بِسْمِ اللهِ الرَّحْمٰنِ الرَّحِيمِ

Sahihul-Buhari

Zbirka vjerodostojnih hadisa

19px
← Sve teme

Hadis 1773–1805

Umra (Malo hodočašće)

33 hadisa

Hadis 1773

Ispričao nam je Abdullah b. Jusuf; kaže: Obavijestio nas je Malik prenijevši od Sumejja, štićenika Ebu Bekra b. Abdurrahmana, on od Ebu Saliha es-Semmana, a on od Ebu Hurejrea, radijallahu anhu, da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, kazao: " Umra do umre briše grijehe koji su počinjeni između njih, a nagrada za primljeni hadž jedino je Džennet."

0:000:00
Hadis 1774

Ispričao nam je Ahmed b. Muhammed; kaže: Obavijestio nas je Abdullah; kaže: Nas je obavijestio Ibn Džurejdž da je Ikrime b. Halid pitao Ibn Omera, radijallahu anhuma, o obavljanju umre prije hadža, a on je rekao: "Ne smeta." Ikrime kaže da je Ibn Omer kazao: "Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem je obavio umru prije hadža." Prenio je Ibrahim b. Sad od Ibn Ishaka, koji je kazao: Ispričao mi je Ikrime b. Halid, rekavši: "Ja sam isto pitao Ibn Omera." Ispričao nam je Amr b. Ali; kaže: Nama je ispričao Ebu Asim; kaže: Obavijestio nas je Ibn Džurejdž da je Ikrime b. Halid rekao: "Isto sam pitao Ibn Omera."

Hadis 1775

Ispričao nam je Kutejbe; kaže: Nama je ispričao Džerir prenijevši od Mensura, on od Mudžahida, koji je kazao: "Urve b. Ez-Zubejr i ja smo ušli u džamiju i tamo zatekli Abdullaha b. Omera kako sjedi naspram Aišine sobe. Neki ljudi su u tom momentu u džamiji klanjali duha-namaz. Upitasmo ga o njihovom namazu, a on reče: ‘To je novotarija.' Potom ga upitasmo: ‘A koliko je umri u životu obavio Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem?' ‘Četiri.' – reče on. ‘Jedna od njih je bila u mjesecu redžebu.' bi nam nezgodno da mu oponiramo.

Hadis 1776

U tom času smo, veli Urve, čuli Aišu, majku pravovjernih, kako u svojoj sobi pere zube. Urve reče: ‘Ču li ti, Majko pravovjernih, šta veli Ebu Abdurrahman (Ibn Omer)?' ‘A šta veli?' – upita ona. ‘Veli da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, u životu obavio četiri umre, jedna od njih je bila u mjesecu redžebu.' Aiša na to reče: ‘Allah se smilovao Ebu Abdurrahmanu! Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, nije obavio ni jednu umru, a da on nije bio sa njim, niti je ikada obavio umru u mjesecu redžebu.'"

Hadis 1777

Ispričao nam je Ebu Asim; kaže: Obavijestio nas je Ibn Džurejdž i kazao: Mene je obavijestio Ata prenijevši od Urvea b. Ez-Zubejra, koji je kazao: "Upitao sam Aišu pa je rekla: ‘Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, u mjesecu redžebu nije obavio nijednu umru.'"

Hadis 1778

Ispričao nam je Hassan b. Hassan kaže: Nama je ispričao Hemmam prenijevši od Katadea, koji je rekao: "Upitao sam Enesa, radijallahu anhu, o tome koliko je umri obavio Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, pa je rekao: ‘Četiri: umru Hudejbijje u mjescu zul-kadeu, kada su ga mušrici vratili; umru sljedeće godine u zul-kadeu, kako se sa njima dogovorio; umretul-Dži'rane kada je dijelio plijen s Hunejna.' ‘A koliko je puta obavio hadž?' – upitao sam ga. ‘Jedanput.' – odgovorio je on."

Hadis 1779

Ispričao nam je Ebul-Velid Hišam b. Abdulmelik; kaže: Nama je ispričao Hemmam prenijevši od Katadea, koji je kazao: "Pitao sam Enesa, radijallahu anhu, (u vezi sa) Vjerovjesnikovom, sallallahu alejhi ve sellem, umrom pa je rekao: ‘Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, je išao na umru one godine kada su ga spriječili, zatim je obavio umru Hudejbijje naredne godnie, umru u mjesecu zul-kadetu i umru zajedno sa hadžom."

