← Sve teme

Hadis 1513–1771

Hadž (Hodočašće)

259 hadisa

Hadis 1513Fadl je jahao iza Allahovog Poslanika kad mu je došla neka žena iz plemena Haš'am da ga nešto upita. Pošto je…Hadis 1514Vidio sam Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, kada je na Zul-Hulejfi uzjahao jahalicu. Kada je…Hadis 1515Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je na Zul-Hulejfi (obukao ihram za hadž), izgovorivši Telbijju…Hadis 1516Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, je poslao moga brata Abdurrahmana b. Ebi Bekra da sa mnom ode u…Hadis 1517Enes je obavljao obrede hadža jašući devu na sedlu, a nije bio škrtica. Pričao je da je Allahov Poslanik,…Hadis 1518Allahov Poslaniče, vi ste obavili umru a ja nisam!" On reče: "Abdurrahmane, otiđi sa svojom sestrom, neka od…Hadis 1519Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, je upitan o tome koja su djela najvrednija. ‘Vjerovanje u Allaha i…Hadis 1520Allahov Poslaniče, smatramo da je borba na Allahovom putu najvrednije djelo, pa hoćemo li se i mi (žene)…Hadis 1521Ko obavi hadž, ne imavši odnos sa suprugom i ne progovorivši kakvu ružnu riječ, vratit će se čist od grijeha…Hadis 1522Zejd b. Džubejr mi je ispričao da je otišao u šator Abdullaha b. Omera, koji je bio od kostrijeti, i upitao…Hadis 1523Stanovnici Jemena bi išli na hadž a ne bi se snabdjeli (za putovanje), nego bi govorili: ‘Mi se oslanjamo na…Hadis 1524Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, je odredio mikate: za stanovnike Medine Zul-Hulejfu, za stanovnike…Hadis 1525Stanovnici Medine će zanijetiti (za hadž ili umru) oblačiti od Zul-Hulejfe, stanovnici Šama će to činiti od…Hadis 1526Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je odredio mikate: za stanovnike Medine Zul-Hulejfu, za…Hadis 1527Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, je odredio mikate. Pogledaj i preostalih 244 hadisa iz ove teme, sa audiom →