بِسْمِ اللهِ الرَّحْمٰنِ الرَّحِيمِ

Sahihul-Buhari

Zbirka vjerodostojnih hadisa

19px
← Sve teme

Hadis 135–247

Pranje (Abdest / Vudu')

113 hadisa

Hadis 135

Ispričao nam je Ishak b. Ibrahim el-Hanzali i kazao: Obavijestio nas je Abdurrezzak i kazao: Nas je obavijestio Ma'mer, prenijevši od Hemmama b. Munebbiha da je čuo Ebu Hurejrea kada je kazao da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: "Namaz neće biti primljen onome kome se dogodi hades, dok ne uzme abdest."173 Ebu Hurejrea upita neki čovjek iz Hadremeuta: "A šta je to hades?" "To je nečujno ili glasno puštanje vjetra." – odgovori on.

0:000:00
Hadis 136

Ispričao nam je Jahja b. Bukejr i kazao: Nama je ispričao El-Lejs, prenijevši od Halida, on od Seida b. Ebi Hilala, a on od Nuajma el-Mudžmira, koji je kazao: "Popeo sam se sa Ebu Hurejreom na krov džamije. On uze abdest i reče: ‘Čuo sam Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, kada je kazao: ‘Moji sljedbenici će na Sudnjem danu biti pozvani, a na čelima, rukama i nogama će imati biljege od abdesta. Ko je u stanju da poveća ili produži svoj biljeg na čelu, neka to uradi."

Hadis 137

Ispričao nam je ali i kazao: Nama je ispričao Sufjan i kazao: Nama je ispričao Ez-Zuhri, prenijevši od Seida b. El-Musejjiba (h). A prenio je od Abada b. Temima, a on od svoga amidže: "Neki čovjek se požali Allahovom Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem, da mu se učinilo, dok je bio u namazu, da je pustio vjetar. Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je rekao da ne izlazi (iz džamije) i da ne prekida namaz sve dok ne čuje zvuk ili ne osjeti smrad."

Hadis 138

Ispričao nam je ali b. Abdullah i kazao: Nama je ispričao Sufjan i kazao, prenijevši od Amra, koji je kazao: Obavijestio me je Kurejb, prenijevši od Ibn Abbasa: "Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, je zaspao (tako tvrdo) da je počeo hrkati. Nakon toga je ustao i klanjao. Katkada bi (Sufjan veli) legao da spava i zahrkao, a onda bi ustao i klanjao." (Sufjan) nam je ovo ispričao više puta, prenijevši od Amra, on od Kurejba, a on od Ibn Abbasa, koji je kazao: "Jedne noći sam spavao kod tetke po majci, Mejmune. U jednom dijelu noći Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, ustade, uze abdest iz mješine koja bijaše obješena, upotrijebivši malo vode (Amr je naglasio da je upotrijebio vrlo malo vode a potom stao da klanja). Ja sam na isti način uzeo abdest" – veli Ibn Abbas – "i stao pored njega, na njegovu lijevu stranu (Sufjan je ponekad govorio: s njegove lijeve strane). Premjestio me je na svoju desnu stranu, a potom je klanjao koliko je Allah htio, a onda legao i zaspao, tako tvrdo da je počeo hrkati. Nakon toga mu dođe mujezin i zatraži dozvolu za ikamet. Izišao je sa njim i klanjao namaz, a nije ponovo abdestio." "Rekli smo Amru: ‘Ljudi govore da Allahovom Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem, spavaju oči, a da mu ne spava srce.' Amr na to kaza: ‘Čuo sam od Ubejda b. Umejra da su snovi vjerovjesnika Objava.' a onda je proučio: U snu sam vidio da treba da te zakoljem. (Es-Saffat, 102)"

