بِسْمِ اللهِ الرَّحْمٰنِ الرَّحِيمِ

Sahihul-Buhari

Zbirka vjerodostojnih hadisa

19px
← Sve teme

Hadis 1237–1394

Dženaze (Sahrane)

158 hadisa

Hadis 1237

Ispričao nam je Musa b. Ismail, njemu je ispričao Mehdi b. Mejmun, prenijevši od Vasila el-Ahdeba, on od El-Ma'rura b. Suvejda, a on od Ebu Zerra, radijallahu anhu, da je Allahov Poslanik, alejhisselam, rekao: "Došao mi je izaslanik moga Gospodara i obavijestio me (ili je kazao: i sopćio mi radosnu vijest): da će svaki pripadnik mog ummeta koji nije Allahu učinio širka ući u Džennet." Rekao sam (veli Ebu Zerr): "I ako je činio blud i krao?" "I ako je činio blud i krao." – odgovorio je Allahov Poslanik, alejhisselam.

0:000:00
Hadis 1238

Ispričao nam je Omer b. Hafs, njemu je ispričao njegov otac, prenijevši od El-A'meša, on od Šekika, a on od Abdullaha, radijallahu anhu, da je Allahov Poslanik, alejhisselam, rekao: "Ko umre a uz Allaha je još nešto obožavao ući će u Džehennem." Rekoh: "A ko umre a osim Allaha nije ništa drugo obožavao on će ući u Džennet."

Hadis 1239

Ispričao nam je Ebul-Velid, njemu je ispričao Šu'be, prenijevši od El-Eš'asa, da je čuo Muaviju b. Suvejda b. Mukarrina, a on od El-Bera b. Aziba, radijallahu anhu, kazao: "Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, nam je naredio sedmero, a zabranio sedmero. Naredio nam je: ispraćanje dženaze, obilazak bolesnika, odazivanje na poziv onoga koji nas pozove, pomaganje obespravljenog, pomoć onome ko se na nešto zakleo da ispuni zakletvu, uzvraćanje na selam i izgovaranje jerhamukellah onome koji kihne. Zabranio nam je sedmero: upotrebu srebrenog posuđa, nošenje zlatnog prstena, oblačenje svile, korišćenje svilenog brokata, oblačenje odjeće od kadife i oblačenje odjeće protkane kasijskom svilom."

Hadis 1240

Ispričao nam je Muhammed, kome je ispričao Amr b. Ebi Seleme, prenijevši od El-Evzaija, on od Ibn Šihaba, on od Seida b. El-Musejjeba, on od Ebu Hurejrea, radijallahu anhu, da je Allahov Poslanik, alejhisselam, kazao: "Musliman je prema muslimanu dužan petero: uzvratiti mu na selam, obići ga kada se razboli, slijediti njegovu dženazu, odazvati mu se na gozbu i kazati mu jerhamukellah kada kihne." Isto je prenio Abdurrezzak koji kaže da ga je obavijestio Ma'mer, a prenosi i Selame od Ukajla.

Hadis 1241

Ispričao nam je Bišr b. Muhammed, njega je obavijestio Abdullah, prenijevši od Ma'mera i Junusa, oni od Ez-Zuhrija, on od Ebu Selemea, da je Aiša, radijallahu anha, Vjerovjesnikova, alejhisselam, supruga, kazala: "Ebu Bekr, radijallahu anhu, je na konju pošao iz svog stana u Sunhu. Kad je sjahao s konja, ušao je u džamiju, ne pitajući ljude ništa. Ušao je kod Aiše, radijallahu anha, želeći da vidi Vjerovjesnika, alejhisselam, koji bijaše prekriven prugastim plaštom. Ebu Bekr mu otkri lice, nage se nad njim, poljubi ga i zaplakavši reče: ‘Allahov Poslaniče, dao bi umjesto tebe i oca i majku, Allah ti nije dao dvije smrti. Smrt koja ti je određena, već si okusio.'" Ebu Seleme je kazao: Obavijestio me je Ibn Abbas, radijallahu anhuma: "Kad je Ebu Bekr došao, Omer se (povišenim tonom) obraćao ljudima. Ebu Bekr mu reče: ‘Sjedi!' Omer odbi da sjedne. Ebu Bekr mu ponove reče: ‘Sjedi!', a on odbi. Tada Ebu Bekr izgovori šehadet i svijet se okrenu prema njemu, a napusti Omera. A potom reče: ‘Ko je od vas obožavao Muhammeda – Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, je umro. A ko je obožavao Allaha – Allah je živ i nikada neće umrijeti. Uzvišeni Allah je rekao: Muhammed je samo poslanik, a i prije njega je bilo poslanika. Ako bi on umro ili ubijen bio, zar biste se stopama svojim vratili? Onaj ko se stopama svojim vrati neće Allahu nimalo nauditi. Allah će zahvalne, sigurno, nagraditi. (Muhammed, 144)' Tako mi Allaha (veli Aiša) kao da ljudi nisu znali da ga je Allah objavio dok ga Ebu Bekr nije citirao. Ljudi ga od njega prihvatiše i svako ga je nakon toga citirao."

