بِسْمِ اللهِ الرَّحْمٰنِ الرَّحِيمِ
Sahihul-Buhari
Zbirka vjerodostojnih hadisa
Hadis 1806–1820
15 hadisa
Ispričao nam je Abdullah b. Jusuf; kaže: Obavijestio nas je Malik prenijevši od Nafi'a da je Abdullah b. Omer, radijallahu anhuma, kada je u vrijeme nereda išao prema Mekki, s namjerom da obavi umru, rekao: "Ukoliko budem spriječen da priđem Kabi, uradit ću onako kako smo uradili sa Allahovim Poslanikom, alejhisselam." On je zanijetio umru zbog toga što je i Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, zanijetio umru u godini Hudejbijje.
Ispričao nam je Abdullah b. Muhammed b. Esma; kaže: Nama je ispričao Džuvejrije prenijevši od Nafi'a da su ga Ubejdullah b. Abdullah i Salim b. Abdullah obavijestili da su njih dvojica razgovarali sa Abdullahom b. Omerom, radijallahu anhu, u noćima kada se (Hadžadžova) vojska kretala prema Mekki protiv Ibnuz-Zubejra, rekavši: "Neće štetiti ukoliko ove godine ne hodočastiš Kabu. Plašimo se da ćeš biti spriječen da dođeš do nje." On je rekao: "Mi smo izišli s Allahovim Poslanikom, sallallahu alejhi ve sellem, pa su nas kurejški nevjernici spriječili da dođemo do Kabe. Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, je na Hudejbijji zaklao svoj kurban, obrijao glavu i skinuo ihram. Ja vas (veli Ibn Omer) uzimam za svjedoke da sam odlučio da obavim umru. Inšallah, ja krećem, pa ako između mene i Kabe ne bude zapreke, obići ću oko Kabe. A ako se između mene i nje ispriječi nešto, učinit ću onako kako je učinio Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, kada sam bio s njim. Izgovorio je nijet za umru na Zul-Hulejfi, potom putovao jedno izvjesno vrijeme, a onda rekao: ‘Hadž i umra su isto. Uzimam vas za svjedoke da sam uz umru naumio obaviti i hadž.' Ihram nije skidao dok nije zaklao kurban. Govorio je: ‘Hodočasnik ne može skinuti ihram dok bar jedan tavaf ne obavi od dana ulaska u Mekku.'"
Ispričao mi je Musa b. Ismail; kaže: Nama je ispričao Džuvejrije, prenijevši od Nafi'a da mu je neki od sinova Abdullaha (b. Omera) rekao: "Kad bi htio ostati da ove godine ne ideš (na hadž)!"
Ispričao nam je Muhammed i kazao: Nama je ispričao Jahja b. Salih; kaže: Nama je ispričao Muavija b. Selam; kaže: Nama je ispričao Jahja b. Ebi Kesir prenijevši od Ikrimea, koji je kazao da je Ibn Abbas, radijallahu anhuma, rekao: "Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je bio spriječen (da obavi umru) pa je obrijao glavu, zaklao kurban i sastajao se sa svojim suprugama, a umru je učinio naredne godine."
Ispričao nam je Ahmed b. Muhammed; kaže: Obavijestio nas je Abdullah; kaže: nas je obavijestio Junus prenijevši od Ez-Zuhrija, koji je kazao: Obavijestio nas je Salim i kazao: "Ibn Omer je govorio: ‘Zar vam nije dovoljan sunnet Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem? Ukoliko neko od vas bude spriječen da obavi hadž, obavit će tavaf oko Kabe i sa'j između Safe i Merve. Zatim će se osloboditi ihrama i svih zabrana do obavljanja hadža iduće godine i zaklat će kurban ili će, ako ne bude imao kurbana, postiti.'" Prenio je Abdullah b. Mubarek rekavši: Obavijestio nas je Ma'mer prenijevši od Ez-Zuhrija, koji je kazao: Ispričao mi je Salim prenijevši od Ibn Omera isto.
Ispričao nam je Mahmud; kaže: Nama je ispričao Abdurrezzak; kaže: Obavijestio nas je Ma'mer prenijevši od Ez-Zuhrija, on od Urvea, a on od El-Misvera, radijallahu anhu: "Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je zaklao kurban prije nego je obrijao glavu i to isto zapovijedio svojim ashabima."
Ispričao nam je Muhammed b. Abdurrahim; kaže: Obavijestio nas je Ebu Bedr Šudža' b. El-Velid prenijevši od Omera b. Muhammeda el-Umerija, koji je kazao: Ispričao je Nafi' da su Abdullah i Salim razgovarali sa Abdullahom b. Omerom koji je kazao: "Izišli smo (iz Medine) s Vjerovjesnikom, sallallahu alejhi ve sellem, s namjerom da obavimo umru, ali su nam kurejški nevjernici zabranili prilaz Kabi. Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je poklao kurbane, potom je obrijao glavu."
