بِسْمِ اللهِ الرَّحْمٰنِ الرَّحِيمِ

Sahihul-Buhari

Zbirka vjerodostojnih hadisa

19px
← Sve teme

Hadis 876–941

Namaz petkom (Džuma-namaz)

66 hadisa

Hadis 876

Ispričao nam je Ebul-Jeman i kazao: Obavijestio nas je Šuajb i kazao: Ispričao nam je Ebuz-Zinad da je njemu ispričao Abdurrahman b. Hurmuz el-A'redž, štićenik Rebia b. El-Harisa da je čuo Ebu Hurejrea, koji je kazao da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: "Mi smo posljednji primili Objavu, a na Sudnjem danu ćemo, premda je njima prvima data Objava, prije njih račun polagati. Ovo je dan u kome je i njima naređeno da robuju Allahu, pa su se u vezi s njim razišli. Allah nas je uputio, te nas ostali svijet slijedi; jevreji svetkuju sutrašnji, a hrišćani preksutrašnji dan."

0:000:00
Hadis 877

Ispričao nam je Abdullah b. Jusuf i kazao: Obavijestio nas je Malik, prenijevši od Nafia, a on od Abdullaha b. Omera, radijallahu anhuma, da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, kazao: "Kada neko hoće na džumu, neka se okupa."

Hadis 878

Ispričao nam je Abdullah b. Muhammed b. Esma i kazao: Obavijestio nas je Džuvejrijja b. Esma, prenijevši od Malika, on od Ez-Zuhrija, on od Salima b. Abdullaha b. Omera, a on od Ibn Omera, radijallahu anhuma: "Dok je Omer b. El-Hattab jednog petka bio na minberi, ušao je čovjek od prvih muhadžira, Vjerovjesnikovih, sallallahu alejhi ve sellem, drugova. Ugledavši ga, Omer ga upita: ‘Zar u ovo vrijeme dolaziš?' ‘Bio sam zauzet nekim poslom. Kad sam čuo ezan, uzeo sam abdest i krenuo u džamiju, ne svraćajući kući.' – reče on. Omer mu kaza: ‘Zar si samo abdest uzeo, a znaš da je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, naređivao kupanje?'"

Hadis 879

Ispričao nam je Abdullah b. Jusuf i kazao: Obavijestio nas je Malik, prenijevši od Safvana b. Sulejma, on od Ataa b. Jesara, a on od Ebu Seida el-Hudrija, da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, kazao: "Kupanje petkom je obaveza svakog punoljetnog sljedbenika islama."

Hadis 880

Ispričao nam je ali (b. Abdullah b. Džafer) i kazao: Nama je ispričao Haremi b. Umare i kazao: Nama je ispričao Šu'be, prenijevši od Ebu Bekra b. El-Munkedira, koji je kazao: Ispričao mi je Amr b. Sulejm el-Ensari, koji je kazao: Svedočim da je Ebu Seid kazao: Svjedočim da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: "Svakom punoljetnom muslimanu je dužnost da se petkom okupa, da opere zube i da se namiriše, ukoliko je u prilici." Amr kaže: "Svjedočim da je kupanje obavezno, a za pranje zuba i parfemisanje Allah zna da li je obavezno ili nije, ali tako stoji u hadisu." Ebu Abdullah kaže: "Spomenuti (Ebu Bekr b. El-Munkedir) je brat Muhammeda b. El-Munkedira, ali se nije zvao Ebu Bekr. Ovo je od njega prenio Bukejr b. El-Ešedžd, Seid b. Ebi Hilal i još mnogi drugi. Muhammed b. El-Munkedir je imao nadimake Ebu Bekr i Ebu Abdullah."

Hadis 881

Ispričao nam je Abdullah b. Jusuf i kazao: Obavijestio nas je Malik, prenijevši od Summejja, štićenika Ebu Bekra b. Abdurrahmana, on od Ebu Saliha es-Semmana, a on od Ebu Hurejrea, radijallahu anhu, da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, kazao: "Ko se okupa petkom, onako kao što se kupa radi džunupluka, potom ode u (džamiju u prvom sahatu), ima nagradu kao da je žrtvovao kamilu. Ko ode u drugom sahatu, kao da je žrtvovao kravu. Ko ode u trećem sahatu, kao da je žrtvovao rogatog ovna. Ko ode u četvrtom sahatu, kao da je žrtvovao kokoš. Ko ode u petom sahatu, kao da je žrtvovao jaje. A kada se imam popne (na mimber), meleki prisustvuju slušanju hutbe."

