بِسْمِ اللهِ الرَّحْمٰنِ الرَّحِيمِ

Sahihul-Buhari

Zbirka vjerodostojnih hadisa

19px
← Sve teme

Hadis 1513–1771

Hadž (Hodočašće)

259 hadisa

Hadis 1513

Ispričao nam je Abdullah b. Jusuf; kaže: Obavijestio nas je Malik prenijevši od Ibn Šihaba, on od Sulejmana b. Jesara, a on od Abdullaha b. Abbasa, radijallahu anhuma, koji je kazao: "Fadl je jahao iza Allahovog Poslanika kad mu je došla neka žena iz plemena Haš'am da ga nešto upita. Pošto je Fadl gledao u nju i ona u Fadla, Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, Fadlovo lice okrenu u drugu stranu. Ona reče: ‘Allahov Poslaniče, Allah je Svojim robovima propisao hadž, a moj otac je toliko star da se ne bi mogao držati na jahalici, pa mogu li ja za njega obaviti hadž?' On reče: ‘Možeš.' To je bilo (veli Ibn Abbas) za vrijeme Oproštajnog hadža."

0:000:00
Hadis 1514

Ispričao nam je Ahmed b. Isa; kaže: Nama je ispričao Ibn Vehb prenijevši od Junusa, on od Ibn Šihaba da ga je obavijestio Salim b. Abdullah b. Omer da je Ibn Omer, radijallahu anhuma, kazao: "Vidio sam Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, kada je na Zul-Hulejfi uzjahao jahalicu. Kada je ona ustala, on je izgovorio Telbijju za hadž."

Hadis 1515

Ispričao nam je Ibrahim b. Musa; kaže: Obavijestio nas je El-Velid; kaže: Ispričao nam je El-Evzai da je čuo Ataa kada ispričao od Džabira b. Abdullaha, radijallahu anhuma: "Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je na Zul-Hulejfi (obukao ihram za hadž), izgovorivši Telbijju kada mu je jahalica ustala." Ovaj hadis su prenijeli i Enes i Ibn Abbas, radijallahu anhum.

Hadis 1516

Ispričao nam je Eban; kaže: Nama je ispričao Malik b. Dinar prenijevši od El-Kasima b. Muhammeda, a on od Aiše, radijallahu anha: "Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, je poslao moga brata Abdurrahmana b. Ebi Bekra da sa mnom ode u Et-Ten'im kako bi zanijetila umru. (Brat) me je podigao na jahalicu, a Omer, radijallahu anhu, je kazao: ‘Pritegnite sedla tokom obavljanja hadža jer je hadž jedna od dviju borbi na Allahovom putu.'"

Hadis 1517

Ispričao nam je Muhammed b. Ebi Bekr; kaže: Nama je ispričao Jezid b. Zurej'; kaže: nama je ispričao Azre b. Sabit prenijevši od Sumame b. Abdullaha b. Enesa, koji je kazao: "Enes je obavljao obrede hadža jašući devu na sedlu, a nije bio škrtica. Pričao je da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, obavljao obrede hadža jašući na sedlu na kome mu je bio i prtljag."

Hadis 1518

Ispričao nam je Amr b. Ali; kaže: Nama je ispričao Ebu Asim; kaže: Nama je ispričao Ejmen b. Nabil; kaže: Nama je ispričao El-Kasim b. Muhammed prenijevši od Aiše, radijallahu anha, koja je rekla: "Allahov Poslaniče, vi ste obavili umru a ja nisam!" On reče: "Abdurrahmane, otiđi sa svojom sestrom, neka od Et-Ten'ima zanijeti umru." (Abdurrahman) ju je stavio iza sebe na kamilu pa je obavila umru.

Hadis 1519

Ispričao nam je Abdulaziz b. Abdullah; kaže: Nama je ispričao Ibrahim b. Sa'd prenijevši od Ez-Zuhrija, on od Seida b. El-Musejjeba, a on od Ebu Hurejrea, radijallahu anhu, koji je kazao: "Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, je upitan o tome koja su djela najvrednija. ‘Vjerovanje u Allaha i Njegovog Poslanika.' – odgovorio je. ‘A koja onda?' – upitan je. ‘Borba na Allahovom putu.' – odgovorio je. ‘A koja onda?' – ponovo je upitan. ‘Propisno obavljen hadž.' – odgovorio je on."

Hadis 1520

Ispričao nam je Abdurrahman b. El-Mubarek; kaže: Nama je ispričao Halid; kaže: Obavijestio nas je Habib b. Ebi Amre prenijevši od Aiše bint Talha, a ona od Aiše, majke pravovjernih, radijallahu anha, koja je rekla: "Allahov Poslaniče, smatramo da je borba na Allahovom putu najvrednije djelo, pa hoćemo li se i mi (žene) boriti na Allahovom putu?" "Nećete." – odgovorio je on – "Najbolja borba na Allahovom putu za vas je bez grijeha obavljen hadž."