Hadis 1242

Ispričao nam je Bišr b. Muhammed, njega je obavijestio Abdullah, prenijevši od Ma'mera i Junusa, oni od Ez-Zuhrija, on od Ebu Selemea, da je Aiša, radijallahu anha, Vjerovjesnikova, alejhisselam, supruga, kazala: "Ebu Bekr, radijallahu anhu, je na konju pošao iz svog stana u Sunhu. Kad je sjahao s konja, ušao je u džamiju, ne pitajući ljude ništa. Ušao je kod Aiše, radijallahu anha, želeći da vidi Vjerovjesnika, alejhisselam, koji bijaše prekriven prugastim plaštom. Ebu Bekr mu otkri lice, nage se nad njim, poljubi ga i zaplakavši reče: ‘Allahov Poslaniče, dao bi umjesto tebe i oca i majku, Allah ti nije dao dvije smrti. Smrt koja ti je određena, već si okusio.'" Ebu Seleme je kazao: Obavijestio me je Ibn Abbas, radijallahu anhuma: "Kad je Ebu Bekr došao, Omer se (povišenim tonom) obraćao ljudima. Ebu Bekr mu reče: ‘Sjedi!' Omer odbi da sjedne. Ebu Bekr mu ponove reče: ‘Sjedi!', a on odbi. Tada Ebu Bekr izgovori šehadet i svijet se okrenu prema njemu, a napusti Omera. A potom reče: ‘Ko je od vas obožavao Muhammeda – Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, je umro. A ko je obožavao Allaha – Allah je živ i nikada neće umrijeti. Uzvišeni Allah je rekao: Muhammed je samo poslanik, a i prije njega je bilo poslanika. Ako bi on umro ili ubijen bio, zar biste se stopama svojim vratili? Onaj ko se stopama svojim vrati neće Allahu nimalo nauditi. Allah će zahvalne, sigurno, nagraditi. (Muhammed, 144)' Tako mi Allaha (veli Aiša) kao da ljudi nisu znali da ga je Allah objavio dok ga Ebu Bekr nije citirao. Ljudi ga od njega prihvatiše i svako ga je nakon toga citirao."

Hadis 1243

Ispričao nam je Jahja b. Bukejr, njemu je ispričao El-Lejs, prenijevši od Ukajla, on od Ibn Šihaba, on od Haridžea b. Zejda b. Sabita, on od Ummul-'Ala'e, supruge jednog ensarije, koja je Vjerovjesniku, sallallahu alejhi ve sellem, dala prisegu: "Muhadžiri su ensarijama dodjeljivani kockom. Nama je dodijeljen Osman b. Maz'un, smjestili smo ga u naše kuće. Međutim, on se ubrzo razbolio i umro. Pošto je okupan i zamotan u ćefine, ušao je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, a ja rekoh: ‘Neka je na tebe Allahova milost, Ebus-Saibe, svjedočim da te je Allah počastio.' kad to ču, Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, me upita: ‘Otkud znaš da ga je Allah počastio?' Rekoh: ‘Allahov Poslaniče, ti si mi umjesto oca, koga će (sve) Allah počastiti?' Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, kaza: ‘Njemu (Ebus-Saibu) je smrt već došla. Tako mi Allaha, ja mu želim dobro. Ja sam Allahov poslanik, ali, tako mi Allaha, ne znam šta će biti sa mnom.' Kazala sam: ‘Tako mi Allaha, nakon njega više nikada nikoga nisam hvalila.'" Ispričao nam je Seid b. Ufejr, kome je ispričao El-Lejs – slično. A Nafi' b. Jezid je prenio od Ukajla riječi: "Šta će s njim biti?" Isti hadis su prenijeli i Šuajb, Amr b. Dinar i Ma'mer.

