بِسْمِ اللهِ الرَّحْمٰنِ الرَّحِيمِ

Sahihul-Buhari

Zbirka vjerodostojnih hadisa

19px
← Sve teme

Hadis 2008–2013

Noćni namaz u ramazanu (Teravih-namaz)

6 hadisa

Hadis 2008

Ispričao nam je Jahja b. Bukejr; kaže: Nama je ispričao El-Lejs, prenijevši od Ukajla, on od Ibn Šihaba, koji je kazao: Obavijestio me je Ebu Seleme da je Ebu Hurejre, radijallahu anhu, kazao: "Čuo sam Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, kada za ramazan kaže: ‘Ko ga bude provodio u dobrovoljnom namazu, čvrsto vjerujući i nadajući se nagradi, bit će mu oprošteni grijesi koje je do tada počinio.'"

0:000:00
Hadis 2009

Ispričao nam je Abdullah b. Jusuf; kaže: Obavijestio nas je Malik, prenijevši od Ibn Šihaba, on od Humejda b. Abdurrahmana, a on od Ebu Hurejrea, radijallahu anhu, da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, kazao: "Ko ramazan bude sprovodio u dobrovoljnom namazu, čvrsto vjerujući i nadajući se nagradi, bit će mu oprošteni grijesi koje je do tada počinio." Ibn Šihab je rekao: Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je preselio (na Ahiret), a ta odredba je i dalje bila na snazi. Također je ta odredba bila na snazi i za vrijeme hilafeta Ebu Bekra, i u samom početku Omerovog hilafeta.

Hadis 2010

A prenio je Ibn Šihab od Urvea b. Ez-Zubejra, on od Abdurrahmana b. Abdulkari'a da je kazao: "Izišao sam jedne ramazanske noći s Omerom b. El-Hattabom u džamiju. Kad ljudi razjedinjeni klanjaše (teravih-namaz). Neko je klanjao samostalno, a neko u skupini ljudi. Omer reče: ‘Mislim da bi bilo bolje da ove ljude ujedinim da klanjaju svi za jednim imamom.' On ih okupi da klanjaju za Ubejom b. Ka'bom. ‘Ja' – veli Abdurrahman – ‘s njim iziđoh i druge noći a ljudi (teravih-namaz) klanjaju za imamom. Vidjevši to, Omer reče: ‘Divna li je ovo novotarija. Namaz onih koji spavaju dok ovi klanjaju bolji je od namaza ovih.' Time je mislio na namaz onih koji ga klanjaju pred kraj noći u odnosu na namaz ovih koji ga klanjaju s početka noći."

Hadis 2011

Ispričao nam je Ismail i kazao: Meni je ispričao Malik, prenijevši od Ibn Šihaba, on od Urvea b. Ez-Zubejra, on od Aiše, radijallahu anha, Vjerovjesnikove, sallallahu alejhi ve sellem, supruge: "Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, je klanjao (na početku noći), a to je bilo u ramazanu."

Hadis 2012

Ispričao nam je Jahja b. Bukejr: Nama je ispričao El-Lejs, prenijevši od Ukajla, on od Ibn Šihaba, koji je kazao: Obavijestio me je Urve, rekavši da je njega obavijestila Aiša: "Jednom prilikom je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, izišao sredinom noći i klanjao (teravih-namaz) u džamiji. Sa njim je klanjala nekolicina ashaba. Kad su osvanuli, pričali su o tome, pa se sljedeće noći skupilo još više ljudi i s Vjerovjesnikom, sallallahu alejhi ve sellem, klanjalo (teravih-namaz). Kada su (sutradan) osvanuli, o tome su (ponovo) pričali, pa se treće noći skupilo još više svijeta. Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je klanjao (teravih-namaz) te je s njim klanjao i svijet. Četvrte noći džamija je bila pretijesna za sve klanjače. Međutim, Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, se u džamiju pomolio tek na sabah-namaz. Pošto je klanjao sabah, okrenuo se prema ljudima, izgovorio Šehadet, a nakon toga rekao: ‘Poznata mi je vaša privrženost, ali sam se pobojao da (teravih-namaz) ne shvatite kao obavezni namaz, a da onda to ne mognete obavljati.' Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je (veli Ibn Šihab) preselio na Ahiret a to je tako ostalo."

Hadis 2013

Ispričao nam je Ismail i kazao: Meni je ispričao Malik prenijevši od Seida el-Makburija, on od Ebu Selemea b. Abdurrahmana, koji je upitao Aišu, radijallahu anha: "Kako je izgledao (dobrovoljni namaz) Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, u toku ramazana?" Ona je kazala: "On ni u ramazanu, a ni izvan njega, nije klanjao više od jedanaest rekata (dobrovoljnog namaza). Prvo bi klanjao četiri rekata ne pitaj o njihovoj ljepoti i dužini. Potom bi klanjao još četiri rekata, ne pitaj o njihovoj ljepoti i dužini. Potom bi klanjao tri rekata (vitr) namaza. Jednom sam ga upitala: ‘Allahov Poslaniče, zar ti spavaš prije nego klanjaš vitr-namaz?' On reče: ‘Aiša, ako moje oči i zaspu, moje srce ne spava.'"