بِسْمِ اللهِ الرَّحْمٰنِ الرَّحِيمِ

Sahihul-Buhari

Zbirka vjerodostojnih hadisa

19px
← Sve teme

Hadis 2014–2024

Vrijednosti Noći Kadr

11 hadisa

Hadis 2014

Ispričao nam je ali b. Abdullah; kaže: Nama je ispričao Sufjan i kazao: Upamtili smo ga od Ez-Zuhrija, on je prenio od Ebu Selemea, on od Ebu Hurejrea, a on od Vjerovjesnika, sallallahu alejhi ve sellem, da je kazao: "Ko bude postio ramazan, čvrsto vjerujući i očekujući nagradu, bit će mu oprošteni grijesi koje je počinio. I ko noć Kadr bude proveo u dobrovoljnom namazu, iskreno vjerujući i očekujući nagradu, bit će mu oprošteni grijesi koje je počinio." Isti je hadis prenio Sulejman b. Kesir od ez-Zuhrija.

0:000:00
Hadis 2015

Ispričao nam je Abdullah b. Jusuf; kaže: Obavijestio nas je Malik, prenijevši od Nafi'a, a on od Ibn Omera, radijallahu anhuma. "Nekim Vjerovjesnikovim, sallallahu alejhi ve sellem, ashabima je pokazano u snu da je noć Kadr u posljednjih sedam noći (ramazana). Pa je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: ‘Vidim da se vaši snovi slažu da je ona u posljednjih sedam dana, zato ko je bude tražio, neka je traži u posljednjih sedam noći.'"

Hadis 2016

Ispričao nam je Muaz b. Fedale; kaže: Nama je ispričao Hišam, prenijevši od Jahjaa, a on od Ebu Selemea, koji je kazao: Upitao sam Ebu Seida, koji mi bijaše prijatelj, pa je rekao: "Bili smo s Vjerovjesnikom, sallallahu alejhi ve sellem, u itikafu srednjih deset dana ramazana. On je izišao ujutru dvadesetog dana i održao govor u kome je rekao: ‘Pokazana mi je noć Kadr, ali se sada ne sjećam (ili je kazao: ali sam sada zaboravio) (kada je). Zato je tražite u posljednjih deset neparnih noći u ramazanu. Vidio sam kako sedždu činim na vodi i blatu. Ko je bio s Allahovim Poslanikom, sallallahu alejhi ve sellem, u itikafu neka se ponovo vrati u itikaf.' mi smo se vratili, ali na nebu nismo vidjeli ni oblačka. Zatim se naoblačilo i udarila je tako jaka kiša da je krov džamije, koji bijaše od palminog granja i lišća, prokisao. Kad je nastupilo vrijeme namaza, vidio sam Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, kako sedždu čini na vodi i blatu. Čak sam vidio i trag blata i vode na njegovom čelu."

Hadis 2017

Ispričao nam je Kutejbe b. Seid; kaže: Nama je ispričao Ismail b. Džafer; kaže: Nama je ispričao Ebu Suhejl, prenijevši od svoga oca, a on od Aiše, radijallahu anha, da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, kazao: "Tražite noć Kadr u neparnim noćima posljednjih deset noći ramazana."

Hadis 2018

Ispričao nam je Ibrahim b. Hamza i kazao: Meni je ispričao Ibn Ebi Hazim i Ed-Deraverdi njih dvojica su prenijeli od Jezida b. El-Hada, on od Muhammeda b. Ibrahima, on od Ebu Seleme, a on od Ebu Seida el-Hudrija, radijallahu anhu: "Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je u itikafu proveo deset dana u sredini ramazana. Kad je prošla dvadeseta noć i nastupio dan dvadeset i prve noći, on se vratio sa svima koji su sa njim bili u itikafu ponovo u itikaf. Tom prilikom je održao govor u kome im je zapovijedio ono što je htio, a onda je rekao: ‘Ja sam proboravio u itikafu ovih deset dana. Zatim mi je pokazano da u itikafu provedem i posljednjih deset dana ramazana. Zato ko je sa mnom bio u itikafu neka se ponovo vrati. Pokazana mi je noć Kadr i ja sam zaboravio. Ali vi za njom tragajte u neparnim noćima zadnjih deset noći ramazana. Vidio sam kako sedždu činim na vodi i blatu.' te noći se oblaci otvoriše, pala je jaka kiša i prokisao je krov džamije baš na mjestu gdje je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, klanjao dvadeset i prvu noć. Ova dva moja oka su vidjela na njegovom licu puno blata i vode, kada je završio sa sabah-namazom."

Hadis 2019

Ispričao nam je Muhammed b. El-Musenna; kaže: Nama je ispričao Jahja, prenijevši od Hišama, koji je kazao: Obavijestio me je moj otac, prenijevši od Aiše, radijallahu anha, a ona od Vjerovjesnika, sallallahu alejhi ve sellem, da je rekao: "Tražite noć Kadr."

Hadis 2020

Ispričao nam je Muhammed; kaže: Obavijestio nas je Abde, prenijevši od Hišama b. Urvea, on od svoga oca, a on od Aiše, koja je kazala: "Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve selem, se posljednjih deset dana povlačio u itikaf. Govorio je: ‘Tražite noć Kadra u posljednjih deset noći ramazana.'"

Hadis 2021

Ispričao nam je Musa b. Ismail; kaže: Nama je ispričao Vuhejb; kaže: Nama je ispričao Ejjub, prenijevši od Ikrimea, a on od Ibn Abbasa, radijallahu anhuma, da je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, kazao: "Tražite noć Kadra u zadnjih deset noći ramazana; u devetoj, sedmoj ili petoj preostaloj noći mjeseca ramazana."

Hadis 2022

Ispričao nam je Abdullah b. Ebil-Esved; kaže: Nama je ispričao Abdulvahid; kaže: Nama je ispričao Asim, prenijevši od Ebu Midžleza i Ikrimea, koji vele da je Ibn Abbas, radijallahu anhuma, kazao da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: "Ona je (tj. noć Kadra) u posljednjih deset noći: u devetoj ili sedmoj preostaloj noći mjeseca ramazana." Isti hadis je prenio Abdulvehhab od Ejjuba, a on je prenio od Halida, on od Ikrimea, a on od Ibn Abbasa: "Tražite je u dvadeset i četvrtoj noći ramazana."

Hadis 2023

Ispričao nam je Muhammed b. El-Musenna; kaže: Nama je ispričao Halid b. El-Haris; kaže: Nama je ispričao Humejd; kaže: Nama je ispričao Enes, prenijevši od Ubadea b. Es-Samita, koji je kazao: "Jednom prilikom je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, izišao (iz kuće) da bi nas obavijestio o noći Kadra dok su se dvojica muslimana prepirala (u vezi s njom). Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, reče: ‘Izišao sam da bih vas obavijestio o noći Kadra, ali se taj i taj prepirahu (u vezi s njom pa je od mene) uzdignuto znanje o njoj. Možda je to za vas i bolje. Tražite je u devetoj, sedmoj ili petoj preostaloj noći mjeseca ramazana."

Hadis 2024

Ispričao nam je ali b. Abdullah; kaže: Nama je ispričao Sufjan, prenijevši od Ebu Ja'fura, on od Ebud-Duhaa, on od Mesruka, a on od Aiše, radijallahu anha, koja je kazala: "Kada bi Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, ušao u zadnjih deset noći, pritegao bi svoj plašt, izolovao se od svojih supruga, pojačao noćni ibadet i budio bi svoje ukućane."