Hadis 1244

Ispričao nam je Muhammed b. Beššar, kome je ispričao Gunder, prenijevši od Šu'bea, on od Muhammeda b. El-Munkedira, da je Džabir b. Abdullah, radijallahu anhuma, rekao: "Kada je ubijen moj otac, otkrio sam mu lice i počeo plakati, ali su mi to stali zabranjivati, a Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, mi to nije zabranio. I moja tetka po ocu Fatima poče plakati, a Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, reče: ‘Plakala ti ili ne, meleki će mu svojim krilima praviti hlad sve dok ga ne podignete na nosila.'" Isti hadis je prenio i Ibn Džurejdž, koji je kazao: "Obavijestio me je Muhammed b. El-Munkedir, koji je hadis čuo od Džabira, radijallahu anhu."

Hadis 1245

Ispričao nam je Ismail, njemu je ispričao Malik, prenijevši od Ibn Šihaba, on od Seida b. El-Musejjeba, a on od Ebu Hurejrea, radijallahu anhu: "Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je svijetu oglasio Negusovu smrt istog dana kada je Negus umro. Izišao je na musallu, poredao ashabe u safove i izgovorio četiri tekbira (tj. klanjao mu dženazu)."

Hadis 1246

Ispričao nam je Ebu Ma'mer, kome je ispričao Abdulvaris, prenijevši od Ejjuba, on od Humejda b. Hilala, a on od Enesa b. Malika, koi je rekao: "Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, je rekao: ‘Bajrak je nosio Zejd. Kada je on poginuo, preuzeo ga je Džafer. A kad je on poginuo, preuzeo ga je Abdullah b. Revaha, a onda je i on poginuo.' kada je za to saznao, Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je zaplakao. Tada je bajrak preuzeo Halid b. Velid bez ičije naredbe i izvojevao pobjedu."

Hadis 1247

Ispričao nam je Muhammed, njega je obavijestio Ebu Muavija, prenijevši od Ebu Ishaka eš-Šejbanija, on od Eš-Ša'bija, a on od Ibn Abbasa, radijallahu anhuma, koji je kazao: "Umro je neki čovjek koga je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, prethodno obišao. Umro je noću, te su ga noću i ukopali. Pošto su Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, ujutru o tome obavijestili, rekao je: ‘Zašto me o tome niste obavijestili?' ‘Pošto je bio mrak, nismo željeli da te opterećujemo.' On je tada otišao do njegovog mezara i klanjao mu dženazu."

Hadis 1248

Ispričao nam je Ebu Ma'mer, njemu je ispričao Abdulvaris, a njemu Abdulaziz, prenijevši od Enesa, radijallahu anhu, da je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: "Neće nijednom muslimanu umrijeti troje maloljetne djece a da ga Allah, iz milosti prema njima, neće uvesti u Džennet."

Hadis 1249

Ispričao nam je Muslim, kome je ispričao Šu'be, prenijevši od Abdurrahmana b. El-Asbehanija, on od Zekvana, a on od Ebu Seida, radijallahu anhu: "Žene su rekle Vjerovjesniku, sallallahu alejhi ve sellem: ‘Odredi nam dan u kome ćeš nam održati predavanje.', pa im je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, održao predavanje na kome im je (između ostalog) rekao: ‘Kojoj ženi umre troje djece, ona će joj biti štit od džehennemske vatre.' ‘A dvoje?' – upita neka žena. ‘I dvoje.' – odgovori Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem."

Hadis 1250

Šerik je prenio od Ibn El-Asbehanija, koji je kazao: Ispričao mi je Ebu Salih, prenijevši od Ebu Seida i Ebu Hurejrea, radijallahu anhuma, da je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, kazao: "koji nisu dostigli punoljetnost".

Hadis 1251

Ispričao nam je ali, njemu je ispričao Sufjan, prenijevši od Ez-Zuhrija, on od Seida b. El-Musejjeba, on od Ebu Hurejrea, da je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, kazao: "Kojem god muslimanu umre troje djece, on neće dospjeti u Džehennem, osim toliko da se ispuni Allahova riječ." Ebu Abdullah je rekao: "Ovo se odnosi na ajet: I svaki od vas će do njega (Džehennema) stići!"

Pogledaj i preostalih 143 hadisa iz ove teme →