بِسْمِ اللهِ الرَّحْمٰنِ الرَّحِيمِ

Sahihul-Buhari

Zbirka vjerodostojnih hadisa

19px
← Sve teme

Hadis 1867–1890

Vrijednosti Medine

24 hadisa

Hadis 1867

Ispričao nam je Ebun-Nu'man; kaže: Nama je ispričao Sabit b. Jezid; kaže: Nama je ispričao Asim Ebu Abdurrahman el-Ahvel prenijevši od Enesa, radijallahu anhu, a on da je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, kazao: "Medina je harem od tu do tu. Ne smije se sjeći njeno drveće niti će se u nju uvoditi kakva novotarija. Ko u nju uvede kakvu novotariju, neka je na njega Allahovo prokletstvo i prokletstvo meleka i ljudi."

0:000:00
Hadis 1868

Ispričao nam je Ebu Ma'mer; kaže: Nama je ispričao Abdulvaris prenijevši od Ebut-Tejjaha, a on od Enesa, radijallahu anhu: "Stigavši u Medinu, Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, je naredio izgradnju džamije. Rekao je: ‘O Benun-Nedždža, prodajte mi (plac)!' Oni rekoše: ‘Mi ga nećemo prodati, dajemo ti ga u ime Allaha.' Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, je potom naredio te su ekshumirani grobovi mušrika, zemljište poravnano i sasječena palmina stabla, koja su (poslije) poredana ispred džamije od strane kible."

Hadis 1869

Ispričao nam je Ismail b. Abdullah i kazao: Meni je ispričao moj brat prenijevši od Sulejmana, on od Ubejdullaha, on od Seida el-Makburija, a on od Ebu Hurejrea, radijallahu anhu, da je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, kazao: "Mojim jezikom je haremom proglašen prostor između dva kamenjara Medine." Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, je potom otišao do plemena Benu Harise i rekao: "Vidim da ste vi, Benu Harise, izišli izvan harema Medine." Potom se okrenuo i rekao: "Vi ste, ipak, u krugu harema Medine."

Hadis 1870

Ispričao nam je Muhammed b. Beššar; kaže: Nama je ispričao Abdurrahman kaže: Ispričao nam je Sufjan prenijevši od El-A'meša a on od Ibrahima Et-Tejmija, on od svoga oca, a on od Alije, radijallahu anhu, koji je kazao: "Mi od Vjerovjesnika, sallallahu alejhi ve sellem, nemamo ništa drugo osim Kur'ana i ovih stranica. Medina je harem zajedno sa onim što je između brda Aira i ovoga (Sevra). Ko u njega unese neku vjersku novotariju ili skloni onoga koji izmišlja novotarije, neka je na njega prokletstvo Allaha, meleka i svih ljudi, i od njega neće biti primljen ni obavezni a ni dobrovoljni ibadet. Jamstvo muslimana je jedno i o njemu mora brinuti i najniži između njih. Ko iznevjeri muslimana na njega će pasti prokletstvo Allaha, meleka i svih ljudi i od njega neće biti primljen ni obavezni a ni dobrovoljni ibadet. Ko prijateljuje sa jednim narodom bez dopuštenja njegovih pretpostavljenih i na njega će se sručiti prokletstvo Allaha, meleka i svih ljudi, i od njega neće biti primljen ni obavezni a ni dobrovoljni ibadet."

Hadis 1871

Ispričao nam je Abdullah b. Jusuf; kaže: Obavijestio nas je Malik prenijevši od Jahjaa b. Seida, koji je kazao: Čuo sam Ebul-Hubaba Seida b. Jesara kada veli: Čuo sam Ebu Hurejrea, radijallahu anhu, koji je kazao da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: "Naređeno mi je da se nastanim u gradu koji će ovladati ostalim gradovima. Kažu Jesrib, a on je Medina. Ona od sebe odbacuje loše ljude kao što kovački mijeh odstranjuje hrđu s gvožđa."

Hadis 1872

Ispričao nam je Halid b. Mahled; kaže: Nama je ispričao Sulejman i kazao: Meni je ispričao Amr b. Jahja prenijevši od Abbasa b. Sehla b. Sa'da, a on od Ebu Humejda, radijallahu anhu: "Vraćali smo se s Vjerovjesnikom, sallallahu alejhi ve sellem, iz Tebuka i kad smo ugledali Medinu on je rekao: ‘Ovo (Medina) je ugodni grad.'"

Hadis 1873

Ispričao nam je Abdullah b. Jusuf; kaže: Obavijestio nas je Malik prenijevši od Ibn Šihaba, on od Seida b. El-Musejjeba, a on od Ebu Hurejrea, radijallahu anhu, koji je govorio: "Kada bih ugledao da u Medini gazele pasu, ja ih ne bih dirao. Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je kazao: ‘Prostor između njena dva kamenjara je Harem.'"