Hadis 1780

Ispričao nam je Hudbe; kaže: Nama je ispričao Hemmam i kazao: "Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, je učinio četiri umre u mjesecu zul-kadeu, računajući i onu koju je obavio skupa sa hadžom: umru s Hudejbijje, umru naredne godine, umru iz El-Dži'rane kada je dijelio plijen sa Hunejna i umru skupa s hadžom."

Hadis 1781

Ispričao nam je Ahmed b. Osman; kaže: Nama je ispričao Šurejh b. Mesleme; kaže: Nama je ispričao Ibrahim b. Jusuf prenijevši od svoga oca, on od Ebu Ishaka, koji je kazao: "Pitao sam Mesruka, Ataa i Mudžahida (u vezi s umrama) Vjerovjesnika, sallallahu alejhi ve sellem, pa su kazali: ‘Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, je obavio umre u mjesecu zul-ka'deu prije nego je obavio hadž.' A (Ebu Ishak) je kazao: Čuo sam El-Beraa b. Aziba, radijallahu anhu, kada kaže: "Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je u mjesecu zul-ka'deu, prije nego je obavio hadž, učinio dvije umre."

Hadis 1782

Ispričao nam je Musedded; kaže: Nama je ispričao Jahja prenijevši od Ibn Džurejdža, on od Ataa, koji je kazao: Čuo sam Ibn Abbasa, radijallahu anhuma, koji nas je obavijestio rekavši: "Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je upitao jednu ensarijku, čije je ime Ibn Abbas spomenuo, a ja sam ga zaboravio: ‘Šta te je spriječilo da sa nama obaviš hadž?' Ona je rekla: ‘Mi imamo jednu kamilu koja nam služi za navodnjavanje pa ju je uzjahao otac toga i toga, tj. njen muž i njen sin, a jednu je ostavio za navodnjavanje. Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, kaza: ‘Kada dođe mjesec ramazan, otiđi na umru, jer umra u ramazanu vrijedi kao hadž (ili slično ovome što je rekao)."

Hadis 1783

Ispričao nam je Muhammed b Selam; kaže: Obavijestio nas je Ebu Muavija; kaže: Ispričao nam je Hišam prenijevši od svoga oca, a on od Aiše, radijallahu anha: "Izišli smo s Allahovim Poslanikom, sallallahu alejhi ve sellem, (iz Medine) očekujući mlađak zul-hidžeta. Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, nam reče: ‘Ko od vas želi zanijetiti samo hadž, neka ga zanijeti, a ko želi da zanijeti umru, neka je zanijeti. Da nisam poveo kurban, ja bih zanijetio umru. Neki od nas su zanijetili samo hadž, a i ja sam bila od onih koji su zanijetili umru. Dan Arefata me je zatekao a ja sam još uvijek imala mjesečnicu. Požalila sam se Vjerovjesniku, sallallahu alejhi ve sellem, a on mi je rekao: ‘Otkaži svoju umru, raspleti kosu, počešljaj se i zanijeti hadž. Kad je došla noć konačenja u El-Muhassabu, Poslanik sa mnom posla Abdurrahmana do Et-Ten'ima, pa sam zanijetila umru umjesto umre koju sam prekinula."

Hadis 1784

Ispričao nam je ali b. Abdullah; kaže: Nama je ispričao Sufjan prenijevši od Amra, koji je čuo od Amra b. Evsa da ga je obavijestio Abdurrahman b. Ebi Bekr, radijallahu anhuma, da mu je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, naredio da stavi Aišu iza sebe na konja i odvede je do Et-Ten'ima kako bi zanijetila i obavila umru. Sufjan je jadanput rekao: "Čuo sam Amra i koliko sam puta to čuo od Amra."

