بِسْمِ اللهِ الرَّحْمٰنِ الرَّحِيمِ
Sahihul-Buhari
Zbirka vjerodostojnih hadisa
Hadis 1891–2007
117 hadisa
Ispričao nam je Kutejbe b. Seid; kaže: Nama je ispričao Ismail b. Džafer, prenijevši od Ebu Suhejla, on od svoga oca, a on od Talhe b. Ubejdullaha: "Došao je Allahovom Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem, jedan beduin raščupane kose i rekao: ‘Allahov Poslaniče, obavijesti me šta mi je Allah propisao od namaza.' On reče: ‘Pet (dnevnih) namaza, osim ako ti hoćeš nešto dobrovoljno.' Beduin reče: ‘Obavijesti me šta mi je Allah propisao od posta.' On (Poslanik) odgovori: ‘Mjesec ramazan, osim ako ti hoćeš nešto dobrovoljno.' Beduin kaza: ‘Obavijesti me šta mi je Allah propisao od zekata.' Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, ga je obavijestio o (ostalim temeljnim) islamskim dužnostima. (Kad to ču Beduin) reče: ‘Tako mi Onoga Koji te je počastio (poslanstvom) neću ništa činiti dobrovoljno, niti ću šta od onoga što mi je Allah naredio umanjivati.' A Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, reče: ‘Bit će spašen ako je istinu rekao, ili ući će u Džennet ako je istinu rekao."
Ispričao nam je Musedded; kaže: Nama je ispričao Ismail, prenijevši od Ejjuba, on od Nafi'a, a on od Ibn Omera, radijallahu anhuma, koji je kazao: "Postio je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, Dan Ašure i naređivao da se posti. Pošto je propisan post ramazana post na Dan Ašure je izostavljen. Ibn Omer ga više nije postio osim ukoliko bi se podudario s njegovim (uobičajenim) postom."
Ispričao nam je Kutejbe b. Seid; kaže: Nama je ispričao El-Lejs, prenijevši od Jezida b. Ebi Habiba, da mu je ispričao Irak b. Malik da ga je obavijestio Urve, prenijevši od Aiše: "Kurejšije su u predislamsko doba postili Dan Ašure pa je i Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, naredio da se taj dan posti. Kada je propisan post mjeseca ramazana, Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je (za Dan Ašure) rekao: ‘Ko hoće neka ga (i dalje posti) a ko neće ne mora.'"
Ispričao nam je Abdullah b. Mesleme, prenijevši od Malika, on od Ebuz-Zinada, on od El-A'redža, a on od Ebu Hurejrea, radijallahu anhu, da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: "Post je štit, zato neka onaj koji posti ne čini bestidna i ružna djela. Ako ga kogod napadne ili nagrdi neka dva puta rekne: ‘Ja postim!' Tako mi Onoga u Čijoj je ruci moja duša, zadah iz postačevih usta kod Uzvišenog Allaha ugodniji je od mirisa miska. Allah veli: ‘Postač ostavlja svoje jelo, svoje piće i svoju požudu radi Mene. Post je Moj i Ja za njega posebno nagrađujem, a svako dobro djelo se desetostruko nagrađuje.'"
Ispričao nam je ali b. Abdullah; kaže: Nama je ispričao Sufjan; kaže: Nama je ispričao Džami‘, prenijevši od Ebu Vaila, a on od Huzejfea, koji je kazao da je Omer, radijallahu anhu, jednom prilikom upitao: "Ko je od vas od Vjerovjesnika, sallallahu alejhi ve sellem, upamtio hadis o iskušenju (neredu)?" "Ja sam ga čuo" – veli Huzejfe – "kada je rekao: ‘Čovjekovo iskušenje u porodici, u imetku, u djeci i komšiji iskupljuju namaz, post i sadaka.'" Omer reče: "Nisam te o tome pitao, nego o iskušenju koje će se talasati poput talasa na moru." On reče: "Između tebe i njega su vrata zatvorena." Omer će na to: "Hoće li se (ta vrata) otvoriti ili će biti razbijena?" On reče: "Bit će razbijena!" "I više se neće zatvoriti do Sudnjeg dana!" – dodade Omer. Rekli smo Mesruku: "Pitaj ga (Huzejfea): ‘Je li Omer znao ko su ta vrata?‘ Mesruk ga je upitao a on je odgovorio: ‘Jeste, kao što je znao da je ispred sutrašnjeg dana noć.'"
Ispričao nam je Halid b. Mahled; kaže: Nama je ispričao Sulejman b. Bilal i kazao: Meni je ispričao Ebu Hazim, prenijevši od Sehla, radijallahu anhu, a on da je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, kazao: "U Džennetu postoji kapija koja se zove Rejjan, kroz koju će na Sudnjem danu (u Džennet) ući postači. Osim postača kroz nju neće niko drugi moći ući. Reći će se: ‘Gdje su postači?‘ Oni će ustati, i kada oni uđu, ta kapija će se zaključati i kroz njih više niko neće ući."
