بِسْمِ اللهِ الرَّحْمٰنِ الرَّحِيمِ

Sahihul-Buhari

Zbirka vjerodostojnih hadisa

19px
← Sve teme

Hadis 1120–1187

Noćni namaz (Tehedžud)

68 hadisa

Hadis 1120

Ispričao nam je ali b. Abdullah i kazao: Nama je ispričao Sufjan i kazao: Nama je ispričao Sulejman b. Ebi Muslim, prenijevši od Tavusa, da je čuo Ibn Abbasa, radijallahu anhuma, koji je kazao: "Kad bi Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, noću ustao da klanja, govorio bi: Allahumme lekel-hamdu Ente kajjimus-semavati vel-erdi ve men fihinne, velekel-hamdu leke mulkus-semavati vel-erdi ve men fihinne, velekel-hamdu Ente nurus-semavati vel erdi, velekel-hamdu Ente melikus-semavati vel-erdi, velekel-hamdu Entel-hakku ve va‘dukel-hakku velikauke hakkun ve kavluke hakkun vel-Džennetu hakkun ven-naru hakkun ven-Nebijjune hakkun ve Muhammedun hakkun ves-sa‘atu hakkun. Allahumme lekel-eslemtu ve bike amentu ve alejke tevekkeltu ve ilejke enebtu ve bike hasamtu ve ilejke hakemtu fagfirli ma kaddemtu vema ehartu vema esrertu vema A‘lentu Entel-mukaddimu ve Entel-muehhiru, la ilahe illa ente ev la ilahe gajruke! / Allahu, Tebi hvala, ti si Onaj Koji održava nebesa i Zemlju i ono što je na njima; Tebi hvala, Tebi pripada vlast i na nebesima i na Zemlji i nad onim što je na njima; Tebi hvala, ti si svjetlo nebesa i Zemlje i onoga što je na njima; Tebi hvala, ti si Vladar nebesa i Zemlje; Tebi hvala, ti si istina, i Tvoje obećanje je istina, i susret s Tobom je istina, i Tvoja Riječ je istina, i Džennet je istina, i Džehennem je istina, Tvoji vjerovjesnici su istina, Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, je istina, i Sudnji dan je istina. Allahu, Tebi sam se predao, u Tebe vjerujem, na Tebe se oslanjam, Tebi se obraćam, u ime Tebe se suprotstavljam drugima, i Tebe priznajem za suca – oprosti mi ono što sam ranije pogriješio i ono što ću kasnije pogriješiti, i ono što sam tajno i ono što sam javno počinio! Ti si Onaj Koji unapređuje i Onaj Koji unazađuje. Samo si ti Bog, i nema drugog boga osim Tebe." Sufjan kaže da je Abdulkerim Ebu Umejje dodao: Vela havle vela kuvvete illa billah! / Snaga i moć su samo u Allaha! Sufjan je kazao: "Ovo je Sulejman b. Ebi Muslim čuo od Tavusa, on od Ibn Abbasa, a on od Vjerovjesnika, sallallahu alejhi ve sellem."

0:000:00
Hadis 1121

Ispričao nam je Abdullah b. Muhammed i kazao: Nama je ispričao Hišam i kazao: Obavijestio nas je Ma‘mer (h). A ispričao mi je Mahmud i kazao: Nama je ispričao Abdurrazzak i kazao: Obavijestio nas je Ma‘mer, prenijevši od Ez-Zuhrija, on od Salima, a on od svoga oca, koji je kazao: "U vrijeme Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, bijaše čovjek koji bi, kad god bi što usnio, ispričao to Allahovom Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem, pa sam i ja poželio da nešto usnijem kako bih to ispričao Allahovom Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem. Tada sam bio dječak i spavao sam u džamiji. Jedne noći sam usnio da su me uzela dva meleka i odvela do Džehennema. Džehennem bijaše okrugao, poput bunara. Uz njega su bila dva dodatka, a u njima ljudi koje sam poznavao. Rekoh: ‘Allahu, sačuvaj me džehennemske vatre!‘, a drugi, melek koji nas je susreo, reče mi: ‘Ne boj se!‘

Hadis 1122

Taj san sam ispričao Hafsi, a ona Allahovom Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem. Poslanik je kazao: ‘Abdullah je divan čovjek, samo kad bi još klanjao noćni namaz.‘ Nakon toga je Abdullah noću vrlo malo spavao."