Ispričao nam je Ismail i kazao: Meni je ispričao Malik prenijevši od Nafi'a, da je Abdullah b. Omer, radijallahu anhuma, kada je izišao (iz Medine i krenuo) prema Mekki, u namjeri da obavi umru u vrijeme nereda, rekao: "Ukoliko budem spriječen da priđem Kabi, uradit ću onako kao što smo uradili kada smo bili s Allahovim Poslanikom, alejhisselam." Zatim je izgovorio Telbijju za umru zbog toga što je i Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, u godini Hudejbijje izgovorio Telbijju za umru. Abdullah b. Omer je potom malo razmislio, onda se okrenuo svojim drugovima i rekao: ‘Hadž i umra imaju jedan cilj. Uzimam vas za svjedoke da sam uz umru zanijetio i hadž.' Kasnije je obavio jedan tavaf oko Kabe za oboje smatrajući to dovoljnim i zaklao kurban."
Ispričao nam je Abdullah b. Jusuf; kaže: Obavijestio nas je Malik prenijevši od Humejda b. Kajsa, on od Mudžahida, on od Abdurrahmana b. Ebi Lejla, on od Ka'ba b. Udžrea, a on da (mu) je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: "Možda te uznemiravaju uške?" "Da, Allahov Poslaniče." – rekao je on. Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, na to kaza. "Obrij glavu, a potom posti tri dana, ili nahrani šest siromaha, ili žrtvuj u kurban jednog brava."
Ispričao nam je Ebu Nuajm; kaže: Nama je ispričao Sejf i kazao: Meni je ispričao Mudžahid i kazao: Čuo sam Abdurrahmana b. Ebi Lejla da mu je Ka'b b. Udžre ispričao, rekavši: "Pored mene je na Hudejbijji stao Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, a sa moje glave padale su uške. ‘Uznemiravaju te uške?' – upitao je. ‘Da.' – odgovorio sam. On reče: ‘Obrij glavu (ili je kazao: Obrij se).' U vezi mene je (veli Ka'b) objavljen ajet: A onaj među vama koji se razboli ili ga glavobolja muči, neka se postom, ili milostinjom, ili kurbanom iskupi... – do kraja ajeta. Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, je rekao: ‘Posti tri dana ili udijeli šesterici siromaha jedan firek (hurmi), ili zakolji kurban ukoliko ti je lakše.'"
Ispričao nam je Ebul-Velid; kaže: Nama je ispričao Šu'be prenijevši od Abdurrahmana b. El-Asbehanija, on od Abdullaha b. Ma'kila, koji je kazao: "Sjeo sam pored Ka'ba b. Udžrea i pitao ga o iznosu otkupa. Rekao je: ‘Ajet o otkupu je objavljen u vezi sa mnom, ali se odnosi na sve. Odveden sam Allahovom Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem, a uške lazaju po mom licu. Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, reče: ‘Nisam smatrao da te je bolest (ili: muka) spopala toliko koliko vidim. Imaš li brava za kurbana?' ‘Nemam.' – odgovorio sam. ‘(Onda obrij glavu) i posti tri dana, ili nahrani šest siromaha tako što ćeš svakom siromahu dati pola sa'a (pšenice ili hurmi).'"
Ispričao nam je Ishak; kaže: Nama je ispričao Revh; kaže: Nama je ispričao Šibl prenijevši od Ibn Ebi Nedžiha, on od Mudžahida, koji je kazao: Ispričao mi je Abdurrahman b. Ebi Lejla prenijevši od Ka'ba b. Udžrea: "Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, ga je vidio a uške mu padahu po licu. Upitao ga je: ‘Uznemiravaju li te uške?' ‘Da.' – odgovorio je on. On mu zapovijedi da obrije glavu. Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, tada bijaše na Hudejbijji. Ashabima nije bilo jasno da li su oni već bili oslobođeni ihrama, pošto su silno željeli da uđu u Mekku. Uzvišeni Allah je objavio (ajet) o otkupu, a Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, naredi (Ka'bu b. Udžreu) da šesterici siromaha podijeli jedan firek (hurmi), ili da u kurban zakolje brava, ili da posti tri dana."
A prenio je (El-Buhari) od Muhammeda b. Jusufa, koji je kazao: Ispričao nam je Verka' prenijevši od Ibn Ebi Nedžiha, on od Mudžahida, koji je kazao: Obavijestio nas je Abdurrahman b. Ebi Lejla prenijevši od Ka'ba b. Udžrea da ga je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, vidio a uške mu padahu po licu, a onda je spomenuo slično kao u prethodnom hadisu.
Ispričao nam je Sulejman b. Harb; kaže: Nama je ispričao Šu'be prenijevši od Mensura, od Ebu Hazima koji je prenio od Ebu Hurejrea, radijallahu anhu, koji je kazao da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: "Ko hodočasti ovu Kuću i spolno ne opći i ne napravi neki drugi prijestup vraća se bez grijeha kao (što je bio) onoga dana kada ga je majka rodila."
Ispričao nam je Muhammed b. Jusuf; kaže: Nama je ispričao Sufjan prenijevši od Mensura, on od Ebu Hazima, a on od Ebu Hurejrea, radijallahu anhu, koji je kazao da je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: "Ko hodočasti ovu Kuću i spolno ne opći i ne napravi neki drugi prijestup, vraća se bez grijeha kao (što je bio) onoga dana kada ga je majka rodila." Knjiga o kazni za lov