بِسْمِ اللهِ الرَّحْمٰنِ الرَّحِيمِ
Sahihul-Buhari
Zbirka vjerodostojnih hadisa
Hadis 59–134
76 hadisa
Ispričao nam je Muhammed b. Sinan i kazao: Nama je ispričao Fulejh (h). A ispričao mi je Ibrahim b. El-Munzir i kazao: Nama je ispričao Muhammed b. Fulejh i kazao: Meni je ispričao moj otac i kazao: Meni je ispričao Hilal b. Ali, prenijevši od Ataa b. Jesara, a on od Ebu Hurejrea, koji je kazao: "Dok je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, na jednom skupu govorio ljudima, došao je neki beduin i upitao: ‘Kad će nastupiti Kijametski dan?', ali je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, nastavio govoriti. Neki ljudi rekoše: ‘Čuo je šta ga je pitao ali mu se nije dopalo pitanje.' Drugi rekoše: ‘Nije ga čuo.' Pošto Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, završi izlaganje, upita: ‘Gdje je onaj što je pitao o Kijametskom danu?' ‘Ovdje sam, Allahov Poslaniče!' – odgovori on, a Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, reče: ‘Kada nestane povjerenja, očekuj Kijametski dan.' ‘A kako će nestati?' – upita beduin. On reče: ‘Kada se položaj bude povjeravao onome ko ga nije dostojan, očekuj Kijametski dan.'"
Ispričao nam je Ebun-Nu'man Arim b. El-Fadl i kazao: Nama je ispričao Ebu Avane, prenijevši od Ebu Bišra, on od Jusufa b. Maheka, a on od Abdullaha b. Amra, koji je kazao: "Tokom jednog putovanja Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, je malo izostao iza nas. Nastupio je ikindijski namaz i mi smo počeli uzimati abdest. Umjesto da peremo noge, mi smo po nogama mokrom rukom činili mesh. Vidjevši to, Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, dva-tri puta povika iz sveg glasa: ‘Neka se pripaze Vatre oni što ne peru pete (noge)!'"
Ispričao nam je Kutejbe b. Seid; kaže: Nama je ispričao Ismail b. Džafer, prenijevši od Abdullaha b. Dinara, a on od Ibn Omera, koji je kazao da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: "Postoji vrsta drveta čije lišće ne opada, ono je slično muslimanu. Koje je to drvo?" – upita Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem. "Ljudi pomisliše da se radi o nekoj vrsti pustinjskog drveta, a ja sam" – veli Abdullah – "pomislio da je to palma, ali sam se stidio reći. Prisutni rekoše: ‘Reci nam, Allahov Poslaniče, koje je to drvo?' ‘To je palma.' – odgovorio je on."
Ispričao nam je Halid b. Mahled; kaže: Nama je ispričao Sulejman; kaže: Nama je ispričao Abdullah b. Dinar, prenijevši od Ibn Omera, a on da je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, kazao: "Postoji (vrsta) drveta čije lišće ne opada; ono je slično muslimanu. Koje je to drvo?" – upita Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem. Ljudi pomisliše da se radi o nekoj vrsti pustinjskog drveta, a ja sam (veli Abdullah) pomislio da je to palma ali sam se stidio reći. Prisutni rekoše: "Reci nam, Allahov Poslaniče, koje je to drvo?" "To je palma." – odgovorio je on."