Hadis 1123

Ispričao nam je Ebul-Jeman i kazao: Obavijestio nas je Šuajb, prenijevši od Ez-Zuhrija, koji je kazao: Obavijestio me je Urve da ga je Aiša, radijallahu anha, obavijestila, rekavši: "Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, bi noću klanjao jedanaest rekata. To je bio njegov noćni namaz. Na sedždi bi se zadržao toliko da bi neko mogao proučiti pedeset ajeta. Prije sabahskog farza bi klanjao dva rekata, a onda bi legao na desnu stranu, sve dok mu ne bi došao mujezin radi sabah-namaza."

Hadis 1124

Ispričao nam je Ebu Nuajm i kazao: Nama je ispričao Sufjan, prenijevši od El-Esveda, koji je kazao: Čuo sam Džunduba kada je kazao: "Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, zbog bolesti noć ili dvije nije klanjao noćni namaz."

Hadis 1125

Ispričao nam je Muhammed b. Kesir i kazao: Obavijestio nas je Sufjan, prenijevši od El-Esveda b. Kajsa, a on od Džunduba b. Abdullaha, radijallahu anhu, koji je kazao: "Džibril je jedno vrijeme zastao sa donošenjem Objave Vjerovjesniku, sallallahu alejhi ve sellem, pa je jedna Kurejšijka rekla: ‘Njegov šejtan ga je napustio.‘ Tim povodom bi objavljena sura Ed-Duha: Tako mi jutra i noći kada se utiša, Gospodar tvoj nije te ni napustio ni omrznuo..."

Hadis 1126

Ispričao nam je Muhammed b. Mukatil; kaže: Obavijestio nas je Abdullah; kaže: Nas je obavijestio Ma‘mer, prenijevši od Ez-Zuhrija, on od Hinde bint El-Haris, a ona od Ummu Seleme, radijallahu anha: "Jedne večeri se Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, probudi i reče: ‘Subhanallah, kakva su iskušenja noćas spuštena, kakve su riznice noćas dosuđene! Ko će probuditi vlasnice ovih soba? Mnoge će nagizdane na ovom svijetu na Budućem svijetu biti nage.'"

Hadis 1127

Ispričao nam je Ebul-Jeman i kazao: Obavijestio me je Šuajb, prenijevši od Ez-Zuhrija, koji je kazao: Obavijestio me je ali b. Husejn da je njega obavijestio Husejn b. Ali da je njega obavijestio Alija b. Ebi Talib: "Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je jedne večeri došao meni i Fatimi, njegovoj kćerki, i rekao: ‘Zar vas dvoje niste na noćnom namazu?‘ Rekoh: ‘Allahov Poslaniče, naše su duše u Allahovoj ruci. Kad bude htio da nas probudi, probudit će nas.‘ Pošto mu to rekosmo, on se okrenu i ode i ništa nam ne uzvrati. Potom sam ga čuo kako, udarajući se po stegnu, citira: ...ali je čovjek, više nego iko, spreman da raspravlja. (El-Kehf, 54)"

Hadis 1128

Ispričao nam je Abdullah b. Jusuf i kazao: Obavijestio nas je Malik, prenijevši od Ibn Šihaba, on od Urvea, a on od Aiše, radijallahu anha, koja je kazala: "Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, nije prestajao činiti njemu drago djelo, osim iz bojazni da ga ljudi ne bi shvatili obaveznim. I Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, nikada nije klanjao duha-namaz a da ga i ja nisam klanjala."

