بِسْمِ اللهِ الرَّحْمٰنِ الرَّحِيمِ
Sahihul-Buhari
Zbirka vjerodostojnih hadisa
Hadis 1395–1512
118 hadisa
Ispričao nam je Ebu Asim ed-Dahak b. Mahled, prenijevši od Zekerijjaa b. Ishaka, on od Jahjaa b. Abdullaha b. Sajfija, on od Ebu Ma'beda, a on od Ibn Abbasa, radijallahu anhuma: "Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, je poslao Muaza, radijallahu anhu, u Jemen. Rekao mu je: ‘Pozovi ih da posvjedoče da je samo Allah Bog i da sam ja Allahov poslanik. Ako se tome pokore, onda ih upoznaj da im je Allah propisao pet namaza u svakom danu i noći. Ako se i tome pokore, onda ih upoznaj da im je Allah propisao zekat u njihovoj imovini koji se uzima od njihovih bogatih i davati njihovim siromašnim."
Ispričao nam je Hafs b. Omer, njemu je ispričao Šu'be, prenijevši od Muhammeda b. Osmana b. Abdullaha b. Mevheba, on od Musaa b. Talhe, a on od Ebu Ejjuba, radillahu anhu: "Neki čovjek je rekao Vjerovjesniku, sallallahu alejhi ve sellem: ‘Obavijesti me o djelu koje će me uvesti u Džennet.' ‘Šta mu je? Šta mu je?' – govorili su ljudi. ‘On ima neku potrebu.' – rekao je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, a onda nastavi – ‘Robuj samo Allahu i ne smatraj mu ništa ravnim, obavljaj namaz, davaj zekat i održavaj rodbinske veze." Behzu je ispričao Šu'be, prenijevši od Muhammeda b. Osmana i svoga oca Osmana b. Abdullaha, oni dvoje su čuli od Musaa b. Talhu, on od Ebu Ejjuba, a on od Vjerovjesnika, sallallahu alejhi ve sellem – ovo. Ebu Abdullah (el-Buhari) je kazao: "Plašim se da je Muhammed pogrešno naveden, ovdje je riječ o Amru."
Ispričao nam je Muhammed b. Abdurrahim, njemu je ispričao Affan b. Muslim, a njemu Vuhejb, prenijevši od Jahjaa b. Seida b. Hajjana, on od Ebu Zur'e, a on od Ebu Hurejrea, radijallahu anhu: "Neki beduin je došao Vjerovjesniku, sallallahu alejhi ve sellem, i rekao mu: ‘Uputi me na djelo zbog kojeg ću ući u Džennet.' Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, je rekao: ‘Robuj samo Allahu i ništa mu ne smatraj ravnim, klanjaj propisani namaz, davaj obavezni zekat i posti ramazan.' Beduin na to kaza: ‘Tako mi Onoga u Čijoj je ruci moja duša, ja ovome neću ništa dodati.' Pošto je otišao, Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, reče: ‘Koga raduje da vidi stanovnika Dženneta neka gleda u ovoga (beduina).'" Ispričao nam je (veli El-Buhari) Musedded, prenijevši od Jahjaa, on od Ebu Hajjana, on od Ebu Zur'a, on od Vjerovjesnika, alejhisselam – ovo.
Ispričao nam je Hadžadž, njemu je ispričao Hammad b. Zejd, a njemu Ebu Hamza, da je Ibn Abbas, radijallahu anhuma, kazao: "Vjerovjesniku, sallallahu alejhi ve sellem, je došlo izaslanstvo plemena Abdulkajs i reklo: ‘Allahov Poslaniče, mi smo potomci Rebi‘a. Između nas i tebe obitavaju i kruže nevjernici plemena Mudar, te ti nismo u mogućnosti doći, osim u mjesecima ešhurul-hurum. Naredi nam nešto što ćemo raditi, a zatim prenijeti onima koji su ostali iza nas.‘ Poslanik reče: ‘Naređujem vam četvero, a zabranjujem vam četvero. Naređujem vam vjerovanje u Allaha i očitovanje da je samo Allah Bog (Ibn Abbas kaže da je pokazao prstom) klanjanje namaza, davanje zekata i da od ratnog plijena date petinu. A zabranjujem vam: korišćenje posuda od tikve, zeleni krčag, drvenu bačvu i posudu od drveta namazanu smolom.'" Sulejman i Ebun-Nu‘man su prenijeli od Hammada: "...vjerovanje u Allaha i očitovanje da je samo Allah Bog".