Hadis 139

Ispričao nam je Abdullah b. Mesleme, prenijevši od Malika, on od Musaa b. Ukbea, on od Kurejba, Ibn Abbasovog štićenika, a on od Usamea b. Zejda, koga je čuo kada kaže: "Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je krenuo sa Arefata. Kad je došao u klanac, sišao je (s kamile), obavio malu nuždu, a onda površno uzeo abdest. Rekoh: ‘Namaz, Allahov Poslaniče.' On na to kaza: ‘Namaz je pred tobom.', uzjaha kamilu i nastavi put. Pošto stiže na Muzdelifu, siđe (s kamile) i propisno uze abdest. Zatim bi proučen ikamet i on klanja akšam. Nakon toga svako svoju kamilu odvede pred svoj šator. Zatim bi proučen ikamet za jaciju i on je klanja. Između akšamskog i jacijskog farza nije ništa klanjao."

Hadis 140

Ispričao nam je Muhammed b. Abdurrahim i kazao: Obavijestio nas je Ebu Seleme el-Huzai Mensur b. Seleme i kazao: Nas je obavijestio Ibn Bilal, tj. Sulejman, prenijevši od Zejda b. Eslemea, on od Ataa b. Jesara: "Ibn Abbas je jednom prilikom uzeo abdest opravši svoje lice. Naime, prvo je uzeo šaku vode i isprao usta i nos. Potom je uzeo šaku vode i, prebacivši je i u drugu ruku, umio lice. Zatim je uzeo šaku vode i njome oprao desnu ruku, zatim je uzeo još jednu šaku vode i njome oprao lijevu ruku (do iza lakata). Potom je vlažnom rukom potrao glavu, a onda uzeo šaku vode i izlio je po desnoj nozi i oprao je. Nakon toga je uzeo još jednu šaku vode i izlio je po lijevoj nozi te i nju oprao, a onda je kazao: ‘Vidio sam Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, da ovako uzima abdest.'"

Hadis 141

Ispričao nam je ali b. Abdullah i kazao: Nama je ispričao Džerir, prenijevši od Mensura, on od Salima b. Ebil-Dža'da, on od Kurejba, a on od Ibn Abbasa koji to veže za Vjerovjesnika, sallallahu alejhi ve sellem, da je kazao: "Ako neko, kada prilazi svojoj supruzi, kaže: Bismillahi, Allahumme džennib­neš-šej­tane ve džennibiš-šejtane ma rezaktena. / S Allahovim imenom! Allahu, udalji šejtana od nas i od onoga što nam podariš. – pa bude određeno da se zametne dijete, šejtan mu neće moći nauditi."

Hadis 142

Ispričao nam je Adem i kazao: Nama je ispričao Šu'be, prenijevši od Abdulaziza b. Suhejba, koji je kazao: Čuo sam Enesa kada veli: "Kada bi Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, htio da uđe u nužnik, rekao bi: Allahumme inni euzu bike minel-hubusi vel-habaisi. / Allahu, utječem ti se od muškog i ženskog roda šejtanskog." Isti hadis je prenio i Ibn Ar'are od Šu'bea. Gunder je, prenijevši od Šu'bea, rekao: "Kada bi Vjerovjesnik došao pred nužnik..." Musa je, prenijevši od Hammada, kazao: "Kada bi Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, htio ući u nužnik..." Seid b. Zejd je kazao: "Abdulaziz nam je ispričao: ‘Kada bi htio ući u nužnik...'"

Hadis 143

Ispričao nam je Abdullah b. Muhammed i kazao: Nama je ispričao Hašim b. El-Kasim i kazao: Nama je ispričao Verka, prenijevši od Ubejdullaha b. Ebi Jezida, a on od Ibn Abbasa: "Jednom prilikom je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, ušao u nužnik, a ja sam ispred stavio vodu. ‘Ko je ovo stavio? – upitao je. I pošto ga obavijestiše (ko je to učinio), on reče: ‘Allahu, poduči ga vjeri."

