بِسْمِ اللهِ الرَّحْمٰنِ الرَّحِيمِ

Sahihul-Buhari

Zbirka vjerodostojnih hadisa

19px
← Sve teme

Hadis 990–1004

Vitr-namaz

15 hadisa

Hadis 990

Ispričao nam je Abdullah b. Jusuf i kazao: Obavijestio nas je Malik, prenijevši od Nafia i Abdullaha b. Dinara, njih dvojica od Ibn Omera, da je neki čovjek upitao Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, za noćni namaz, pa je rekao: "Noćni namaz se klanja sa dva po dva rekata. Kada se neko od vas poboji za sabah, klanjat će još jedan rekat, koji će učiniti vitrom (neparnim) na ono što je do tada klanjao."

0:000:00
Hadis 991

(Malik) je prenio od Nafia: "Abdullah b. Omer je znao na vitr-namazu predati selam između jednog i dva rekata kako bi (slugama) nešto zapovijedio."

Hadis 992

Ispričao nam je Abdullah b. Mesleme, prenijevši od Malika b. Enesa, on od Mahremea b. Sulejmana, on od Kurejba, da ga je Ibn Abbas obavijestio da je jednom prilikom noćio kod Mejmune, tetke po majci. Ibn Abbas kaže: "Legao sam poprijeko, a Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, sa svojom suprugom uzduž postelje. Spavao je, a kad je bilo pola noći (ili: blizu pola noći), Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, se probudio i protrljao lice da bi odagnao san sa očiju. Zatim je proučio deset ajeta iz sure ali Imran, a potom ustao, otišao do mješine s vodom i lijepo uzeo abdest, a onda stao da klanja. Ja sam učinio isto i stao pored njega. Stavio je ruku na moju glavu, uzeo me za uho i malo ga uvrnuo, a onda klanjao dva rekata, zatim još dva rekata, pa još dva rekata, pa još dva rekata, pa još dva rekata, pa još dva rekata, a potom je klanjao vitr-namaz i legao da spava sve dok nije došao mujezin. Tada je ostao i klanjao dva rekata (sabahskog sunneta), a potom izišao u džamiju i klanjao sabahski farz."

Hadis 993

Ispričao nam je Jahja b. Sulejman i kazao: Meni je ispričao Abdullah b. Vehb i kazao: Obavijestio me je Amr b. El-Haris da mu je ispričao Abdurrahman b. El-Kasim od svoga oca, koji je prenio od Abdullaha b. Omera, da je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: "Noćni namaz se klanja sa dva po dva rekata. A kada budeš htio završiti, klanjaj još jedan rekat, koji će ti biti vitr-namaz na ono što si klanjao." El-Kasim je kazao: "Otkako smo ih upoznali, neki ljudi su vitr-namaz klanjali sa tri rekata. Oba načina su bila rasprostranjena, i ni u jednom, nadam se, nema ništa loše."

Hadis 994

Ispričao nam je Ebul-Jeman i kazao: Obavijestio nas je Šuajb, prenijevši od Ez-Zuhrija, koji je kazao: Ispričao mi je Urve da ga je obavijestila Aiša: "Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, bi klanjao po jedanaest rekata; to je bio njegov noćni namaz. Na sedždi bi se zadržavao onoliko koliko bi neko mogao proučiti pedeset ajeta. Klanjao bi dva rekata prije sabahskog farza i legao na desnu stranu i tako bi ostao dok mu ne bi došao mujezin radi klanjanja farza."

Hadis 995

Ispričao nam je Ebun-Nu'man i kazao: Nama je ispričao Hammad b. Zejd i kazao: Nama je ispričao Enes b. Sirin, koji je kazao: "Upitao sam Ibn Omera: ‘Da li da na dva rekata (suneta) prije sabahskog farza duže učim Kur'an?' On reče: ‘Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, bi noću klanjao dva po dva rekata i jedan rekat vitr-namaza. Kada bi klanjao dva rekata prije sabahskog farza, ikamet bi se već čuo.'" Hammad kaže: "To znači da ih je klanjao nabrzinu."

Hadis 996

Ispričao nam je Omer b. Hafs i kazao: Nama je ispričao moj otac i kazao: Nama je ispričao El-A'meš i kazao: Meni je ispričao Muslim, prenijevši od Mesruka, a on od Aiše, koja je kazala: "Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je klanjao vitr-namaz u svakom dijelu noći, a pred kraj života ga je (obično) klanjao pred zoru."