Hadis 1785

Ispričao nam je Muhammed b. El-Musenna; kaže: Nama je ispričao Abdulvehhab b. Abdulmedžid prenijevši od Habiba el-Muallima, on od Ataa, koji je kazao: Ispričao mi je Džabir b. Abdullah, radijallahu anhuma: "Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, i njegovi ashabi su zanijetili hadž. Niko od njih nije sa sobom poveo kurban, osim Vjerovjesnika, sallallahu alejhi ve sellem, i Talhe. Alija je došao iz Jemena i sa sobom poveo kurban. Rekao je: ‘Zanijetio sam onako kako je zanijetio Allahov Poslanik, alejhisselam.' Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, dozvoli ashabima da hadž preokrenu u umru, da obave tavaf oko Kabe (i sa'j između Safe i Merve), da skrate kosu i skinu ihrame svi osim onih koji su poveli sa sobom kurban. Neki rekoše: ‘Zar da idemo na Minu a iz naših spolnih organa još kapa sluz?' To je doprlo do Vjerovjesnika, sallallahu alejhi ve sellem, te on reče: ‘Da sam ovo ranije znao, ni ja ne bih sa sobom poveo kurban. Da sa sobom nisam poveo kurban, i ja bih se sada oslobodio ihrama.' Aiša je tada dobila mjesečnicu ali je obavljala sve obrede hadža, osim tavafa oko Kabe. Kada joj je prestala mjesečnica i okupala se, obavila je tavaf oko Kabe. Kazala je: ‘Allahov Poslaniče, svi se vraćate sa hadžom i umrom, a ja samo sa hadžom.' Tad Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, naredi Abdurrahmanu b. Ebi Bekru da sa njom iziđe do Et-Ten'ima, pa je poslije hadža obavila i umru u mjesecu zul-hidžetu. Suraka b. Malik b. Džu'šum je sreo Vjerovjesnika, sallallahu alejhi ve sellem, kad je bio na Akabi dok je bacao kamenčiće na Džemretul-Akabe, pa ga je upitao: ‘Je li ovo obavljanje hadža i umre (u mjesecima hadža) posebnost koja važi samo za ovu godinu ili će važiti i ubuduće?' ‘Važit će zauvijek.' – odgovori Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem."

Hadis 1786

Ispričao nam je Muhammed b. El-Musenna; kaže: Nama je ispričao Jahja, kaže: Nama je ispričao Hišam i kazao: Obavijestio me je moj otac i kazao: Mene je obavijestila Aiša, radijallahu anha, rekavši: "Izišli smo s Allahovim Poslanikom, sallallahu alejhi ve sellem, (iz Medine) očekujući mlađak zul-hidžeta. Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, reče: ‘Ko želi da zanijeti umru, neka je zanijeti, a ko želi zanijetiti samo hadž, neka ga zanijeti. Da nisam poveo kurban, ja bih zanijetio umru. Neki su (veli Aiša) zanijetili hadž, a neki umru. Ja sam bila od onih koji su zanijetili umru. Pred ulazak u Mekku dobila sam mjesečnicu. Zatekao me je Dan Arefata a ja sam još uvijek imala mjesečnicu. Požalila sam se na to Vjerovjesniku, sallallahu alejhi ve sellem, a on mi reče: ‘Otkaži svoju umru, raspleti kosu, počešljaj se i zanijeti hadž.' kad je došla noć konačenja u El-Muhassabu, on sa mnom posla Abdurrahmana do Et-Ten'ima." "Abdurahman ju je stavio iza sebe na jahalicu pa je obavila umru umjesto umre koju je prekinula. Allah je odlučio o njenom hadžu i njenoj umri" – veli Hišam – "i nije joj ni za što bio potreban ni kurban ni sadaka ni post."

Hadis 1787

Ispričao nam je Musedded; kaže: Nama je ispričao Jezid b. Zurej'; kaže: Nama je ispričao Ibn Avn prenijevši od El-Kasima b. Muhammeda, on od Ibn Avna, on od Ibrahima, on od El-Esveda, koji je kazao da je Aiša, radijallahu anha, kazala: "Allahov Poslaniče, svijet se vraća sa dva obavljena obreda, a ja sa jednim?" Rečeno joj je: "Sačekaj! Kada budeš čista, iziđi do Et-Ten'ima te zanijeti i obavi umru, a onda dođi na to i to mjesto. Nagrada za umru bit će shodno tvom uloženom novcu i tvom trudu."

Pogledaj i preostalih 18 hadisa iz ove teme →