (ili je kazao: Zlata veličine jedne košpice).' – odgovorio je Abdurrahman. Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, mu reče: ‘Napravi svadbenu gozbu pa makar jednom ovcom.'"
Ispričao nam je Ahmed b. Junus; kaže: Nama je ispričao Zuhejr; kaže: Nama je ispričao Humejd, prenijevši od Enesa, radijallahu anhu, koji je kazao: "Abdurrahman b. Avf je stigao u Medinu pa ga je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, pobratimio sa sa'dom b. Er-Rebi'om el-Ensarijem. Sa'd bijaše veoma bogat, te reče Abdurrahmanu: ‘Dat ću ti polovinu svoje imovine i oženit ću te (jednom od svojih žena).' ‘Allah te blagoslovio u tvojoj porodici i tvom imetku, pokaži mi gdje je pijaca?' On je na pijaci zaradio nešto sira i masla i donio kući. (U Medini) smo boravili jedno izvjesno vrijeme, onoliko koliko je Allah htio, pa je on (jednog dana) došao, a na njemu se osjećao trag šafrana. ‘Šta je to?' – upita ga Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem. ‘Allahov Poslaniče, oženio sam se jednom ensarijkom.' – odgovori on. ‘Šta si joj dao na ime vjenčanog dara?' – upita Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem. ‘Košpu od zlata (ili je kazao: Zlata veličine jedne košpice).', odgovorio je Abdurrahman. Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, mu reče: ‘Napravi svadbenu gozbu pa makar jednom ovcom.'"
Ispričao nam je Abdullah b. Muhammed; kaže: Nama je ispričao Sufjan, prenijevši od Amra, a on od Ibn Abbasa, radijallahu anhuma koji je kazao: "Poznate čaršije u predislamsko doba bile su: Ukaz, Medžena i Zul-Medžaz. Dolaskom islama neki su ljudi smatrali da je grijeh trgovati na tim pijacama pa je objavljeno: Ne pripisuje vam se u grijeh ako od Gospodara svoga molite da vam pomogne da nešto steknete (El-Bekara, 198) u sezoni hadža, kako je učio Ibn Abbas."
Ispričao nam je Muhammed b. El-Musenna; kaže: Nama je ispričao Ibn Adij, prenijevši od Ibn Avna, on od Eš-Ša'bija, koji je kazao: Čuo sam En-Nu'mana b. Bešira, koji je kazao: Čuo sam Vjerovjesnika, sallallahu alejhi ve sellem. A ispričao nam je ali b. Abdullah; kaže: Nama je ispričao Ibn Ujejne; kaže: Nama je ispričao Ebu Ferve, prenijevši od Eš-Ša'bija, koji je kazao: Čuo sam En-Nu'mana b. Bešira, koji je kazao: Čuo sam Vjerovjesnika, sallallahu alejhi ve sellem. A ispričao nam je Abdullah b. Muhammed; kaže: Nama je ispričao Ibn Ujejne, prenijevši od Ebu Fervea, koji je kazao: Čuo sam Eš-Ša'bija koji je kazao: Čuo sam En-Nu'mana b. Bešira, radijallahu anhuma, koji je prenio od Vjerovjesnika, sallallahu alejhi ve sellem. Ispričao nam je Muhammed b. Kesir; kaže: Obavijestio nas je Sufjan, prenijevši od Ebu Fervea, on od Eš-Ša'bija, a on od En-Nu'mana b. Bešira, radijallahu anhu, koji je kazao da je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: "Halal je jasan i haram je jasan, a između njih ima sumnjivih stvari. Ko se kloni onoga što liči na grijeh on će se onoga što je zabranjeno još više kloniti. A ko bude radio ono u šta se sumnja da li je grijeh ili nije on će lahko i u haram upasti. Grijesi su Allahova zabrana. Onaj ko napasa stoku oko zabrane ona mu lahko u nju može upasti."