Hadis 882

Ispričao nam je Ebu Nuajm i kazao: Nama je ispričao Šejban, prenijevši od Jahjaa b. Ebi Kesira, on od Ebu Selemea, a on od Ebu Hurejrea: "Dok je Omer b. El-Hattab u petak držao hutbu, ušao je jedan čovjek. Omer upita: ‘Zašto kasnite na namaz?', a čovjek reče: ‘Čim sam čuo ezan, uzeo sam abdest (i krenuo u džamiju).' Omer na to kaza: ‘Zar niste čuli Vjerovjesnika, sallallahu alejhi ve sellem, kada je rekao: ‘Kada neko hoće na džumu, neka se okupa.'"

Hadis 883

Ispričao nam je Adem i kazao: Nama je ispričao Ibn Ebi Zi'b, prenijevši od Seida el-Makburija, koji je kazao: Obavijestio me je moj otac, prenijevši od Ibn Vedia, a on od Sulejmana el-Farisija, da je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: "Koji god se čovjek petkom očisti onoliko koliko je u stanju, namaže kosu uljem i naparfemiše se parfemom koji ima u kući, onda ode u džamiju i ne razmakne ni dvojicu ljudi, potom klanja ono što mu je propisano i šutjeći sluša dok imam govori – bit će mu oprošteni grijesi koje je počinio između te i prethodne džume."

Hadis 884

Ispričao nam je Ebul-Jeman i kazao: Obavijestio nas je Šuajb, prenijevši od Ez-Zuhrija, da je Tavus rekao: "Kazao sam Ibn Abbasu: ‘Neki ashabi su spomenuli da je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: ‘Kupajte se petkom i glave dobro operite, pa makar i ne bili nečisti (džunub) i naparfemišite se.' Ibn Abbas reče: ‘Što se tiče kupanja, tako je, a za parfemisanje ne znam.'"

Hadis 885

Ispričao nam je Ibrahim b. Musa i kazao: Obavijestio nas je Hišam da je njih obavijestio Ibn Džurejdž, rekavši: Obavijestio me je Ibrahim b. Mejsere, prenijevši od Tavusa, a on od Ibn Abbasa, radijallahu anhuma, Vjerovjesnikove, sallallahu alejhi ve sellem, riječi u vezi sa kupanjem petkom, a ja upitah Ibn Abbasa: "Hoće li se čovjek naparfemisati i kosu namazati uljem ukoliko toga bude imao u kući?" "To ne znam." – odgovorio on.

Hadis 886

Ispričao nam je Abdullah b. Jusuf i kazao: Obavijestio nas je Malik, prenijevši od Nafia, a on od Abdullaha b. Omera: Omer b. El-Hattab je ugledao svilene ogrtače (koji su se prodavali) ispred džamijskih vrata, pa je rekao: "Allahov Poslaniče, kupi ovaj ogrtač i oblači ga petkom i kada ti dođu delegacije." Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, reče: "Ovo oblače samo oni koji na Budućem svijetu neće imati ništa." Potom su Allahovom Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem, stigli isti takvi ogrtači, pa je Omeru b. El-Hattabu dao jedan. Omer reče: "Allahov Poslaniče, daješ mi ga a rekao si onako o njemu?" Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, kaza: "Nisam ti ga dao da bi ga ti obukao." Omer ga je darovao svome bratu u Mekki koji je u to vrijeme bio mušrik.

Hadis 887

Ispričao nam je Abdullah b. Jusuf i kazao: Obavijestio nas je Malik, prenijevši od Ebuz-Zinada, on od El-A'redža, a on od Ebu Hurejrea, radijallahu anhu, da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, kazao: "Da se ne bojim da ću time opteretiti svoje sljedbenike (ili je kazao: ljude), naredio bih im upotrebu misvaka za svaki namaz."

Hadis 888

Ispričao nam je Ebu Ma'mer i kazao: Nama je ispričao Abdulvaris i kazao: Nama je ispričao Šuajb b. El-Habhab; kaže: Nama je ispričao Enes, koji je kazao da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: "Često sam vam preporučivao misvak."

Hadis 889

Ispričao nam je Muhammed b. Kesir i kazao: Obavijestio nas je Sufjan, prenijevši od Mensura i Husajna, njih dvojica od Ebu Vaila, a on od Huzejfea, koji je kazao: "Kada bi ustao noću, Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, bi oprao usta i (misvakom) ih očistio."

Hadis 890

Ispričao nam je Ismail i kazao: Meni je ispričao Sulejman b. Bilal, koji je kazao da je Hišam b. Urve rekao: Obavijestio me je moj otac, prenijevši od Aiše, radijallahu anha, koja je kazala: "Kod mene je ušao Abdurrahman b. Ebi Bekr noseći sa sobom misvak kojim je čistio zube. Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, pogleda u njega, a ja mu rekoh: ‘Abdurrahmane, daj mi taj misvak.' On mi ga dade, a ja ga prelomih i jedan dio zubima smekšah te dadoh Allahovom Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem. Naslonivši se na moje grudi, njime je očistio svoje zube."

Pogledaj i preostalih 51 hadisa iz ove teme →