Ispričao nam je Abdullah b. Jusuf i kazao: Nama je ispričao El-Lejs, prenijevši od sa'da el-Makburija, on od Šerika b. Abdullaha b. Ebi Nemira da je čuo Enesa b. Malika kada je rekao: "Dok smo sjedili sa Vjerovjesnikom, sallallahu alejhi ve sellem, u džamiji, dođe neki čovjek na kamili, odjaha je i sveza u džamiji, a onda upita prisutne: ‘Ko je od vas Muhammed?' Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, je sjedio naslonjen. Rekosmo: ‘Ovaj bijeli čovjek, što je naslonjen.' Čovjek mu reče: ‘Abdulmuttalibov sine!' ‘Odazivam ti se.' – reče Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, a čovjek kaza: ‘Bit ću uporan sa pitanjima, pa se ne ljuti na mene?' ‘Pitaj šta hoćeš.' – reče Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem. ‘Zaklinjem te tvojim Gospodarem i Gospodarem (vjerovjesnika) koji su živjeli prije tebe, je li te Allah poslao svim ljudima?' ‘Allaha mi, jeste.' – odgovori on. ‘Zaklinjem te Allahom, je li Allah naredio da klanjamo pet vakata namaza u toku dana i noći?' ‘Tako mi Allaha, jeste.' – odgovori on. ‘Zaklinjem te Allahom, je li ti Allah naredio da svake godine postimo ovaj mjesec?' ‘Allaha mi, jeste.' – odgovori on. ‘Zaklinjem te Allahom, je li ti Allah naredio da zekat uzimaš od naših imućnih i da ga dijeliš našim siromašnim?' ‘Allaha mi, jeste.' – odgovori Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem. Nakon toga čovjek reče: ‘Ja vjerujem u to sa čim si došao. Ja sam Dimam b. Sa'lebe, iz Benu sa'da b. Bekra, izaslanik moga naroda, koji je ostao iza mene." A prenijeli su ga i Musa b. Ismail i ali Abdulhamid od Sulejmana b. El-Mugirea, on od Sabita, on od Enesa, a on od Vjerovjesnika, sallallahu alejhi ve sellem, u ovoj formi.
Ispričao nam je Ismail b. Abdullah i kazao: Meni je ispričao Ibrahim b. Sa'd, prenijevši od Saliha, on od Ibn Šihaba, on od Ubejdullaha b. Abdullaha b. Utbea b. Mes'uda, da ga je obavijestio Ibn Abbas: "Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je poslao čovjeka sa njegovim pismom i naredio mu da ga preda guverneru Bahrejna, a guverner Bahrejna ga je proslijedio Kisri, koji ga je, nakon što ga je pročitao, pocijepao." "Mislim" – veli Ibn Šihab – "da je Ibnul-Musejjeb kazao da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, uputio dovu u kojoj je (zamolio Allaha) da i oni budu rastrgani."
Ispričao nam je Muhammed b. Mukatil Ebul-Hasan el-Mervezi; kaže: Obavijestio nas je Abdullah i kazao: Nas je obavijestio Šu'be, prenijevši od Katadea, a on od Enesa b. Malika, koji je kazao: "Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je napisao pismo, ili je htio da ga napiše, pa mu je neko rekao: ‘Oni čitaju samo ona pisma na kojima je pečat.' Tada Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, naredi da mu se izradi prsten od srebra, na kome bi ugravirano: Muhammedun resulullah / Muhammed je Allahov poslanik. "Kao da sada gledam" – veli Enes – "bjelinu prstena na njegovoj ruci." "Upitao sam" – veli Šu'be – "Katadea: ‘A ko je rekao da je na njemu bilo ugravirano Muhammedun resulullah / Muhammed je Allahov poslanik?' ‘Enes.' – odgovorio je on."
Ispričao nam je Ismail i kazao: Meni je ispričao Malik, prenijevši od Ishaka b. Abdullaha b. Ebi Talhe, da ga je obavijestio Ebu Murre, štićenik Akila b. Ebi Taliba, prenijevši od Ebu Vakida el-Lejsija: "Dok je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, sjedio sa ljudima, u džamiju su ušla tri čovjeka. Dva su došla Allahovom Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem, a jedan je otišao. Dvojica su stala kraj Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, a onaj treći je našao prazninu u kružoku i tu sjeo. Jedan od ove dvojice je nakon izvjesnog vremena sjeo iza kružoka, a treći se okrenuo i otišao. Pošto Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, završi s predavanjem, reče: ‘Hoćete li da vas obavijestim o (ovoj) trojici ljudi? Jedan od njih je došao u okrilje Allahove milosti i Allah ga je prihvatio. Drugi se postidio, te se i Allah postidio, a treći se okrenuo od Allaha i Allah se okrenuo od njega.'"