Hadis 144

Ispričao nam je Adem i kazao: Nama je ispričao Ibn Ebi Zi'b i kazao: Nama je ispričao Ez-Zuhri, prenijevši od Ataa b. Jezida el-Lejsija, a on od Ebu Ejjuba el-Ensarija, koji je kazao da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: "Kada neko dođe na mjesto gdje želi obaviti fiziološku potrebu, neka se ni licem ni leđima ne okreće u pravcu kible. Okrećite se u pravcu istoka ili zapada."

Hadis 145

Ispričao nam je Abdullah b. Jusuf i kazao: Obavijestio nas je Malik, prenijevši od Jahjaa b. Seida, on od Muhammeda b. Jahjaa b. Habbana, on od svoga amidže Vasi'a b. Habbana, a on od Abdullaha b. Omera, koji je kazao: "Ljudi su govorili: ‘Kada klekneš da vršiš nuždu, nemoj se okretati ni prema kibli ni prema Bejtul-Makdisu.' Abdullah b. Omer reče: ‘Popeo sam se na krov naše kuće i vidio Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, kako obavlja nuždu klečeći na dva čerpića, okrenut prema Bejtul-Makdisu. Možda si ti (Vasi'e) jedan od onih koji, kada klanjaju, drže trbuh na stegnima." "Allaha mi, ne znam." – odgovori Vasi'. Malik je riječi: "jedan od onih koji, kada klanja, ne odvaja (trbuh) od zemlje" pojasnio kao: ...jedan od onih koji na sedždi trbuh drži na stegnima.

Hadis 146

Ispričao nam je Jahja b. Bukejr i kazao: Nama je ispričao El-Lejs i kazao: Meni je ispričao Ukajl, prenijevši od Ibn Šihaba, on od Urvea, a on od Aiše: "Vjerovjesnikove supruge bi noću, radi fiziološke potrebe, izlazile na plato El-Menasi. Omer je Vjerovjesniku, sallallahu alejhi ve sellem, govorio: ‘Naredi svojim suprugama da se pokriju.' Međutim, Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, to nije učinio. Kad je jedne večeri Sevda bint Zem'a, Vjerovjesnikova, sallallahu alejhi ve sellem, supruga, koja bijaše visoka, izišla poslije jacije, Omer ju je zovnuo i rekao: ‘Prepoznali smo te, Sevdo.' Rekao je to u želji da bude objavljena naredba o pokrivanju, pa je Allah objavio ajet o tome."

Hadis 147

Ispričao nam je Zekerijja i kazao: Nama je ispričao Ebu Usame, prenijevši od Hišama b. Urvea, on od svoga oca, on od Aiše, da je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, kazao: "Dozvoljeno vam je da izlazite radi vaših potreba (Hišam kaže: vaših fizioloških potreba)."

Hadis 148

Ispričao nam je Ibrahim b. El-Munzir i kazao: Nama je ispričao Enes b. Ijad prenijevši od Ubejdullaha, on od Muhammeda b. Jahjaa b. Habbana, on od Vasi'a b. Habbana, a on od Abdullaha b. Omera, koji je kazao: "Popeo sam se na krov iznad Hafsine kuće radi nekog posla i vidio Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, kako obavlja nuždu leđima okrenut u pravcu kible, a licem u pravcu Šama." O istoj temi

Hadis 149

Ispričao nam je Jakub b. Ibrahim i kazao: Nama je ispričao Jezid b. Harun i kazao: Obavijestio nas je Jahja, prenijevši od Muhammeda b. Jahjaa b. Habbana da ga je obavijestio njegov Amidža Vasi' b. Habban da je njega obavijestio Abdullah b. Omer, koji je kazao: "Jednog dana sam se popeo na krov naše kuće i vidio Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, (kako obavlja nuždu) klečeći na dva čerpića, okrenut licem prema Bejtul-Makdisu."

Pogledaj i preostalih 98 hadisa iz ove teme →