Hadis 1129

Ispričao nam je Abdullah b. Jusuf i kazao: Obavijestio nas je Malik, prenijevši od Ibn Šihaba, on od Urvea b. Ez-Zubejra, a on od Aiše, majke pravovjernih, radijallahu anha: "Jedne večeri, dok je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, klanjao u džamiji, ljudi su pristali za njim. Potom je i sljedeće noći klanjao, pa se broj svijeta povećao. Zatim su se se iskupili treće ili četvrte noći, ali se Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, nije pojavio. Kad je svanulo, rekao je: ‘Vidio sam šta ste učinili, ali se nisam pred vas pojavio iz bojazni da to ne shvatite kao obavezu.‘ Ovo se dogodilo u ramazanu."

Hadis 1130

Ispričao nam je Ebu Nuajm i kazao: Nama je ispričao Mis‘ar, prenijevši od Zijada, koji je kazao: Čuo sam El-Mugirea, radijallahu anhu, kada kaže: "Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, bi toliko stajao na noćnom namazu da bi mu noge (ili: potkoljenice) otekle. Neko mu je to spomenuo, a on je odgovorio: ‘Pa zar da ne budem zahvalni rob!?'"

Hadis 1131

Ispričao nam je ali b. Abdullah i kazao: Nama je ispričao Sufjan i kazao: Nama je ispričao Amr b. Dinar da ga je obavijestio Amr b. Evs da je njega obavijestio Abdullah b. Amr b. El-As, radijallahu anhuma, da mu je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: "Allahu najdraži namaz je Davudov namaz, a Allahu najdraži post je Davudov post. Davud bi spavao polovinu noći, zatim bi ibadetio jednu trećinu, a potom bi ponovo spavao jednu šestinu. Što se tiče posta, dan bi postio a dan mrsio."

Hadis 1132

Ispričao mi je Abdan i kazao: Obavijestio me je moj otac, prenijevši od Šu‘bea, a on od Eš‘asa, koji je kazao: Čuo sam svoga oca, koji je kazao: Čuo sam Mesruka, koji je rekao: "Upitao sam Aišu, radijallahu anha: ‘Koje djelo je Vjerovjesniku, sallallahu alejhi ve sellem, bilo najmilije?‘ ‘Ono koje je konstantno činio.‘ – odgovorila je ona. ‘Kada bi (ujutru) ustajao?‘ – upitah. ‘Kad bi čuo pijevca.‘ – odgovorila je ona." Ispričao nam je Muhammed b. Selam i kazao: Obavijestio nas je Ebul-Ahves, prenijevši od El-Eš‘asa, koji je kazao: "Kad bi čuo pijevca, ustao bi i klanjao (sunnet)."

Hadis 1133

Ispričao nam je Musa b. Ismail i kazao: Nama je ispričao Ibrahim b. Sad, koji je kazao: Moj otac je spomenuo od Ebu Selemea, a on od Aiše, radijallahu anha, koja je kazala: "Zora ga je (tj. Vjerovjesnika, sallallahu alejhi ve sellem) kod mene zatjecala na spavanju."

Hadis 1134

Ispričao nam je Jakub b. Ibrahim i kazao: Nama je ispričao Revh i kazao: Nama je ispričao Seid, prenijevši od Katadea, a on od Enesa b. Malika, radijallahu anhum: "Allahov Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, i Zejd b. Sabit su sehurali. Pošto su završili, Allahov Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, je otišao na (sabah) namaz. Upitah (veli Enes): ‘Koliko bi se vremena čekalo od sehura do namaza?‘49 ‘Toliko koliko bi se moglo proučiti pedeset ajeta.‘ – odgovorio je Zejd b. Sabit."

Pogledaj i preostalih 53 hadisa iz ove teme →