Ispričao nam je Ebul-Jeman el-Hakem b. Nafi‘, njega je obavijestio Šuajb b. Ebi Hamza, prenijevši od Ez-Zuhrija, on od Ubejdullaha b. Abdullaha b. Utbea b. Mes‘uda, da je Ebu Hurejre, radijallahu anhu, kazao: "Kada je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, preselio na Ahiret i kada je, nakon njega, za halifu izabran Ebu Bekr, neki Arapi se odmetnuše (i odbiše da daju zekat). Ebu Bekr ustade protiv njih, a Omer b. Hattab mu reče: ‘Kako ćeš se boriti protiv ljudi kada je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: ‘Naređeno mi je da se borim protiv ljudi sve dotle dok ne izgovore: La ilahe illellah. Ko izgovori: La ilahe illellah, zaštitio je, od mene, svoj imetak i svoj život, osim u slučajevima kada je to propisima vjere opravdano, a račun će Allahu polagati?'
Ebu Bekr na to reče: ‘Tako mi Allaha, borit ću se protiv onoga ko pravi razliku između namaza i zekata, jer je zekat (šerijatska) obaveza koja se izdvaja na imovinu! Tako mi Allaha, ako mi odbiju dati jagnje ili jare koje su davali Allahovom Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem, borit ću se protiv njih zbog toga!‘ (Čuvši to) Omer b. Hattab reče: ‘Tako mi Allaha, vidjeh da je Allah otvorio Ebu Bekrovu dušu za borbu i spoznadoh da je to istina!'"
Ispričao nam je Ibn Numejr, njemu je ispričao otac, a njemu Ismail, prenijevši od Kajsa, da je Džerir b. Abdullah rekao: "Dao sam prisegu Vjerovjesniku, sallallahu alejhi ve sellem, da ću (redovno) klanjati namaz, davati zekat i da ću željeti dobro svakom muslimanu."
Ispričao nam je El-Hakem b. Nafi', njega je obavijestio Šuajb, prenijevši od Ebuz-Zinada, on od Abdurrahmana b. Hurmuza el-A'redža, on od Ebu Hurejrea, radijallahu anhu, da je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: "Doći će kamile na Sudnjem danu svome vlasniku, krupnije i deblje nego što jesu, i gazit će ga ukoliko na njih ne bude davao zekat. Doći će bravi na Sudnjem danu svome vlasniku, krupniji i deblji nego što jesu, i gazit će ga i probadati rogovima ukoliko na njih ne bude davao zekat. Vlasnikova obaveza prema njima je i ta da na dan njihovog pojenja podijeli njihovo mlijeko." Rekao je i: "I neka niko od vas ne dopusti sebi da na Sudnji dan dođe sa svojom ovcom koju će nositi za vratom, kada će ona blejati a on dozivati u pomoć: ‘Muhammede!' kada ću mu reći: ‘(Danas) ti ne mogu ništa pomoći, ja sam ti Objavu dostavio. I neka niko od vas ne dopusti sebi da na Sudnji dan dođe sa svojom kamilom koju će nositi za vratom. Ona će rikati a on dozivati u pomoć: ‘Muhammede!' Reći ću mu: ‘Ja ti ništa ne mogu pomoći, ja sam ti Objavu dostavio."
Ispričao nam je ali b. Abdullah, njemu je ispričao Hašim b. El-Kasim, prenijevši od Abdurrahmana b. Abdullah b. Dinara, on od svoga oca, on od Ebu Saliha es-Semmana, a on od Ebu Hurejrea, radijallahu anhu, da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: "Kome Allah da imetak, ali na njega ne bude davao zekat, na Sudnjem danu će mu se prikazati u obliku zmije sa bijelim glatkim čelom i sa dvjema crnim tačkama iznad očiju koja će mu se omotati oko vrata i stezati ga svojim čeljustima i govoriti: ‘Ja sam onaj tvoj imetak! Ja sam tvoje blago!' Zatim je proučio: Neka oni koji škrtare u onom što im Allah iz obilja Svoga daje nikako ne misle da je to dobro za njih; ne, to je zlo za njih! Na Sudnjem danu bit će im o vratu obješeno ono čime su škrtarili, a Allah će nebesa i Zemlju naslijediti; Allah dobro zna ono što radite. (Ali Imran, 180)"
Ispričao nam je Ahmed b. Šebib b. Seid, njemu je ispričao otac, prenijevši od Junusa, on od Ibn Šihaba, a on od Halida b. Eslema, koji je kazao: "Izišli smo sa Abdullahom b. Omerom, radijallahu anhu, pa mu jedan beduin reče: ‘Pričaj mi o Allahovim riječima: Onima koji zlato i srebro gomilaju i ne troše ga na Allahovom putu navijesti bolnu patnju. (Et-Tevbe, 34)' Ibn Omer kaza: ‘To se odnosi na one koji ga gomilaju a na njega ne daju zekat, teško njemu. Ovo je bilo prije nego je objavljen propis o zekatu. Kad je objavljen propis o zekatu, Allah je zekat učinio sredstvom za čišćenje imovine."
