بِسْمِ اللهِ الرَّحْمٰنِ الرَّحِيمِ

Sahihul-Buhari

Zbirka vjerodostojnih hadisa

19px
← Sve teme

Hadis 948–989

Dva bajrama (Bajram-namazi)

42 hadisa

Hadis 948

Ispričao nam je Ebul-Jeman i kazao: Obavijestio nas je Šuajb, prenijevši od Ez-Zuhrija, koji je kazao: Obavijestio me je Salim b. Abdullah da je Abdullah b. Omer rekao: "Omer je uzeo džube od brokata koje se prodavalo u čaršiji. Odnio ga je Allahovom Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem, i rekao: ‘Allahov Poslaniče, kupi ovo džube da se možeš nagizdati bajramima i kada ti dolaze delegacije.' Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, mu reče: ‘To je odjeća za one koji na Budućem svijetu neće imati ništa.' Nakon izvjesnog vremena, onoliko koliko je to Allah htio, Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, mu posla džube od svile i brokata. Omer ga prihvati i sa njim ode Allahovom Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem, i reče: ‘Allahov Poslaniče, rekao si da je ovo odjeća za one koji na Budućem svijetu neće imati ništa, a sada si ga meni poslao.' Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, mu reče: "Prodaj ga i njime popuni neku svoju potrebu."

0:000:00
Hadis 949

Ispričao nam je Ahmed b. Isa i kazao: Nama je ispričao Ibn Vehb i kazao: Obavijestio nas je Amr da je njemu ispričao Muhammed b. Abdurrahman el-Esedi, prenijevši od Urvea, a on od Aiše, koja je kazala: "Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je ušao kod mene, a tu su bile dvije djevojčice koje su pjevale o Danu Bu'asa. Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je legao na postelju i okrenuo lice u stranu. Tad uđe Ebu Bekr, malo ga prodrma i reče: ‘Zar šejtanski glasovi u Vjerovjesnikovoj, sallallahu alejhi ve sellem, kući?' Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, se okrenu prema njemu i reče: ‘Pusti ih (neka pjevaju).' kad se Ebu Bekr od njih okrenuo, ja im očima dadoh znak da iziđu, pa su izišle.

Hadis 950

Tog dana je bio Bajram, te su se crnci igrali sa štitovima i kopljima. Ne znam da li sam ja upitala Vjerovjesnika, sallallahu alejhi ve sellem, ili je on sam rekao: ‘Želiš li da ih gledaš?' ‘Da.' – odgovorila sam. Stavio me je na svoja leđa, tako da je moj obraz bio uz njegov, i rekao: ‘Nastavite igru s kopljima, o Benu Erfide.' kada mi je dosadilo, upitao me je: ‘Je li ti dosta?' ‘Jeste.' – odgovorila sam, a on kaza: ‘Onda idi.'"

Hadis 951

Ispričao nam je Hadžadž i kazao: Nama je ispričao Šu'be i kazao: Obavijestio me je Zubejd i kazao: Čuo sam Eš-Ša'bija, koji je prenio od El-Beraa, koji je rekao: "Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, je na hutbi rekao: ‘Ovaj (Kurban-bajram) ćemo započeti klanjanjem (bajrama), a onda ćemo se vratiti (kućama) i zaklati kurban. Ko ovako postupi, postupio je u skladu sa našim sunnetom.'"

Hadis 952

Ispričao nam je Ubejd b. Ismail i kazao: Nama je ispričao Ebu Usame, prenijevši od Hišama, on od svoga oca, a on od Aiše, koja je kazala: "Kod mene je ušao Ebu Bekr, a dvije djevojčice ensarijke pjevale su ono što su pjevale ensarije o Danu Bu'asa, a nisu bile pjevačice. Ebu Bekr reče: ‘Zar šejtanski glasovi u kući Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem?' Tog dana je bio Bajram. Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, reče: ‘Ebu Bekre, svaki narod ima svoj praznik, a ovo je naš praznik.'"

Hadis 953

Ispričao nam je Muhammed b. Abdurrahim kaže: Nama je ispričao Seid b. Sulejman i kazao: Nama je ispričao Hušejm i kazao: Obavijestio nas je Ubejdullah b. Ebi Bekr b. Enes, prenijevši od Enesa b. Malika, koji je kazao: "Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, ne bi izišao na Ramazanski bajram dok ne bi pojeo nekoliko hurmi." Muredždže b. Redža je kazao: "Ispričao mi je Ubejdullah i kazao: ‘Meni je ispričao Enes da bi Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, pojeo neparan broj hurmi.'"

Hadis 954

Ispričao nam je Musedded i kazao: Nama je ispričao Ismail, prenijevši od Ejjuba, on od Muhammeda b. Sirina, a on od Enesa, koji je kazao da je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: "Ko zakolje kurban prije klanjanja bajram-namaza, neka zakolje drugi kurban. Tada ustade neki čovjek i reče: ‘Ovo je dan u kome se jedva čeka meso.' Čovjek je spomenuo da je (nahranio) i svoje komšije, a Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, mu potvrdi (da je učinio korisno djelo, ali da mora zaklati drugi kurban). Čovjek kaza: ‘Ja imam žensko jare, s mlijeka, koje mi je draže od dvije ovce, pa mogu li njega zaklati?' Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, mu je dozvolio, ali mi nije poznato da li je ta dozvola važila samo za njega ili i za druge."