Hadis 1874

Ispričao nam je Ebul-Jeman; kaže: Obavijestio nas je Šuajb prenijevši od Ez-Zuhrija, koji je kazao: Obavijestio me je Seid b. El-Musejjeb da je Ebu Hurejre, radijallahu anhu, kazao: "Čuo sam Allahova Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, kada je rekao: ‘Napuštat će Medinu, pored dobra koja ona u sebi ima, i u nju će ulaziti samo divljač.' Time je aludirao na domaće krvoločne životinje i ptice grabljivice. Posljednji koji će na Sudnjem danu biti proživljeni su dva pastira iz plemena Muzejne. Oni će doći u Medinu da traže svoje stado, a zateći će je pustu. A kad stignu do Senijetul-Vedaa, past će mrtvi na svoja lica."

Hadis 1875

Ispričao nam je Abdullah b. Jusuf; kaže: Obavijestio nas je Malik prenijevši od Hišama b. Urvea, on od svoga oca, on od Abdullaha b. Ez-Zubejra, a on od Sufjana b. Ebi Zuhejra, radijallahu anhu, koji je kazao: "Čuo sam Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, kada je rekao: ‘Bit će osvojen Jemen pa će ljudi pohrliti tamo sa svojim kamilama. Natovarit će na njih svoju čeljad i, od ljudi, one koji su im odani. Međutim, Medina je za njih bolja, kada bi to oni znali. Bit će osvojen i Šam i ljudi će pohrliti tamo i dotjerati svoje kamile. Na njih će potovariti svoje ukućane i, od ljudi, one koji su im odani. Međutim, Medina je za njih bolja, kada bi to oni znali. Bit će osvojen i Irak i ljudi će pohrliti tamo i dotjerati svoje kamile. Na njih će potovariti svoje ukućane i, od ljudi, one koji su im odani. Međutim, Medina je za njih bolja, kada bi to oni samo znali."

Hadis 1876

Ispričao nam je Ibrahim b. El-Munzir; kaže: Nama je ispričao Enes b. Ijad i kazao: Meni je ispričao Ubejdullah prenijevši od Hubejba b. Abdurrahmana, on od Hafsa b. Asima, a on od Ebu Hurejrea, radijallahu anhu, da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: "Vjerovanje će se vraćati u Medinu kao što se zmija vraća u svoje skrovište."

Hadis 1877

Ispričao nam je Husejn b. Hurejs; kaže: Obavijestio nas je El-Fadl prenijevši od Džuajda, on od Aiše (bint sa'd), koja je kazala: Čula sam sa'da, radijallahu anhu, kada je kazao: Čuo sam Vjerovjesnika, sallallahu alejhi ve sellem, kada je rekao: "Niko neće stanovnicima Medine učiniti kakvu spletku a da se neće istopiti kao što se istopi so u vodi."

Hadis 1878

Ispričao nam je ali; kaže: Nama je ispričao Sufjan; kaže: Nama je ispričao Ibn Šihab i kazao: Obavijestio me je Urve, koji je kazao: Čuo sam Usamu, radijallahu anhu, koji je kazao: "Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, se popeo na jednu od utvrda Medine i upitao: ‘Da li vidite ono što ja vidim?' Ja među vašim kućama vidim brojna mjesta smutnji poput mjesta po kojima pada kiša."

Hadis 1879

Ispričao nam je Abdulaziz b. Abdullah i kazao: Meni je ispričao Ibrahim b. Sa'd prenijevši od svoga oca, od svoga djeda, on od Ebu Bekrea, radijallahu anhu, a on da je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, kazao: "U Medinu neće moći ući čarka Mesiha Dedžala. Medina će tada imati sedam kapija i na svakoj kapiji će stajati po dva meleka." Isti hadis prenose Ma'mer i Sulejman b. Kesir od Zuhrija.

Hadis 1880

Ispričao nam je Ismail i kazao: Meni je ispričao Malik prenijevši od Nuajma b. Abdullaha el-Mudžmira, a on od Ebu Hurejrea, radijallahu anhu, koji je kazao da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: "Na ulazima u Medinu su meleki, zato u nju neće moći ući kuga i Dedžal."

Hadis 1881

Ispričao nam je Ibrahim b. El-Munzir; kaže: Nama je ispričao El-Velid; kaže: Nama je ispričao Ebu Amr; kaže: Nama je ispričao Ishak; kaže: Meni je ispričao Enes b. Malik, radijallahu anhu, prenijevši od Vjerovjesnika, sallallahu alejhi ve sellem, da je kazao: "Nema grada a da u njega neće ući Dedžal, osim u Mekku i Medinu. Na svakom njihovom ulazu će biti postavljeni meleki u redovima, koji će ih budno čuvati. Zatim će stanovnici Medine doživjeti tri zemljotresa. Trećim zemljotresom će Allah iz nje odstraniti svakog nevjernika i licemjera."

Pogledaj i preostalih 9 hadisa iz ove teme →