← Sve teme

Hadis 876–941

Namaz petkom (Džuma-namaz)

66 hadisa

Hadis 876Mi smo posljednji primili Objavu, a na Sudnjem danu ćemo, premda je njima prvima data Objava, prije njih…Hadis 877Kada neko hoće na džumu, neka se okupa.Hadis 878Dok je Omer b. El-Hattab jednog petka bio na minberi, ušao je čovjek od prvih muhadžira, Vjerovjesnikovih,…Hadis 879Kupanje petkom je obaveza svakog punoljetnog sljedbenika islama.Hadis 880Svakom punoljetnom muslimanu je dužnost da se petkom okupa, da opere zube i da se namiriše, ukoliko je u…Hadis 881Ko se okupa petkom, onako kao što se kupa radi džunupluka, potom ode u (džamiju u prvom sahatu), ima nagradu…Hadis 882Dok je Omer b. El-Hattab u petak držao hutbu, ušao je jedan čovjek. Omer upita: ‘Zašto kasnite na namaz?', a…Hadis 883Koji god se čovjek petkom očisti onoliko koliko je u stanju, namaže kosu uljem i naparfemiše se parfemom koji…Hadis 884Kazao sam Ibn Abbasu: ‘Neki ashabi su spomenuli da je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao:…Hadis 885Hoće li se čovjek naparfemisati i kosu namazati uljem ukoliko toga bude imao u kući?" "To ne znam." –…Hadis 886Allahov Poslaniče, kupi ovaj ogrtač i oblači ga petkom i kada ti dođu delegacije." Allahov Poslanik,…Hadis 887Da se ne bojim da ću time opteretiti svoje sljedbenike (ili je kazao: ljude), naredio bih im upotrebu misvaka…Hadis 888Često sam vam preporučivao misvak.Hadis 889Kada bi ustao noću, Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, bi oprao usta i (misvakom) ih očistio.Hadis 890Kod mene je ušao Abdurrahman b. Ebi Bekr noseći sa sobom misvak kojim je čistio zube. Allahov Poslanik,… Pogledaj i preostalih 51 hadisa iz ove teme, sa audiom →