Hadis 955

Ispričao nam je Osman i kazao: Nama je ispričao Džerir, prenijevši od Mensura, on od Eš-Šabija, a on od El-Beraa b. Aziba, radijallahu anhuma, koji je kazao: "Jednog Kurban-bajrama, nakon što je klanjao bajram-namaz, Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, nam je održao hutbu, u kojoj nam je kazao: ‘Ko bude klanjao ovaj naš namaz i bude klao ovaj naš kurban, izvršio je propis. Ko zakolje kurban prije klanjanja bajrama, taj nema kurbana.' Ebu Burde b. Nijar, El-Beraov daidža, reče: ‘Allahov Poslaniče, ja sam svoju ovcu zaklao prije klanjanja bajrama znajući da je ovaj dan dan jela i pića, pa sam želio da moja ovca bude prvi kurban koji će se zaklati u mojoj kući, te sam je zaklao i jeo prije nego sam otišao na bajram-namaz.' Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, reče: ‘Tvoja ovca je samo radi mesa.', čovjek kaza: ‘Allahov Poslaniče, mi imamo žensko jare, s mlijeka, koje mi je draže od dvije ovce, pa mogu li njega zaklati? ‘Možeš.' – reče on – ‘Ovaj put ti je ono dovoljno, ali nakon ovoga mlado jare neće moći niko zaklati u kurban.'"

Hadis 956

Ispričao nam je Seid b. Ebi Merjem i kazao: Nama je ispričao Muhammed b. Džafer i kazao: Obavijestio me je Zejd b. Eslem, prenijevši od Ijada b. Abdullaha b. Ebi Serha, a on od Ebu Seida el-Hudrija, koji je kazao: "Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, bi izišao na Ramazanski i Kurban-bajram na musallu. Prvo bi počeo sa klanjanjem bajram-namaza, zatim bi se okrenuo prema ljudima koji su sjedili u safovima i održao im hutbu u kojoj bi im dijelio savjete, oporuke, zapovijedi i podsticao ih na dobro. Ukoliko bi htio uputiti kakvo izaslanstvo, uputio bi ga; ili nešto narediti, naredio bi, a onda bi se vratio kući. Tako su ljudi radili sve dok jednog Ramazanskog ili Kurban-bajrama ne iziđoh sa Mervanom, namjesnikom Medine. Kad smo došli, na musalli bijaše postavljen minber. Kesir b. Es-Salt ga je postavio. Mervan se htjede na njega ispeti prije nego je klanjao bajram-namaz, a ja ga povukoh za odjeću. Istrgao mi se iz ruku, ispeo se na minber i održao hutbu prije klanjanja bajram-namaza. Rekoh mu: ‘Tako mi Allaha, zamijenili ste redoslijed.', a on na to kaza: ‘Ebu Seide, vrijeme koje ti znaš je već prošlo.' ‘Tako mi Allaha, vrijeme koje ja znam bolje je od ovoga koje ne znam.' – rekoh. Mervan kaza: ‘Kod nas ljudi ne bi čekali poslije namaza, te sam zbog toga hutbu održao prije klanjanja bajram-namaza.'"

Hadis 957

Ispričao nam je Ibrahim b. El-Munzir i kazao: Nama je ispričao Enes b. Ijad, prenijevši od Ubejdullaha, on od Nafia, a on od Abdullaha b. Omera: "Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, bi na dan Ramazanskog i Kurban-bajrama prvo klanjao bajram-namaz, a poslije namaza bi održao hutbu."

Hadis 958

Ispričao nam je Ibrahim b. Musa i kazao: Obavijestio nas je Hišam da ih je obavijestio Ibn Džurejdž, rekavši: Obavijestio me je Ata, prenijevši od Džabira b. Abdullaha, koji je kazao: "Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, je izišao na Ramazanski bajram, i prije hutbe je klanjao namaz."

Hadis 959

Ibn Džurejdž je kazao: "Ataa me je obavijestio da je Ibn Abbas poslao Ibn Zubejru pismo, neposredno nakon što mu je dao prisegu na vjernost, u kome ga je upozorio da se (u doba Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem) na Ramazanskom bajramu nije učio ezan za bajramski namaz, i da se hutba držala poslije klanjanja bajram-namaza."

Hadis 960

A obavijestio me je Ata, prenijevši od Ibn Abbasa i Džabira b. Abdullaha da su kazali: "Za bajram-namaz nije učen ezan ni na Ramazanskom ni na Kurban-bajramu."

Hadis 961

Prenio je Ata od Džabira b. Abdullaha, rekavši: Čuo sam ga kada je rekao: "Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, je prvo klanjao bajram-namaz, a onda je održao hutbu ljudima. Pošto je Allahov Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, završio hutbu, sišao je s minbera, otišao među žene i održao im vaz. Dok je vazio, držao se za Bilala, a Bilal je prostro svoj ogrtač na koji su žene bacale ono što su naumile da podijele kao sadaku." "Upitao sam Ataa:" – veli Ibn Džurejd – "Da li misliš da bi imam i danas trebao ići među žene i vaziti im?" On reče: "To im je dužnost, i ne znam zbog čega to i danas ne rade."

Hadis 962

Ispričao nam je Ebu Asim i kazao: Obavijestio nas je Ibn Džurejdž i kazao: Obavijestio me je El-Hasan b. Muslim, prenijevši od Tavusa, a on od Ibn Abbasa, koji je kazao: "Prisustvovao sam Bajramu sa Allahovim Poslanikom, sallallahu alejhi ve sellem, Ebu Bekrom, Omerom i Osmanom, i svi su oni bajram-namaz klanjali prije hutbe."

Pogledaj i preostalih 27 hadisa iz ove teme →