← Sve teme

Hadis 1867–1890

Vrijednosti Medine

24 hadisa

Hadis 1867Medina je harem od tu do tu. Ne smije se sjeći njeno drveće niti će se u nju uvoditi kakva novotarija. Ko u…Hadis 1868Stigavši u Medinu, Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, je naredio izgradnju džamije. Rekao je: ‘O…Hadis 1869Mojim jezikom je haremom proglašen prostor između dva kamenjara Medine." Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve…Hadis 1870Mi od Vjerovjesnika, sallallahu alejhi ve sellem, nemamo ništa drugo osim Kur'ana i ovih stranica. Medina je…Hadis 1871Naređeno mi je da se nastanim u gradu koji će ovladati ostalim gradovima. Kažu Jesrib, a on je Medina. Ona od…Hadis 1872Vraćali smo se s Vjerovjesnikom, sallallahu alejhi ve sellem, iz Tebuka i kad smo ugledali Medinu on je…Hadis 1873Kada bih ugledao da u Medini gazele pasu, ja ih ne bih dirao. Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem,…Hadis 1874Čuo sam Allahova Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, kada je rekao: ‘Napuštat će Medinu, pored dobra koja…Hadis 1875Čuo sam Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, kada je rekao: ‘Bit će osvojen Jemen pa će ljudi…Hadis 1876Vjerovanje će se vraćati u Medinu kao što se zmija vraća u svoje skrovište.Hadis 1877Niko neće stanovnicima Medine učiniti kakvu spletku a da se neće istopiti kao što se istopi so u vodi.Hadis 1878Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, se popeo na jednu od utvrda Medine i upitao: ‘Da li vidite ono što…Hadis 1879U Medinu neće moći ući čarka Mesiha Dedžala. Medina će tada imati sedam kapija i na svakoj kapiji će stajati…Hadis 1880Na ulazima u Medinu su meleki, zato u nju neće moći ući kuga i Dedžal.Hadis 1881Nema grada a da u njega neće ući Dedžal, osim u Mekku i Medinu. Na svakom njihovom ulazu će biti postavljeni… Pogledaj i preostalih 9 hadisa iz ove teme, sa audiom →