Ispričao nam je Ibrahim b. El-Munzir i kazao: Meni je ispričao Ma‘n i kazao: Meni je ispričao Malik, prenijevši od Ibn Šihaba, on od Humejda b. Abdurrahmana, a on od Ebu Hurejrea, radijallahu anhu, da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, kazao: "Ko na Allahovom putu žrtvuje dvoje (par) povikat će se sa svih džennetskih kapija: ‘Allahov robe, to je dobro!‘ pa ko bude od onih koji su redovno klanjali, bit će pozvan na kapiju namaza, ko se bude borio na Allahovom putu, bit će pozvan na kapiju džihada, ko bude postač, bit će pozvan na kapiju Rejjan, ko bude dijelio zekat i milostinju, bit će pozvan na kapiju zekata.'" Ebu Bekr, radijallahu anhu, reče: "Allahov Poslaniče, ti si mi umjesto i oca i majke, kako će biti sretan ko bude pozivan na sve te kapije, i da li će iko biti pozvan na sve kapije?" "Hoće." – reče Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem – "I očekujem da ti budeš jedan od njih."
Ispričao nam je Kutejbe; kaže: Nama je ispričao Ismail b. Džafer, prenijevši od Ebu Suhejla, on od svoga oca, a on od Ebu Hurejrea, radijallahu anhu, da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, kazao: "Kada dođe ramazan, otvore se kapije Dženneta."
Ispričao mi je Jahja b. Bukejr i kazao: Meni je ispričao El-Lejs, prenijevši od Ukajla, on od Ibn Šihaba, koji je kazao: Obavijestio me je Ibn Ebi Enes, Et-Tejmijev štićenik, da mu je ispričao njegov otac da je čuo Ebu Hurejrea, radijallahu anhu, da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: "Kada nastupi mjesec ramazan, otvore se nebeske, a zatvore džehennemske kapije, šejtani se povežu u lance."
Ispričao nam je Jahja b. Bukejr i kazao: Meni je ispričao El-Lejs, prenijevši od Ukajla, on od Ibn Šihaba, koji je kazao: Obavijestio me je Salim b. Abdullah b. Omer da je Ibn Omer, radijallahu anhuma, kazao: Čuo sam Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, kada veli: "Postite kada ugledate mlađak i prekidajte post kada ga (ponovo) ugledate. Ukoliko se ne bude vidio zbog oblačnosti, odredite ga računanjem." Neko drugi je prenio od El-Lejsa, koji je kazao: Ispričali su mi Ukajl i Junus u vezi ramazanskog mlađaka.
Ispričao nam je Muslim b. Ibrahim; kaže: Nama je ispričao Hišam: kaže: Nama je ispričao Jahja, prenijevši od Ebu Selemea, on od Ebu Hurejrea, radijallahu anhu, a on od Vjerovjesnika, sallallahu alejhi ve sellem, da je kazao: "Ko, vjerujući i nadajući se nagradi, Lejletul-kadr provede u noćnom namazu, bit će mu oprošteni grijesi koje je počinio. A ko je, vjerujući i nadajući se nagradi postio ramazan, bit će mu oprošteni grijesi koje je ranije počinio."
Ispričao nam je Musa b. Ismail; kaže: Nama je ispričao Ibrahim b. Sa'd; kaže: Obavijestio nas je Ibn Šihab, prenijevši od Ubejdullaha b. Abdullaha b. Utbea da je Ibn Abbas, radijallahu anhuma, kazao: "U činjenju dobra Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, je bio najdarežljiviji među ljudima. A posebno je bio darežljiv u ramazanu kada se susretao sa Džibrilom. Džibril se sa njim susretao svake noći u ramazanu i Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, bi pred njim učio Kur'an. Kad god bi ga sreo Džibril bio je darežljiviji u dobru od poslanog vjetra."
Ispričao nam je Adem b. Ebi Ijas; kaže: Nama je ispričao Ibn Ebi Zi'b; kaže: Nama je ispričao Seid el-Makburi, prenijevši od svoga oca, a on od Ebu Hurejrea, radijallahu anhu, koji je kazao da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: "Ko ne ostavi laž i postupanje po njoj, Allahu nije potrebno ni da ostavlja svoje jelo i piće."
Ispričao nam je Ibrahim b. Musa; kaže: Obavijestio nas je Hišam b. Jusuf, prenijevši od Ibn Džurejdža, koji je kazao: Obavijestio me je Ata, prenijevši od Ebu Saliha ez-Zejjata da je čuo Ebu Hurejrea, radijallahu anhu, koji je kazao da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, kazao da je Allah rekao: "Svako djelo pripada čovjeku osim posta, post je Moj i Ja za njega posebno nagrađujem. Post je štit. Kada neko od vas bude postio neka ostavi spolno općenje i ružan govor. A ako ga neko vrijeđa ili napadne neka rekne: ‘Ja postim.' Tako mi Onoga u Čijoj je ruci Muhammedova duša zadah iz usta postača kod Allaha je ugodniji od mirisa miska. Postač će imati dvije radosti: radovat će se kada iftari i radovat će se kada se sretne sa svojim Gospodarem."
Ispričao nam je Abdan, prenijevši od Ebu Hamze, on od El-A'meša, on od Ibrahima, on od Alkamea, koji je kazao: Dok sam jednom prilikom išao s Abdullahom, radijallahu anhu, on reče: Bili smo s Vjerovjesnikom, sallallahu alejhi ve sellem, pa je rekao: "Ko ima (materijalnu) mogućnost da se oženi neka se oženi, jer će time oboriti pogled i sačuvati spolni organ, a ko nema (materijalne) mogućnosti neka posti jer će mu post biti štit."