Ispričao nam je Muhammed b. Kesir; kaže: Obavijestio nas je Sufjan; kaže: Nas je obavijestio Abdullah b. Abdurrahman b. Ebi Husejn; kaže: Nama je ispričao Abdullah b. Ebi Mulejke, prenijevši od Ukbea b. El-Harisa, radijallahu anhu: "Vjerovjesniku, sallallahu alejhi ve sellem, je došla neka crna žena tvrdeći da je dojila Ukbea b. El-Harisa i njegovu suprugu. Kad je to spomenula Vjerovjesniku, sallallahu alejhi ve sellem, on se od njega okrenuo i nasmijao i rekao: ‘Kako (više može prići svojoj supruzi) ako je to rečeno.' za njim je bila kćerka Ebu Ihaba et-Temimija."
Ispričao nam je Jahja b. Kazea; kaže: Nama je ispričao Malik, prenijevši od Ibn Šihaba, on od Urvea b. Ez-Zubejra, a on od Aiše, radijallahu anha, koja je kazala: "Utbe b. Ebi Vekkas je rekao svome bratu sa'du b. Ebi Vekkasu: ‘Sin robinje Zem'e je moj pa ga uzmi.' – Aiša je (zatim) kazala – ‘U godini u kojoj je oslobođena Mekka sa'd b. Ebi Vekkas ga je uzeo rekavši: ‘On je sin moga brata i on mi ga je dao.' Tad je ustao Abd (drugi sin) Zem'e i rekao: ‘On je moj brat (i pripada meni) jer je on sin robinje moga oca i rođen je na njegovoj postelji.' Podigli su spor Vjerovjesniku, sallallahu alejhi ve sellem. Sa'd reče: ‘Allahov Poslaniče, on je sin moga brata i moj brat mi ga je dao.' Abd b. Zem'a reče: ‘On je moj brat, sin je robinje moga oca i rođen je u njegovoj postelji.' Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, reče: ‘Abde, sine Zemi'n, on pripada tebi. Mužu pripada dijete, a preljubniku kamen.' – a onda reče Sevdi binti Zem'a, Vjerovjesnikovoj supruzi: ‘Sevdo, pokrivaj se pred njim.' – primijetivši da je on sličan Utbi. On je više nije vidjeo do smrti."
Ispričao nam je Ebul-Velid; kaže: Nama je ispričao Šu'be i kazao: Obavijestio me je Abdullah b. Ebis-Sefer, prenijevši od Eš-Ša'bija, a on od Adija b. Hatima, radijallahu anhu, koji je kazao: "Pitao sam Vjerovjesnika, sallallahu alejhi ve sellem, o strijeli koja životinju pogađa pljoštimice a ne šiljkom, pa je rekao: ‘Ako strijela životinju pogodi šiljkom, jedi njeno meso. A ako je pogodi pljoštimice i ubije je, nemoj jesti meso od nje.' Još sam rekao: ‘Allahov Poslaniče, ja pustim svog kera i spomenem Allahovo ime a potom pored ulova uz njega zateknem i drugog kera pri čijem slanju u lov nisam izgovorio Allahovo ime, niti znam koji je od njih dvojice životinju ulovio.' Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, reče: ‘Nemoj jesti meso od takvog ulova jer si ti Allahovo ime izgovorio samo pri slanju svoga kera, a nisi pri slanju onog drugog.'"
Ispričao nam je Kabisa; kaže: Nama je ispričao Sufjan, prenijevši od Mensura, on od Talhe, a on od Enesa, radijallahu anhu, koji je kazao: "Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, je naišao pored jedne opale hurme pa je rekao: ‘Da znam da nije od zekata ja bih je pojeo.'" Prenio je Hemmam od Ebu Hurejrea, radijallahu anhu, a on od Vjerovjesnika, sallallahu alejhi ve sellem, koji je kazao: "Nađem hurmu opalu na moju postelju."
