← Sve teme

Hadis 1773–1805

Umra (Malo hodočašće)

33 hadisa

Hadis 1773Umra do umre briše grijehe koji su počinjeni između njih, a nagrada za primljeni hadž jedino je Džennet.Hadis 1774Ne smeta." Ikrime kaže da je Ibn Omer kazao: "Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem je obavio umru prije…Hadis 1775Urve b. Ez-Zubejr i ja smo ušli u džamiju i tamo zatekli Abdullaha b. Omera kako sjedi naspram Aišine sobe.…Hadis 1776U tom času smo, veli Urve, čuli Aišu, majku pravovjernih, kako u svojoj sobi pere zube. Urve reče: ‘Ču li ti,…Hadis 1777Upitao sam Aišu pa je rekla: ‘Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, u mjesecu redžebu nije obavio…Hadis 1778Upitao sam Enesa, radijallahu anhu, o tome koliko je umri obavio Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem,…Hadis 1779Pitao sam Enesa, radijallahu anhu, (u vezi sa) Vjerovjesnikovom, sallallahu alejhi ve sellem, umrom pa je…Hadis 1780Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, je učinio četiri umre u mjesecu zul-kadeu, računajući i onu koju…Hadis 1781Pitao sam Mesruka, Ataa i Mudžahida (u vezi s umrama) Vjerovjesnika, sallallahu alejhi ve sellem, pa su…Hadis 1782Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je upitao jednu ensarijku, čije je ime Ibn Abbas spomenuo, a…Hadis 1783Izišli smo s Allahovim Poslanikom, sallallahu alejhi ve sellem, (iz Medine) očekujući mlađak zul-hidžeta.…Hadis 1784Čuo sam Amra i koliko sam puta to čuo od Amra.Hadis 1785Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, i njegovi ashabi su zanijetili hadž. Niko od njih nije sa sobom…Hadis 1786Izišli smo s Allahovim Poslanikom, sallallahu alejhi ve sellem, (iz Medine) očekujući mlađak zul-hidžeta.…Hadis 1787Allahov Poslaniče, svijet se vraća sa dva obavljena obreda, a ja sa jednim?" Rečeno joj je: "Sačekaj! Kada… Pogledaj i preostalih 18 hadisa iz ove teme, sa audiom →