Hadis 1521

Ispričao nam je Adem; kaže: Nama je ispričao Šu'be; kaže: Nama je ispričao Sejjar Ebul-Hakem i kazao: Čuo sam Ebu Hazima, kada veli: Čuo sam Ebu Hurejrea, koji je kazao: Čuo sam Vjerovjesnika, sallallahu alejhi ve sellem, kada je rekao: "Ko obavi hadž, ne imavši odnos sa suprugom i ne progovorivši kakvu ružnu riječ, vratit će se čist od grijeha kao što je bio onoga dana kada ga je majka rodila."

Hadis 1522

Ispričao nam je Malik b. Ismail; kaže: Nama je ispričao Zuhejr i kazao: "Zejd b. Džubejr mi je ispričao da je otišao u šator Abdullaha b. Omera, koji je bio od kostrijeti, i upitao ga: ‘Odakle mogu da zanijetim umru?' On mu je rekao: ‘Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je propisao da granice od kojih će se oblačiti ihrami i nijetiti (hadž i umra) budu: za stanovnike Nedžda Karn, za stanovnike Medine Zul-Hulejfa, a za stanovnike Šama Džuhfa.'"

Hadis 1523

Ispričao nam je Jahja b. Bišr; kaže: Nama je ispričao Šebaba prenijevši od Verkaa, on od Amra b. Dinara, on od Ikrimea, a on od Ibn Abbasa, radijallahu anhuma, koji je kazao: "Stanovnici Jemena bi išli na hadž a ne bi se snabdjeli (za putovanje), nego bi govorili: ‘Mi se oslanjamo na Allaha.' kad bi stigli u Mekku, od svijeta su tražili hranu, pa je Allah Uzvišeni objavio: I onim što vam je potrebno za put snabdijte se, a najbolja opskrba je bogobojaznost. (El-Bekare, 197) Ibn Ujejne ga je prenio od Amra, a on od Ikrimea, kao mursel-hadis.

Hadis 1524

Ispričao nam je Musa b. Ismail; kaže: Nama je ispričao Vuhejb; kaže: Nama je ispričao Ibn Tavus prenijevši od svoga oca, a on od Ibn Abbasa, koji je kazao: "Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, je odredio mikate: za stanovnike Medine Zul-Hulejfu, za stanovnike Šama Džuhfu, za stanovnike Nedžda Karnul-menazil, a za stanovnike Jemena Jelemlem. Oni koji pođu na hadž ili umru iz mjesta koja se nalaze (između spomenutih mikata i Mekke) nijet za hadž i umru će činiti iz mjesta iz kojih su krenuli. Čak će to učiniti i stanovnici Mekke iz Mekke."

Hadis 1525

Ispričao nam je Abdullah b. Jusuf; kaže: Obavijestio nas je Malik prenijevši od Nafi'a, a on od Abdullaha b. Omera, radijallahu anhuma, da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, kazao: "Stanovnici Medine će zanijetiti (za hadž ili umru) oblačiti od Zul-Hulejfe, stanovnici Šama će to činiti od Džuhfe, a stanovnici Nedžda od Karna." Abdullah je kazao: "Do mene je doprlo da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao i ovo: ‘Stanovnici Jemena će zanijetiti od Jelemlema.'"

Hadis 1526

Ispričao nam je Musedded; kaže: Nama je ispričao Hammad prenijevši od Amra b. Dinara, on od Tavusa, a on od Ibn Abbasa, radijallahu anhuma, koji je kazao: "Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je odredio mikate: za stanovnike Medine Zul-Hulejfu, za stanovnike Šama Džuhfu, za stanovnike Nedžda Karnul-Menazil, a za stanovnike Jemena Jelemlem. Oni su određeni za mikate onima koji na hadž ili umru idu iz spomenutih krajeva i onima koji tu dođu i borave kod njih. Oni koji pođu na hadž ili umru iz mjesta koja se nalaze (između spomenutih mikata i Mekke) oni će nijet za hadž i umru zanijetiti od svoje porodice. I stanovnici Mekke će zanijetiti od svoje porodice."

Hadis 1527

Ispričao nam je ali; kaže: Nama je ispričao Sufjan, koji je kazao: Mi smo ga upamtili od Ez-Zuhrija koji je prenio od Salima, a on od svoga oca: "Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, je odredio mikate."

Pogledaj i preostalih 244 hadisa iz ove teme →