Ispričao nam je Ishak b. Jezid, njega je obavijestio Šuajb b. Ishak, prenijevši od El-Evzaija, on od Jahjaa b. Ebi Kesira, on od Amra b. Jahjaa b. Umarea, on od svoga oca Jahjaa b. Umarea b. Ebil-Hasana on od Ebu Seida, da je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: "Nema zekata na deve ako ih je manje od pet zevda, niti ima zekata na kovani srebreni novac ukoliko ga je manje od pet oka, niti ima zekata na plodove i žito ako ih je manje od pet tovara."
Ispričao nam je ali b. Ebi Hašim da je čuo Hušejma, koga je obavijestio Husajn, prenijevši od Zejda b. Vehba, koji je kazao: "Naišao sam pored Er-Rebze i tu sreo Ebu Zerra, radijallahu anhu. Upitao sam ga: ‘Zbog čega si se vratio u svoje stanište u Rebzi?' On reče: ‘Bio sam u Šamu pa sam se razišao sa Muavijom u pogledu ajeta: Onima koji zlato i srebro gomilaju i ne troše ga na Allahovom putu navijesti bolnu patnju. Muavija je rekao da je on objavljen u vezi s jevrejima i hrišćanima, a ja sam rekao da je ovaj ajet objavljen i u vezi nas i u vezi njih. Tako je između mene i njega došlo do neslaganja. On se požalio (halifi) Osmanu, pa je Osman meni napisao da dođem u Medinu. Kad sam stigao u Medinu, oko mene se okupilo mnoštvo svijeta, kao da me prije toga nisu vidjeli. Kada sam taj slučaj ispričao Osmanu, on mi reče: ‘Kad bi htio da se skloniš iz Medine!' Poslušao sam ga te sam se iz tog razloga ovdje nastanio. Jer da su mi za zapovijednika postavili Abesinca, ja bih ga slušao i bio mu pokoran."
Ispričao nam je Ajjaš, njemu je ispričao Abdul-A'la, prenijevši od El-Džurejrija, on od Ebul-'Ala'a, on od El-Ahnefa b. Kajsa, koji je kazao: "Sjedio sam..." A ispričao mi je Ishak b. Mensur, njega je obavijestio Abdussamed, prenijevši od svog oca, on od El-Džurejrija, on od Ebul-'Ala'a b. Eš-Šihhira, on od El-Ahnefa b. Kajsa: "Sjedio sam sa nekim kurejšijskim prvacima kada je došao neki čovjek neuglađene kose, odjeće i izgleda. Stao je poviše njih, nazvao selam, a onda rekao: ‘Nagovijesti onima koji gomilaju imovinu užareno kamenje na kome će biti prženi u džehennemskoj vatri. Potom će se ono staviti svakom od njih na bradavicu dojke, a izići će mu na kost plećke. Potom će mu se staviti na kost plećke, pa će mu izići na bradavicu dojke.' Ebu Zerr potom je otišao i sjeo pored jednog stuba. Pošao sam za njim i sjeo pored njega. Nisam znao ko je on, ali sam mu rekao: ‘Mislim da se narodu nije dopalo ono što si rekao', a on reče: ‘Oni ništa ne shvataju.'"
"‘‘Moj prijatelj mi je (ovo) rekao.' ‘A ko je tvoj prijatelj?' – upitah. ‘Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem.' – odgovorio je on – ‘On mi je jednom prilikom rekao: ‘Ebu Zerre, vidiš li Uhud?' Ja pogledah u Sunce da vidim koliko je još preostalo dana, misleći da će me Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, tamo poslati radi nekog posla i potrebe. ‘Vidim.' – odgovorio sam, a on reče: ‘Kako bih volio da imam zlata koliko Uhud pa da ga cijelog podijelim izuzev tri dinara.' Ovi to ne shvataju i zato gomilaju ovosvjetska doba. Tako mi Allaha, ja ne tražim od njih ta ovozemaljska dobra, niti ću ih pitati o propisima vjere do susreta sa Uzvišenim Allahom."
Ispričao nam je Muhammed b. El-Musenna, kome je ispričao Jahja, prenijevši od Ismaila, on od Kajsa, on od Ibn Mes'uda, radijallahu anhu, da je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: "Samo se dvojici može zavidjeti: čovjeku kome je Allah dao imetak i on ga troši u dobrotvorne svrhe tamo gdje je to propisano i čovjeku kome je Allah dao znanje, on po njemu postupa i prenosi ga drugom."