بِسْمِ اللهِ الرَّحْمٰنِ الرَّحِيمِ

Sahihul-Buhari

Zbirka vjerodostojnih hadisa

19px
← Sve teme

Hadis 2025–2046

Boravak u džamiji radi ibadeta (I'tikaf)

22 hadisa

Hadis 2025

Ispričao nam je Ismail b. Abdullah i kazao: Meni je ispričao Ibn Vehb, prenijevši od Junusa da ga je obavijestio Nafi', koji je prenio od Abdullaha b. Omera, radijallahu anhuma, koji je kazao: "Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, boravio je zadnjih deset dana ramazana u džamiji."

0:000:00
Hadis 2026

Ispričao nam je Abdullah b. Jusuf; kaže: Nama je ispričao El-Lejs, prenijevši od Ukajla, on od Ibn Šihaba, on od Urvea b. Ez-Zubejra, a on od Aiše, radijallahu anha, Vjerovjesnikove sallallahu alejhi ve sellem, supruge: "Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je sve do smrti provodio u itikafu posljednjih deset dana ramazana. Poslije njegove smrti to su činile njegove supruge."

Hadis 2027

Ispričao nam je Ismail i kazao: Meni je ispričao Malik, prenijevši od Jezida b. Abdullaha b. El-Hada, on od Muhammeda b. Ibrahima b. El-Harisa et-Tejmija, on od Ebu Seleme b. Abdurrahmana, a on od Ebu Seida el-Hudrija, radijallahu anha: "Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je boravio u itikafu srednjih deset dana ramazana. Jedne godine je proveo srednjih deset dana ramazana i ujutro. Dvadeset i prve noći, kada je trebalo da iziđe iz itikafa, rekao je: ‘Ko je sa mnom boravio u itikafu neka produži i posljednjih deset dana. Meni je pokazana noć Kadra, ali sam zaboravio kada je. Vidio sam sebe kako sedždu činim na vodi i blatu, ujutro nakon nje. Tražite je u svakoj neparnoj noći zadnjih deset noći ramazana!' te noći je pala kiša, džamija koja je bila pokrivena palminim granama i lišćem, prokisla je. Tada sam na čelu Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, vidio trag vode i blata, dvadeset i prvog ramazana ujutro."

Hadis 2028

Ispričao nam je Muhammed b. El-Musenna; kaže: Nama je ispričao Jahja, prenijevši od Hišama, koji je kazao: Obavijestio me je moj otac, prenijevši od Aiše, radijallahu anha, koja je kazala: "Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, je, kad je bio u itikafu, nagnuo glavu prema meni i ja sam ga češljala, a imala sam mjesečnicu."

Hadis 2029

Ispričao nam je Kutejbe; kaže: Nama je ispričao Lejs, prenijevši od Ibn Šihaba, on od Urvea i Amre bint Abdurrahman da je Aiša, radijallahu anha, Vjerovjesnikova, sallallahu alejhi ve sellem, supruga, kazala: "Dok je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, boravio u itikafu u džamiji, nagnuo je svoju glavu i ja sam ga češljala. U kuću je ulazio samo u slučaju fiziološke potrebe."

Hadis 2030

Ispričao nam je Muhammed b. Jusuf; kaže: Nama je ispričao Sufjan, prenijevši od Mensura, on od Ibrahima, on od El-Esveda, a on od Aiše, radijallahu anha, koja je kazala: "Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, me je milovao dok sam imala mjesečnicu."

Hadis 2031

"I proturio bi glavu iz džamije dok je bio u itikafu, a ja bih mu je oprala iako sam imala mjesečnicu."

Hadis 2032

Ispričao nam je Musedded; kaže: Nama je ispričao Jahja b. Seid, prenijevši od Ubejdullaha, koji je kazao: Obavijestio me je Nafi', prenijevši od Ibn Omera, radijallahu anhuma: Omer je upitao Vjerovjesnika, sallallahu alejhi ve sellem, rekavši: "Ja sam se u predislamsko doba zavjetovao da ću jednu noć provesti u itikafu u El-Mesdžidul-haramu." "Ispuni svoj zavjet." – rekao je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem."

Hadis 2033

Ispričao nam je Ebun-Nu'man; kaže: Nama je ispričao Hammad b. Zejd; kaže: Nama je ispričao Jahja, prenijevši od Amre, a ona od Aiše, radijallahu anha, koja je kazala: "Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, je bio naumio da zadnjih deset dana ramazana provede u itikafu, te sam mu postavila šator. Kada je klanjao sabah, ušao je u njega." Tada je Hafsa od Aiše zatražila dozvolu da podigne šator, pa joj je dozvolila te je i ona sebi podigla šator. Pošto je to vidjela Zejneba bint Džahš i ona sebi postavi drugi šator. Kad je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, osvanuo i vidjeo šatore upitao je: "Šta je ovo?" kada ga obavijestiše, on upita: "Je li vi vidite neko dobročinstvo u tome?" U tome mjesecu je napustio itikaf, pa je u itikafu boravio deset dana u mjesecu ševvalu.

Hadis 2034

Ispričao nam je Abdullah b. Jusuf; kaže: Obavijestio nas je Malik, prenijevši od Jahjaa b. Seida, on od Amre bint Abdurrahman, a ona od Aiše, radijallahu anha: "Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, je htio boraviti u itikafu. Kada je došao do mjesta koje je predvidio za itikaf, vidio je Aišin, Hafsin i Zejnebin šator. ‘Je li vi vidite neko dobročinstvo u njima?' – upitao ih je. Zatim je napustio itikaf u tom mjesecu, pa je u itikafu boravio deset dana u mjesecu ševvalu."