Ispričao nam je Musedded i kazao: Nama je ispričao Bišr i kazao: Nama je ispričao Ibn Avn, prenijevši od Ibn Sirina, on od Abdurrahmana b. Ebi Bekrea, a on od svoga oca, koji je spomenuo da je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, uzjahao svoju kamilu, čiji je povodac ili uzdu držao neki čovjek, a onda upitao: "Koji je ovo dan?" Šutjeli smo misleći da će ga nazvati drugim imenom. "Zar ovo nije dan klanja kurbana!?" – uzviknu on. "Jeste." – odgovorismo. "A koji je ovo mjesec?" – upita on. Mi ponovo zašutjesmo misleći da će ga nazvati drugim imenom. "Zar ovo nije zul-hidždže?" – reče on. "Jeste" – odgovorismo, a on nastavi: "Vaši životi, vaši imeci i vaše časti su svete kao što je svet ovaj dan u ovom mjescu u ovom gradu. Neka prisutni ovo prenese odsutnom, možda će on to bolje od njega upamtiti."
Ispričao nam je Muhammed b. Jusuf i kazao: Obavijestio nas je Sufjan, prenijevši od El-A'meša, on od Ebu Vaila, a on od Ibn Mes'uda, koji je kazao: "Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, nam je držao predavanja samo određenim danima, vodeći računa da nam ne dosade."
Ispričao nam je Muhammed b. Beššar i kazao: Nama je ispričao Jahja b. Seid i kazao: Nama je ispričao Šu'be i kazao: Meni je ispričao Ebut-Tejjah, prenijevši od Enesa b. Malika, da je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, kazao: "Olakšavajte, a nemojte otežavati! Pričajte (i ono) što će prisutne obradovati, a ne (samo ono) što će ih rastjerivati."
Ispričao nam je Osman b. Ebi Šejbe i kazao: Nama je ispričao Džerir, prenijevši od Mensura, a on od Ebu Vaila, koji je kazao: "Abdullah je ljudima držao predavanje četvrtkom. Neki čovjek reče: ‘Ebu Abdurrahmane, volio bih da nam predavanje držiš svakog dana.' On reče: ‘U tome me sprečava jedino bojazan da ću vam dosaditi. Ja vam povremeno držim predavanja jer je i Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, tako radio sa nama iz bojazni da nam ne dosadi."
Ispričao nam je Seid b. Ufejr i kazao: Nama je ispričao Ibn Vehb, prenijevši od Junusa, on od Ibn Šihaba, koji je kazao da je Humejd b. Abdurrahman rekao: Čuo sam Muaviju kada je držeći hubu rekao: Čuo sam Vjerovjesnika, sallallahu alejhi ve sellem, da kaže: "Kome Allah hoće dobro, uputi ga da shvati i razumije vjeru (islam). Ja sam samo dostavljač, a Allah je Darivalac. Ovaj narod će ostati na Allahovom putu, i neće im nauditi neistomišljenici, sve dok ne stigne Allahova odredba."
Ispričao nam je ali b. Abdullah i kazao: Nama je ispričao Sufjan i kazao: Rekao mi je Ibn Ebi Nedžih, prenijevši od Mudžahida, koji je kazao: "Putovao sam sa Ibn Omerom do Medine, a samo je jedan hadis prenio od Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem. Rekao je: ‘Vjerovjesniku, sallallahu alejhi ve sellem, je donesen srž (tj. srce) palme, pa je rekao: ‘Postoji drvo slično muslimanu.' Htio sam (veli Ibn Omer) reći da je to palma, ali, pošto sam bio najmlađi među ljudima, šutio sam, pa je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao da je to palma.'"
Ispričao nam je El-Humejdi i kazao: Nama je ispričao Sufjan i kazao: Meni je ispričao Ismail b. Ebi Halid, drugačije od onoga kako nam je isti pričao Ez-Zuhri, te je Ismail kazao: Čuo sam Kajsa b. Ebi Hazima, koji veli: Čuo sam Abdullaha b. Mes'uda koji je kazao da je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: "Može se zavidjeti samo dvojici: čovjeku kome je Allah dao imetak, pa ga ovaj troši na putu Istine, i čovjeku kome je Allah dao mudrost (znanje Kur'ana), pa on po njemu sudi i druge njime poučava."