بِسْمِ اللهِ الرَّحْمٰنِ الرَّحِيمِ
Sahihul-Buhari
Zbirka vjerodostojnih hadisa
Hadis 8–58
51 hadisa
Taharet (da se bude pod abdestom ili gusulom). Ovo je jedna od osobina kojom bi se trebao okititi onaj ko upućuje dovu Allahu. Prenosi se od Ebu Musaa: "Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, pozvao je da mu se donese vode, abdestio se, a potom digao ruke i rekao: ‘Allahu, oprosti Ubejdu Ebu Amiru!' – vidio sam (pritom) bjelinu njegovih pazuha – a onda je dodao: ‘Allahu, uzdigni ga na Sudnjem danu iznad mnogih Svojih stvorenja, ljudi!'" (Buhari)
Ispričao nam je Abdullah b. Muhammed i kazao: Nama je ispričao Ebu Amir el-Akadi i kazao: Nama je ispričao Sulejman b. Bilal prenijevši od Abdullaha b. Dinara, on od Ebu Saliha, a on od Ebu Hurejrea, radijallahu anhu, a on od Vjerovjesnika, sallallahu alejhi ve sellem, da je kazao: "Iman se sastoji od šezdeset i nekoliko ogranaka. Stid je ogranak imana."
Ispričao nam je Adem b. Ebi Ijas i kazao: Nama je ispričao Šu'be, prenijevši od Abdullaha b. Ebis-Sefera i Ismaila, njih dvojica od Eš-Ša'bija, on od Abdullaha b. Amra, radijallahu anhuma, da je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, kazao: "Musliman je onaj od čijeg su jezika i ruke mirni ostali muslimani, a muhadžir je onaj koji se kloni onoga što je Allah zabranio." Ebu Abdullah veli da je Ebu Muavija rekao: "Isto nam je ispričao i Davud, prenijevši od Amira, on od Abdullaha, on od Vjerovjesnika, sallallahu alejhi ve sellem. A Abdula'la (ih) je prenio od Davuda, on od Amira, on od Abdullaha, a on od Vjerovjesnika, sallallahu alejhi ve sellem."
Ispričao nam je Seid b. Jahja b. Seid el-Kureši i kazao: Nama je ispričao moj otac i kazao: Nama je ispričao Ebu Burde b. Abdullah b. Ebi Burdea, prenijevši od Ebu Burdea, a on od Ebu Musaa, radijallahu anhu, koji je kazao: "Ashabi upitaše: ‘Allahov Poslaniče, koji je musliman najbolji?' On odgovori: ‘Onaj od čijeg su jezika i ruke mirni ostali muslimani.'"
Ispričao nam je Amr b. Halid i kazao: Nama je ispričao El-Lejs, prenijevši od Jezida, on od Ebul-Hajra, a on od Abdullaha b. Amra, radijallahu anhu: "Neki čovjek je upitao Vjerovjesnika, sallallahu alejhi ve sellem: ‘Koja djela su najbolja u islamu?' On reče: ‘Da nahraniš gladnog i da nazivaš selam i onome koga poznaješ i onome koga ne poznaješ.'"
Ispričao nam je Musedded i kazao: Nama je ispričao Jahja, prenijevši od Šu'bea, on od Katadea, on od Enesa, a on od Vjerovjesnika, sallallahu alejhi ve sellem. A (Šu'be) je prenio i od Husejna el-Muallima, koji je kazao: Ispričao nam je Katade, prenijevši od Enesa, da je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, kazao: "Niko od vas neće biti istinski vjernik sve dok svome bratu ne bude želio ono što želi sebi."
Ispričao nam je Ebul-Jeman i kazao: Obavijestio nas je Šuajb i kazao: Ispričao nam je Ebuz-Zinad, prenijevši od El-A'redža, a on od Ebu Hurejrea, radijallahu anhu, da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, kazao: "Tako mi Onoga u Čijoj je ruci moja duša, niko od vas neće istinski vjerovati sve dok mu ja ne budem draži od roditelja i djeteta."
Ispričao nam je Jakub b. Ibrahim i kazao: Nama je ispričao Ibn Ulejje, prenijevši od Abdulaziza b. Suhejba, on od Enesa, a on od Vjerovjesnika, sallallahu alejhi ve sellem. A ispričao nam je Adem i kazao: Nama je ispričao Šu'be, prenijevši od Katadea, a on od Enesa, da je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: "Niko neće istinski vjerovati sve dok mu ja ne budem draži od roditelja, djeteta i od svih ljudi."