Hadis 2035

Ispričao nam je Ebul-Jeman; kaže: Obavijestio nas je Šuajb, prenijevši od Ez-Zuhrija, koji je kazao: "Obavijestio me je ali b. El-Husejn, radijallahu anhu, da ga je obavijestila Safija, Vjerovjesnikova, sallallahu alejhi ve sellem, supruga da je otišla u džamiju da posjeti Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, koji je bio u itikafu zadnjih deset dana ramazana. Razgovarala je sa njim jedno vrijeme, a potom ustala da ide kući. Ustao je i Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, da je isprati. Kod Ummu Seleminih vrata su naišla dvojica ensarija. Pošto Vjerovjesniku, sallallahu alejhi ve sellem, nazvaše selam on im reče: ‘Polahko vas dvojica, ovo je Safija bint Hujej!' ‘Subhanallah, Allahov Poslaniče!' – uzviknuše njih dvojica, a Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, reče: ‘Šejtan kola čovječijim krvotokom, pa se bojim da u vaša srca ne ubaci šta loše.'"

Hadis 2036

Ispričao mi je Abdullah b. Munir da je čuo Haruna b. Ismaila, koji je kazao: Ispričao nam je ali b. El-Mubarek i kazao: Meni je ispričao Jahja b. Ebi Kesir i kazao: Čuo sam Ebu Selemea b. Abdurrahmana kada je kazao: "Upitao sam Ebu Seida el-Hudrija, radijallahu anhu, rekavši: ‘Jesi li čuo Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, da spominje noć Kadra?' ‘Jesam.' – odgovorio je on. ‘Mi smo s Allahovim Poslanikom, sallallahu alejhi ve sellem, proveli srednjih deset dana ramazana u itikafu. Izišli smo dvadesetog (ramazana) ujutro. Dvadesetog dana (ramazana) ujutro nam Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, održa govor u kome reče: ‘Pokazana mi je noć Kadra, ali sam zaboravio (precizno) kada je, pa je tražite u neparnim noćima zadnjih deset noći ramazana. Vidio sam kako sedždu činim na vodi i blatu. Ko god je boravio u itikafu s Allahovim Poslanikom, sallallahu alejhi ve sellem, neka se ponovo vrati u itikaf.' I svijet se vratio u džamiju. Na nebu u tom trenutku nije bilo ni oblačka. Odjednom se pojavio oblak i pala je kiša. Proučen je ikamet za namaz i Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je činio sedždu na blatu i vodi. Ja sam vidio trag blata na vrhu njegovog nosa i čela.'"

Hadis 2037

Ispričao nam je Kutejbe; kaže: Nama je ispričao Jezid b. Zurej', prenijevši od Halida, on od Ikrimea, a on od Aiše, radijallahu anha, koja je kazala: "Jedna od supruga Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, je sa njim boravila u itikafu, a vidjela je i žutu tečnost i krv – imala je istihazu. Ponekad smo stavljali posudu ispod nje dok bi klanjala."

Hadis 2038

Ispričao nam je Seid b. Ufejr i kazao: Meni je ispričao El-Lejs i kazao: Meni je ispričao Abdurrahman b. Halid, prenijevši od Ibn Šihaba, a on od Alija b. El-Husejna, radijallahu anhu, da ga je obavijestila Safija, Vjerovjesnikova, sallallahu alejhi ve sellem, supruga (h). A ispričao nam je Abdullah b. Muhammed; kaže: Nama je ispričao Hišam b. Jusuf; kaže: Obavijestio nas je Ma'mer, prenijevši od Ez-Zuhrija, a on od Alija b. El-Husejna: "Jednom prilikom je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, bio u itikafu i u posjetu su mu došle njegove supruge. Kad su htjele da idu, on je rekao Safiji bint Hujej: ‘Ne žuri i ja ću s tobom.' Njena soba je bila u Usaminoj kući. Pošao je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, s njom te su ga susrela dvojica ensarija i vidjevši Vjerovjesnika, sallallahu alejhi ve sellem, požuriše dalje. Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, im reče: ‘Polahko vas dvojica, ovo je Safija bint Hujej!' ‘Subhanallah, Allahov Poslaniče!' – uzviknuše njih dvojica, a Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, reče: ‘Šejtan kola čovječijim krvotokom, pa se bojim da u vaša srca ne ubaci šta loše.'"

Hadis 2039

Ispričao nam je Ismail b. Abdullah i kazao: Obavijestio me je moj brat, prenijevši od Sulejmana, on od Muhammeda b. Ebi Atika, on od Ibn Šihaba, a on od Alije b. El-Husejna, radijallahu anhu, da ga je obavijestila Safija bint Hujej (h). A ispričao nam je ali b. Abdullah; kaže: Nama je ispričao Sufjan i kazao: Čuo sam Ez-Zuhrija kada je obavijestio od Alija b. El-Husejna: "Safija, radijallahu anha, je došla (Poslaniku) u posjetu dok je bio u itikafu. Kad se vraćala, on je išao sa njom. Vidio ga je jedan ensarija. Ugledavši ga Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, ga zovnu i reče: ‘Ovo je Safija. (Sufjan je ponekad govorio da je rekao: ‘Ona je Safija.') Šejtan kola čovjekovim krvotokom.' Upitao sam (veli Abdullah) Sufjana: ‘Je li mu došla noću?' ‘Zar je dolazak i mogao biti u drugo vrijeme, osim noću?' – rekao je Sufjan."

Pogledaj i preostalih 7 hadisa iz ove teme →