← Sve teme

Hadis 1120–1187

Noćni namaz (Tehedžud)

68 hadisa

Hadis 1120Kad bi Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, noću ustao da klanja, govorio bi: Allahumme lekel-hamdu…Hadis 1121U vrijeme Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, bijaše čovjek koji bi, kad god bi što usnio,…Hadis 1122Hadis 1123Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, bi noću klanjao jedanaest rekata. To je bio njegov noćni…Hadis 1124Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, zbog bolesti noć ili dvije nije klanjao noćni namaz.Hadis 1125Džibril je jedno vrijeme zastao sa donošenjem Objave Vjerovjesniku, sallallahu alejhi ve sellem, pa je jedna…Hadis 1126Jedne večeri se Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, probudi i reče: ‘Subhanallah, kakva su…Hadis 1127Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je jedne večeri došao meni i Fatimi, njegovoj kćerki, i rekao:…Hadis 1128Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, nije prestajao činiti njemu drago djelo, osim iz bojazni da ga…Hadis 1129Jedne večeri, dok je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, klanjao u džamiji, ljudi su pristali za…Hadis 1130Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, bi toliko stajao na noćnom namazu da bi mu noge (ili:…Hadis 1131Allahu najdraži namaz je Davudov namaz, a Allahu najdraži post je Davudov post. Davud bi spavao polovinu…Hadis 1132Upitao sam Aišu, radijallahu anha: ‘Koje djelo je Vjerovjesniku, sallallahu alejhi ve sellem, bilo…Hadis 1133Zora ga je (tj. Vjerovjesnika, sallallahu alejhi ve sellem) kod mene zatjecala na spavanju.Hadis 1134Allahov Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, i Zejd b. Sabit su sehurali. Pošto su završili, Allahov… Pogledaj i preostalih 53 hadisa iz ove teme, sa audiom →