بِسْمِ اللهِ الرَّحْمٰنِ الرَّحِيمِ

Sahihul-Buhari

Zbirka vjerodostojnih hadisa

19px
← Sve teme

Hadis 1080–1119

Skraćivanje namaza (Kasr)

40 hadisa

Hadis 1080

Ispričao nam je Musa b. Ismail i kazao: Nama je ispričao Ebu Avane, prenijevši od Asima i Husajna, njih dvojica od Ikrimea, a on od Ibn Abbasa, radijallahu anhuma, koji je kazao: "Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, je (u vrijeme Oslobođenja Mekke) ostao u njoj devetnaest dana i sve vrijeme je skraćivao namaz. I mi bismo na putovanju od devetnaest dana kratili namaz. A ako bismo ostali više, klanjali bismo puni namaz."

0:000:00
Hadis 1081

Ispričao nam je Ebu Ma'mer i kazao: Nama je ispričao Abdulvaris i kazao: Nama je ispričao Jahja b. Ebi Ishak, koji je kazao: Čuo sam Enesa kada kaže: "Krenuli smo sa Vjerovjesnikom, sallallahu alejhi ve sellem, iz Medine prema Mekki, pa je (četverorekatne namaze) klanjao sa po dva rekata, sve dok se nije vratio u Medinu. Upitali smo (Enesa): ‘Jeste li ostali koliko u Mekki?' On reče: ‘Ostali smo deset dana.'"

Hadis 1082

Ispričao nam je Musedded i kazao: Nama je ispričao Jahja, prenijevši od Ubejdullaha, koji je kazao: Obavijestio me je Nafi, prenijevši od Abdullaha b. Omera, radijallahu anhuma, koji je kazao: "Sa Vjerovjesnikom, sallallahu alejhi ve sellem, sam na Mini namaz klanjao sa po dva rekata, a poslije i sa Ebu Bekrom, Omerom, a i Osmanom u početku njegovog hilafeta. Kasnije je Osman klanjao potpun namaz."

Hadis 1083

Ispričao nam je Ebul-Velid i kazao: Nama je ispričao Šu'be; kaže: Saopćio nam je Ebu Ishak, koji je kazao: Čuo sam Harisea b. Vehba kada je rekao: "Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, nam je na Mini (četverorekatne namaze) klanjao sa po dva rekata, a bio je siguran."

Hadis 1084

Ispričao nam je Kutejbe b. Seid i kazao: Nama je ispričao Abdulvahid, prenijevši od El-A'meša, koji je kazao: Ispričao nam je Ibrahim i rekao: Čuo sam Abdurrahmana b. Jezida kada veli: "Osman b. Affan, radijallahu anhu, nam je na Mini (četverorekatne) namaze klanjao sa po četiri rekata. Neko je to rekao Abdullahu b. Mes'udu, koji je izgovorio: Inna lillahi ve inna ilejhi radžiun, a potom rekao: ‘Sa Allahovim Poslanikom, sallallahu alejhi ve sellem, sam na Mini (četverorekatne) namaze klanjao sa po dva rekata. Klanjao sam ih i sa Ebu Bekrom i Omerom. Kamo sreće da mi od četiri rekata budu primljena dva.'"

Hadis 1085

Ispričao nam je Musa b. Ismail i kazao: Nama je ispričao Vuhejb i kazao: Nama je ispričao Ejjub, prenijevši od Ebul-Alijea el-Beraa, a on od Ibn Abbasa, radijallahu anhuma, koji je kazao: "Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, je sa ashabima stigao u Mekku četvrtog (zul-hidžeta), ujutro. Ashabi su zanijetili hadž, a onda im je Poslanik naredio da hadž svi preokrenu u umru, osim onih koji su sa sobom poveli kurban." Isti je prenio Ata od Džabira.

Hadis 1086

Ispričao nam je Ishak b. Ibrahim el-Hanzali i kazao: Rekao sam Ebu Usami: Ispričao vam je Ubejdullah, prenijevši od Nafia, a on od Ibn Omera, radijallahu anhuma, da je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, kazao: "Neka žena ne ide na putovanje koje će trajati tri dana, osim sa mahremom."

Hadis 1087

Ispričao nam je Musedded i kazao: Nama je ispričao Jahja, prenijevši od Ubejdullaha, koji je kazao: Obavijestio me je Nafi, prenijevši od Ibn Omera, radijallahu anhuma, da je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: "Neka žena ne ide na putovanje koje će trajati tri dana, osim sa mahremom." Isti hadis je prenio i Ahmed od Ibnul-Mubareka, on od Ubejdullaha, on od Nafia, on od Ibn Omera, a on od Vjerovjesnika, sallallahu alejhi ve sellem.

