بِسْمِ اللهِ الرَّحْمٰنِ الرَّحِيمِ
Sahihul-Buhari
Zbirka vjerodostojnih hadisa
Hadis 1188–1197
10 hadisa
Ispričao nam je Hafs b. Omer; kaže: Nama je ispričao Šu'be i kazao: Obavijestio me je Abdulmelik b. Umejr, prenijevši od Kazea, koji je kazao: Čuo sam od Ebu Seida, radijallahu anhu, četiri stvari, koje je on čuo od Vjerovjesnika, sallallahu alejhi ve sellem, sa kojim je učestvovao u dvanaest vojnih pohoda.
A ispričao nam je ali; kaže: Nama je ispričao Sufjan, prenijevši od Ez-Zuhrija, on od Seida, on od Ebu Hurejrea, radijallahu anhu, da je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: "Jahalice se spremaju radi putovanja samo prema trima džamijama: Mesdžidul-haramu, ovoj mojoj džamiji i Mesdžidul-aksau."
Ispričao nam je Abdullah b. Jusuf i kazao: Obavijestio nas je Malik, prenijevši od Zejda b. Rebaha i Ubejdullaha b. Ebi Abdullaha el-Egarra, a on od Ebu Hurejrea, da je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, kazao: "Namaz (obavljen) u ovoj mojoj džamiji je bolji od hiljadu namaza obavljenih u nekoj drugoj, osim u Mesdžidul-haramu."
Ispričao nam je Jakub b. Ibrahim ed-Devreki; kaže: Ispričao nam je Ibn Ulejje; kaže: Obavijestio nas je Ejjub, prenijevši od Nafia: "Ibn Omer, radijallahu anhuma, bi klanjao duha-namaz samo u dva određena dana: u danu u kome je stigao u Mekku, a stigao je u nju u vrijeme ručka, obišao oko Kabe i klanjao dva rekata iza Mekami Ibrahima, i na dan kad je dolazio u džamiju u Kubau, a on je tu dolazio svake subote. Kad god bi ušao u ovu džamiju, nije želio iz nje izići dok nešto u njoj ne bi klanjao. On (Ibn Omer) je pričao da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, posjećivao džamiju u Kubau, i pješice i jašući.
Rekao je: ‘Ja činim samo ono što sam vidio da čine i moji ashabi i ne zabranjujem nikome da u njoj klanja u kom god času dana i noći želi, osim u vrijeme izlaska i zalaska Sunca.'"
Ispričao nam je Musa b. Ismail; kaže: Nama je ispričao Abdulaziz b. Muslim, prenijevši od Abdullaha b. Dinara, a on od Ibn Omera, radijallahu anhuma, koji je kazao: "Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, je svake subote dolazio u džamiju u Kubau, pješice i jašući. Tako je činio i Abdullah b. Omer."
Ispričao nam je Musedded; kaže: Nama je ispričao Jahja b. Seid, prenijevši od Ubejdullaha, koji je kazao: Ispričao mi je Nafi, prenijevši od Ibn Omera, radijallahu anhuma, koji je kazao: "Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, je dolazio u džamiju u Kubau, jašući i pješke." Ibn Numejru je ispričao Ubejdullah, prenijevši od Nafia, dodavši: "...i klanjao dva rekata."
Ispričao nam je Abdullah b. Jusuf; kaže: Obavijestio nas je Malik, prenijevši od Abdullaha b. Ebi Bekra, on od Abbada b. Temima, a on od Abdullaha b. Zejda el-Mazinija, radijallahu anhu, da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, kazao: "Prostor između moje sobe i mog minbera je džennetski vrt."
Ispričao nam je Musedded, prenijevši od Jahjaa, on od Ubejdullaha, koji je kazao: Ispričao mi je Hubejb b. Abdurrahman, prenijevši od Hafsa b. Asima, on od Ebu Hurejrea, radijallahu anhu, da je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, kazao: "Prostor između moje sobe i mog minbera je džennetski vrt, a moj minber je nad mojim izvorom (u Džennetu)."
Ispričao nam je Ebul-Velid; kaže: Nama je ispričao Šu'be, prenijevši od Abdulmelika, koji je kazao: Čuo sam Kazea, Zijadovog štićenika, koji je kazao: Čuo sam Ebu Seida el-Hudrija, radijallahu anhu, kada priča o četiri stvari, prenoseći ih od Vjerovjesnika, sallallahu alejhi ve sellem, a koje su me i zadivile i obradovale. Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, je rekao: "Neka žena ne ide na putovanje koje će trajati dva dana, osim sa svojim mužem ili bližnjim rođakom (sa kojim se ne može vjenčati). Nema posta u dva dana: prvog dana Ramazanskog i prvog dana Kurban-bajrama. Nema klanjanja poslije dva namaza: poslije sabahskog farza, pa dok Sunce ne iziđe, i poslije ikindijskog farza, dok Sunce ne zađe. Jahalice se spremaju radi putovanja samo prema trima džamijama: Mesdžidul-haramu, ovoj mojoj džamiji i Mesdžidul-aksau."