Ispričao nam je Muhammed b. El-Musenna i kazao: Nama je ispričao Abdulvehhab es-Sekafi i kazao: Nama je ispričao Ejjub, prenijevši od Ebu Kilabea, on od Enesa, da je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, kazao: "Kod koga se nađe troje, osjetit će slast imana: ako mu Allah i Njegov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, budu draži od svega drugog, ako bude volio osobu isključivo radi Allaha, i ako bude mrzio povratak u nevjerstvo kao što mrzi to da bude bačen u vatru."
Ispričao nam je Ebul-Velid i kazao: Nama je ispričao Šu'be i kazao: Obavijestio me je Abdullah b. Abdullah b. Džebr i kazao: Čuo sam od Enesa da je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, kazao: "Znak imana je ljubav prema ensarijama, a znak licemjerstva je mržnja prema ensarijama."
Ispričao nam je Ebul-Jeman i kazao: Obavijestio nas je Šuajb, prenijevši od Ez-Zuhrija, koji je kazao: Obavijestio me je Ebu Idris Aizullah b. Abdullah, prenijevši od Ubadea b. Es-Samita, radijallahu anhu, koji je učestvovao u Bici na Bedru i u razgovorima noću na Akkabi, da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, u prisustvu skupine ashaba (te noći izaslanstvu ensarija iz Jesriba) rekao: "Zakunite mi se da Allahu nećete nikoga smatrati ravnim, da nećete krasti, da nećete bludničiti, da nećete djecu svoju ubijati, da nećete muževima tuđu djecu podmetati, i da mi nećete ni u čemu što je dobro poslušnost otkazati. Ko ispuni obavezu, imat će nagradu kod Allaha, a ko nešto prekrši, pa bude kažnjen na ovom svijetu odgovarajućom kaznom, to će mu biti iskupljenje. Onaj ko nešto prekrši i Allah mu to pokrije (na ovom svijetu) bit će u Allahovoj volji: ako bude htio, oprostit će mu, a ako bude htio, kaznit će ga." I mi smo mu se na to zakleli.
Ispričao nam je Abdullah b. Mesleme, prenijevši od Malika, on od Abdurrahmana b. Abdullaha b. Abdurrahmana b. Ebi sa'saa, on od svoga oca, a on od Ebu Seida el-Hudrija, da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: "Uskoro bi najbolji imetak muslimana mogao biti stado za kojim će ići po brdima i dolinama radi svoje vjere, bježeći od nereda (smutnji)."
Ispričao nam je Muhammed b. Selam i kazao: Obavijestio nas je Abde, prenijevši od Hišama, on od svoga oca, a on od Aiše, koja je kazala: "Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, bi (ashabima) naređivao samo ono što mogu podnijeti. Jednom prilikom mu rekoše: ‘Allahov Poslaniče, mi nismo kao ti. Tebi je Allah oprostio grijehe koje si počinio i one koje ćeš počiniti.' On bi se na to toliko rasrdio da mu se srdžba primjećivala na licu, a onda bi rekao: ‘Od svih vas, ja najbolje poznajem Allaha i najviše ga se bojim."
Ispričao nam je Sulejman b. Harb i kazao: Nama je ispričao Šu'be, prenijevši od Katadea, on od Enesa b. Malika, da je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, kazao: "Kod koga se nađe troje, osjetit će slast imana: kome Allah i Njegov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, budu draži od svega drugog, ko voli osobu isključivo radi Allaha i ko bude prezirao povratak u nevjerstvo, nakon što ga je Allah izbavio iz njega, kao što prezire da bude bačen u vatru."
Ispričao nam je Ismail29 i kazao: Meni je ispričao Malik, prenijevši od Amra b. Jahjaa el-Mazinija, on od svoga oca, on od Ebu Seida el-Hudrija, radijallahu anhu, da je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, kazao: "U Džennet će ući džennetlije, a u Džehennem džehennemlije. Onda će Uzvišeni Allah (čuvarima) reći: ‘Izvedite iz Džehennema svakog ko je u srcu imao i koliko zrno gorušice imana.' te će biti izvedeni iz njega pocrnjeli. Bacit će ih u rijeku kiše (ili je kazao: rijeku života – Malikova dilema), a onda će iz nje izniknuti poput bilja iz sjemenke na obali bujice. Zar nisi vidio kako ono izniče žuto i pogrbljeno."30 Vuhejb kaže: "Nama je Amr ispričao: "u rijeku života" i: "koliko zrno od gorušice dobra".