Ispričao nam je Ebu Nuajm; kaže: Nama je ispričao Ibn Ujejne, prenijevši od Ez-Zuhrija, on od Abbada b. Temima, a on od svoga amidže, koji je kazao: "Neki se čovjek požalio Vjerovjesniku, sallallahu alejhi ve sellem, da u namazu osjeti kao da je pustio vjetar pa je pitao da li će prekinuti namaz. Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, je rekao: ‘Nećeš dok ne čuješ zvuk ili ne osjetiš smrad.'" Ibn Ebi Hafsa je prenio od Ez-Zuhrija da je rekao: "U tom slučaju će se abdest obnoviti samo ukoliko se čuje zvuk ili osjeti smrad."
Ispričao mi je Ahmed b. Mikdam el-Idžli; kaže: Nama je ispričao Muhammed b. Abdurrahman et-Tufavi; kaže: Nama je ispričao Hišam b. Urve, prenijevši od svoga oca, a on od Aiše, radijallahu anha: "Neki su ljudi rekli: ‘Allahov Poslaniče, neki nam ljudi donose meso, za koje ne znamo da li su (pri klanju) spomenuli Allahovo ime ili nisu.' Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, reče: ‘Spomenite na njega Allahovo ime i jedite.'" 685
Ispričao nam je Talk b. Gannam; kaže: Nama je ispričao Zaide, prenijevši od Husajna, a on od Salima, koji je kazao: Ispričao mi je Džabir, radijallahu anhu, koji je kazao: "Dok smo jednom prilikom sa Vjerovjesnikom, sallallahu alejhi ve sellem, klanjali (džumu) stigla je karavana sa hranom iz Šama. Ljudi su pohrlili prema njoj tako da je sa Vjerovjesnikom, sallallahu alejhi ve sellem, ostalo samo dvanaest ljudi. Tim povodom bi objavljeno: Ali kad oni kakvu robu trgovačku ili veselje ugledaju, pohrle mu."
Ispričao nam je Adem; kaže: Nama je ispričao Ibn Ebi Zi'b; kaže: Nama je ispričao Seid el-Makburi, prenijevši od Ebu Hurejrea, radijallahu anhu, da je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, kazao: "Doći će vrijeme kada čovjek neće mariti je li imovinu stekao na dozvoljen ili na nedozvoljen način."
Ispričao nam je Ebu Asim, prenijevši od Ibn Džurejdža, koji je kazao: Obavijestio me je Amr b. Dinar, prenijevši od Ebul-Minhala, koji je kazao: "Bavio sam se razmjenom novca i o tome sam pitao Zejda b. Erkama, radijallahu anhu, pa je kazao: Rekao je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem (h). A ispričao mi je El-Fadl b. Jakub; kaže: Nama je ispričao El-Hadžadž b. Muhammed da je Ibn Džurejdž kazao: Obavijestili su me Amr b. Dinar i Amir b. Mus'ab da su čuli Ebul-Minhala kada kaže: "Pitao sam El-Beraa b. Aziba i Zejda b. Erkama u vezi s razmjenom novca pa su rekli: ‘Mi smo, u vrijeme Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, bili trgovci. Pitali smo Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, u vezi sa razmjenom novca, pa je rekao: ‘Ako se razmjena čini iz ruke u ruku, ne smeta. A ako se čini na odgodu, onda to nije dozvoljeno.'"
Ispričao nam je Ebu Asim, prenijevši od Ibn Džurejdža, koji je kazao: Obavijestio me je Amr b. Dinar, prenijevši od Ebul-Minhala, koji je kazao: "Bavio sam se razmjenom novca i o tome sam pitao Zejda b. Erkama, radijallahu anhu, pa je kazao: Rekao je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem (h). A ispričao mi je El-Fadl b. Jakub; kaže: Nama je ispričao El-Hadžadž b. Muhammed da je Ibn Džurejdž kazao: Obavijestili su me Amr b. Dinar i Amir b. Mus'ab da su čuli Ebul-Minhala kada kaže: "Pitao sam El-Beraa b. Aziba i Zejda b. Erkama u vezi s razmjenom novca pa su rekli: ‘Mi smo, u vrijeme Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, bili trgovci. Pitali smo Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, u vezi sa razmjenom novca, pa je rekao: ‘Ako se razmjena čini iz ruke u ruku, ne smeta. A ako se čini na odgodu, onda to nije dozvoljeno.'"