Hadis 997

Ispričao nam je Musedded i kazao: Nama je ispričao Jahja i kazao: Nama je ispričao Hišam i kazao: Meni je ispričao moj otac, prenijevši od Aiše, koja je kazala: "Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, bi klanjao noćni namaz, a ja bih popriječno spavala na njegovoj postelji. Kada bi htio klanjati vitr-namaz, probudio bi me, pa bih i ja klanjala vitr-namaz."

Hadis 998

Ispričao nam je Musedded i kazao: Nama je ispričao Jahja b. Seid, prenijevši od Ubejdullaha, koji je kazao: Ispričao mi je Nafi, prenijevši od Abdullaha b. Omera, radijallahu anhuma, da je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, kazao: "Učinite da vam posljednji namaz noću bude vitr-namaz."

Hadis 999

Ispričao nam je Ismail i kazao: Meni je ispričao Malik, prenijevši od Ebu Bekra b. Omera b. Abdurrahmana b. Abdullaha b. Omera b. El-Hattaba, a on od Seida b. Jesara, koji je kazao: "Putovao sam sa Abdullahom b. Omerom prema Mekki. Pošto sam se pobojao da ne svane, sišao sam sa jahalice i klanjao vitr-namaz. Pošto ga stigoh, Abdullah b. Omer me upita: ‘Gdje si bio?' ‘Pobojao sam se da se ne pojavi zora, te sam sišao i klanjao vitr-namaz.' Abdullah b. Omer reče: 'Zar ti u Allahovom Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem, nemaš najbolji uzor?' ‘Imam, tako mi Allaha.' – odgovorih, a on kaza: ‘Pa Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je vitr-namaz klanjao na kamili.'"

Hadis 1000

Ispričao nam je Musa b. Ismail i kazao: Nama je ispričao Džuvejrija b. Esma, prenijevši od Nafia, a on od Ibn Omera, koji je kazao: "Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, bi noćni namaz (i druge namaze), izuzev obaveznih, tokom putovanja klanjao na jahalici okrenuvši se tamo kud je ona okrenuta. Također bi i vitr-namaz klanjao na jahalici."

Hadis 1001

Ispričao nam je Musedded i kazao: Nama je ispričao Hammad b. Zejd, prenijevši od Ejjuba, a on od Muhammeda b. Sirina, koji je kazao: "Enes b. Malik je upitan: ‘Da li je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, Kunut-dovu učio na sabah-namazu?' ‘Jeste.' – odgovorio je. ‘A da li ju je učio prije ruku'a?' – ponovo neko upita. ‘Učio ju je i poslije ruku'a, i to kratko.' – odgovorio je Enes."

Hadis 1002

Ispričao nam je Musedded i kazao: Nama je ispričao Abdulvahid b. Zijad i kazao: Nama je ispričao Asim, koji je kazao: "Upitao sam Enesa b. Malika za Kunut-dovu, pa je rekao: ‘Da, Kunut-dova je učena.' Pitao sam: ‘Da li je Kunut-dova učena prije ili poslije ruku'a?' ‘Prije ruku'a.' – odgovorio je Enes. Rekao sam: ‘Taj i taj kaže da si ti rekao da je Kunut-dova učena poslije ruku'a.' ‘Pogriješio je.' – reče Enes – ‘Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, ju je samo mjesec dana učio poslije ruku'a. Naime, Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je poslao sedamdeset učača Kur'ana mušričkom narodu sa kojim je imao mirovni ugovor (koji su oni prekršili i pobili učače). Tom prilikom je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, mjesec dana učio Kunut-dovu, proklinjući ih u njoj.'"

Hadis 1003

Ispričao nam je Ahmed b. Junus i kazao: Nama je ispričao Zaide, prenijevši od Et-Tejmija, on od Ebu Midžleza, a on od Enesa b. Malika, koji je kazao: "Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, je mjesec dana učio Kunut-dovu, i u njoj proklinjao plemena Ri'l i Zekvan."

Hadis 1004

Ispričao nam je Musedded i kazao: Nama je ispričao Ismail i kazao: Nama je ispričao Halid, prenijevši od Ebu Kilabea, a on od Enesa b. Malika, koji je kazao: "Kunut-dova je učena na akšamu i na sabahu."