← Sve teme

Hadis 1891–2007

Post (Saum)

117 hadisa

Hadis 1891Došao je Allahovom Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem, jedan beduin raščupane kose i rekao: ‘Allahov…Hadis 1892Postio je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, Dan Ašure i naređivao da se posti. Pošto je propisan…Hadis 1893Kurejšije su u predislamsko doba postili Dan Ašure pa je i Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem,…Hadis 1894Post je štit, zato neka onaj koji posti ne čini bestidna i ružna djela. Ako ga kogod napadne ili nagrdi neka…Hadis 1895Ko je od vas od Vjerovjesnika, sallallahu alejhi ve sellem, upamtio hadis o iskušenju (neredu)?" "Ja sam ga…Hadis 1896U Džennetu postoji kapija koja se zove Rejjan, kroz koju će na Sudnjem danu (u Džennet) ući postači. Osim…Hadis 1897Ko na Allahovom putu žrtvuje dvoje (par) povikat će se sa svih džennetskih kapija: ‘Allahov robe, to je…Hadis 1898Kada dođe ramazan, otvore se kapije Dženneta.Hadis 1899Kada nastupi mjesec ramazan, otvore se nebeske, a zatvore džehennemske kapije, šejtani se povežu u lance.Hadis 1900Postite kada ugledate mlađak i prekidajte post kada ga (ponovo) ugledate. Ukoliko se ne bude vidio zbog…Hadis 1901Ko, vjerujući i nadajući se nagradi, Lejletul-kadr provede u noćnom namazu, bit će mu oprošteni grijesi koje…Hadis 1902U činjenju dobra Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, je bio najdarežljiviji među ljudima. A posebno je…Hadis 1903Ko ne ostavi laž i postupanje po njoj, Allahu nije potrebno ni da ostavlja svoje jelo i piće.Hadis 1904Svako djelo pripada čovjeku osim posta, post je Moj i Ja za njega posebno nagrađujem. Post je štit. Kada neko…Hadis 1905Ko ima (materijalnu) mogućnost da se oženi neka se oženi, jer će time oboriti pogled i sačuvati spolni organ,… Pogledaj i preostalih 102 hadisa iz ove teme, sa audiom →