← Sve teme

Hadis 1821–1866

Kazna za lov tokom ihrama (na hadžu)

46 hadisa

Hadis 1821Moj otac je krenuo na put u godini Hudejbijje. Njegovi saputnici su obukli ihram a on nije. Vjerovjesniku,…Hadis 1822Pošli smo s Vjerovjesnikom, sallallahu alejhi ve sellem, u godini Hudejbijje (za Mekku). Njegovi ashabi su…Hadis 1823Bili smo s Vjerovjesnikom, sallallahu alejhi ve sellem, u mjestu El-Kaha udaljenom od Medine oko tri konaka…Hadis 1824Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je izišao (iz Medine) u namjeri da obavi hadž. I ashabi su…Hadis 1825Vratili smo ti ga samo zato što smo u ihramima.Hadis 1826Pet vrsta životinja muhrimu nije grijeh ubijati." A (Malik) je prenio od Abdullaha b. Dinara, a on od…Hadis 1827Ispričala mi je jedna od Vjerovjesnikovih, sallallahu alejhi ve sellem, supruga, prenijevši od Vjerovjesnika,…Hadis 1828Čovjek nema grijeha ukoliko ubije pet vrsta životinja. To su: gavran, lunja, miš, škorpija i zvijer koja…Hadis 1829Pet vrsta životinja, a sve su štetočine, mogu se ubijati u Haremu: gavran, lunja, škorpija, miš i zvijer koja…Hadis 1830Dok smo s njim bili u pećini na Mini, Vjerovjesniku, sallallahu alejhi ve sellem, je objavljena sura…Hadis 1831Mala štetočina.", a nisam čuo da je naredio da se ubije. Ebu Abdullah je kazao: "Ovim hoćemo da kažemo da je…Hadis 1832Dozvoli mi, zapovjedniče, da ti prenesem riječi koje je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem,…Hadis 1833Allah je učinio Mekku svetom i nije nikome prije mene niti će ikome poslije mene u njoj biti dozvoljeno…Hadis 1834Nema više seljenja (iz Mekke), nego ima odlučna borba i iskrena namjera. Kad god budete pozvani u borbu,…Hadis 1835Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, je pustio krv pomoću kupice dok je bio u ihramu." Zatim sam čuo… Pogledaj i preostalih 31 hadisa iz ove teme, sa audiom →