← Sve teme

Hadis 990–1004

Vitr-namaz

15 hadisa

Hadis 990Noćni namaz se klanja sa dva po dva rekata. Kada se neko od vas poboji za sabah, klanjat će još jedan rekat,…Hadis 991Abdullah b. Omer je znao na vitr-namazu predati selam između jednog i dva rekata kako bi (slugama) nešto…Hadis 992Legao sam poprijeko, a Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, sa svojom suprugom uzduž postelje. Spavao…Hadis 993Noćni namaz se klanja sa dva po dva rekata. A kada budeš htio završiti, klanjaj još jedan rekat, koji će ti…Hadis 994Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, bi klanjao po jedanaest rekata; to je bio njegov noćni namaz.…Hadis 995Upitao sam Ibn Omera: ‘Da li da na dva rekata (suneta) prije sabahskog farza duže učim Kur'an?' On reče:…Hadis 996Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je klanjao vitr-namaz u svakom dijelu noći, a pred kraj života…Hadis 997Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, bi klanjao noćni namaz, a ja bih popriječno spavala na njegovoj…Hadis 998Učinite da vam posljednji namaz noću bude vitr-namaz.Hadis 999Putovao sam sa Abdullahom b. Omerom prema Mekki. Pošto sam se pobojao da ne svane, sišao sam sa jahalice i…Hadis 1000Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, bi noćni namaz (i druge namaze), izuzev obaveznih, tokom putovanja…Hadis 1001Enes b. Malik je upitan: ‘Da li je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, Kunut-dovu učio na…Hadis 1002Upitao sam Enesa b. Malika za Kunut-dovu, pa je rekao: ‘Da, Kunut-dova je učena.' Pitao sam: ‘Da li je…Hadis 1003Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, je mjesec dana učio Kunut-dovu, i u njoj proklinjao plemena Ri'l i…Hadis 1004Kunut-dova je učena na akšamu i na sabahu. Slušaj hadise ove teme →