Hadis 1395–1512
118 hadisa
Hadis 1395Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, je poslao Muaza, radijallahu anhu, u Jemen. Rekao mu je: ‘Pozovi…Hadis 1396Neki čovjek je rekao Vjerovjesniku, sallallahu alejhi ve sellem: ‘Obavijesti me o djelu koje će me uvesti u…Hadis 1397Neki beduin je došao Vjerovjesniku, sallallahu alejhi ve sellem, i rekao mu: ‘Uputi me na djelo zbog kojeg ću…Hadis 1398Vjerovjesniku, sallallahu alejhi ve sellem, je došlo izaslanstvo plemena Abdulkajs i reklo: ‘Allahov…Hadis 1399Kada je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, preselio na Ahiret i kada je, nakon njega, za halifu…Hadis 1400Hadis 1401Dao sam prisegu Vjerovjesniku, sallallahu alejhi ve sellem, da ću (redovno) klanjati namaz, davati zekat i da…Hadis 1402Doći će kamile na Sudnjem danu svome vlasniku, krupnije i deblje nego što jesu, i gazit će ga ukoliko na njih…Hadis 1403Kome Allah da imetak, ali na njega ne bude davao zekat, na Sudnjem danu će mu se prikazati u obliku zmije sa…Hadis 1404Izišli smo sa Abdullahom b. Omerom, radijallahu anhu, pa mu jedan beduin reče: ‘Pričaj mi o Allahovim…Hadis 1405Nema zekata na deve ako ih je manje od pet zevda, niti ima zekata na kovani srebreni novac ukoliko ga je…Hadis 1406Naišao sam pored Er-Rebze i tu sreo Ebu Zerra, radijallahu anhu. Upitao sam ga: ‘Zbog čega si se vratio u…Hadis 1407Sjedio sam..." A ispričao mi je Ishak b. Mensur, njega je obavijestio Abdussamed, prenijevši od svog oca, on…Hadis 1408‘‘Moj prijatelj mi je (ovo) rekao.' ‘A ko je tvoj prijatelj?' – upitah. ‘Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve…Hadis 1409Samo se dvojici može zavidjeti: čovjeku kome je Allah dao imetak i on ga troši u dobrotvorne svrhe tamo gdje… Pogledaj i preostalih 103 hadisa iz ove teme, sa audiom →