Hadis 1088

Ispričao nam je Adem i kazao: Nama je ispričao Ibn Ebi Zi'b i kazao: Nama je ispričao Seid el-Makburi, prenijevši od svoga oca, a on od Ebu Hurejrea, radijallahu anhuma, koji je kazao da je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: "Ženi koja vjeruje u Allaha i Sudnji dan nije dozvoljeno da ide na putovanje koje traje dan i noć, osim kada je sa njom mahrem (bliži rođak za koga se, po Šerijatu, ne može nikada vjenčati, ili muž)." Isti hadis su prenijeli Jahja b. Ebi Kesir, Suhejl i Malik od El-Makburija, a on od Ebu Hurejrea, radijallahu anhu.

Hadis 1089

Ispričao nam je Ebu Nuajm i kazao: Nama je ispričao Sufjan, prenijevši od Muhammeda b. El-Munkedira i Ibrahima b. Mejsera, a njih dvojica od Enesa b. Malika, radijallahu anhu, koji je kazao: "Sa Vjerovjesnikom, sallallahu alejhi ve sellem, sam u Medini klanjao podnevski (farz) četiri, a ikindijski, kod Zul-Hulejfe, dva rekata."

Hadis 1090

Ispričao nam je Abdullah b. Muhammed i kazao: Nama je ispričao Sufjan, prenijevši od Ez-Zuhrija, on od Urvea, a on od Aiše, radijallahu anha, koja je kazala: "Prvobitno je (svaki) namaz propisan sa po dva rekata, i kod kuće i na putu, pa je na putu ostao isti (broj rekata), a povećan je (broj rekata) kod kuće." Ez-Zuhri kaže da je pitao Urvea: "Zbog čega Aiša klanja puni namaz?" "Iz istog razloga kao i Osman." – odgovorio je Urve.

Hadis 1091

Ispričao nam je Ebul-Jeman i kazao: Obavijestio nas Šuajb, prenijevši od Ez-Zuhrija, koji je kazao: Nas je obavijestio Salim, prenijevši od Abdullaha b. Omera, radijallahu anhuma, koji je kazao: "Kada bi tokom putovanja žurio, Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, bi odgodio klanjanje akšama, te bi ga klanjao s jacijom." Salim je kazao: "Tako je činio i Abdullah (b. Omer) kada bi žurio tokom putovanja."

Hadis 1092

El-Lejs je dodao da mu je ispričao Junus, prenijevši od Ibn Šihaba, da je Salim kazao: "Ibn Omer je sastavljao akšam i jaciju na Muzdelifi." Salim je kazao: "Ibn Omer je odgodio klanjanje akšama kada je obaviješten o smrti svoje supruge Safije bint Ebu Ubejd. Rekao sam mu: ‘Vrijeme je za namaz!' ‘Nastavi sa putovanjem.' – odgovorio je on. ‘Vrijeme je za namaz.' – ponovo sam rekao. ‘Nastavi sa putovanjem.' – odgovorio je on. I kad je prešao dvije ili tri milje, odsjeo je i klanjao. A potom je kazao: ‘Vidio sam Vjerovjesnika, sallallahu alejhi ve sellem, da je ovako radio kada bi tokom putovanja žurio.'" Abdullah kaže: "Vidio sam Vjerovjesnika, sallallahu alejhi ve sellem, da bi odgodio klanjanje akšama ako bi tokom putovanja žurio, a onda bi klanjao tri rekata i predao selam. Nakon toga bi malo sačekao, a onda bi klanjao dva rekata jacijskog farza i predao selam. Poslije jacije ne bi klanjao nikakvu nafilu do duboko u noć."

Hadis 1093

Ispričao nam je ali b. Abdullah i kazao: Nama je ispričao Abdula'la i kazao: Nama je ispričao Ma'mer, prenijevši od Ez-Zuhrija, on od Abdullaha b. Amira b. Rebia, a on od svoga oca, koji je kazao: "Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, je na svojoj jahalici klanjao (nafilu) ma u kom pravcu se ona okretala."

Hadis 1094

Ispričao nam je Ebu Nuajm i kazao: Nama je ispričao Šejban, prenijevši od Jahjaa, on od Muhammeda b. Abdurrahmana, da ga je obavijestio Džabir b. Abdullah: "Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, bi, jašući, klanjao dobrovoljni namaz okrenut od kible."

Pogledaj i preostalih 25 hadisa iz ove teme →