Hadis 8–58
51 hadisa
Hadis 8Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, pozvao je da mu se donese vode, abdestio se, a potom digao ruke i…Hadis 9Iman se sastoji od šezdeset i nekoliko ogranaka. Stid je ogranak imana.Hadis 10Musliman je onaj od čijeg su jezika i ruke mirni ostali muslimani, a muhadžir je onaj koji se kloni onoga što…Hadis 11Ashabi upitaše: ‘Allahov Poslaniče, koji je musliman najbolji?' On odgovori: ‘Onaj od čijeg su jezika i ruke…Hadis 12Neki čovjek je upitao Vjerovjesnika, sallallahu alejhi ve sellem: ‘Koja djela su najbolja u islamu?' On reče:…Hadis 13Niko od vas neće biti istinski vjernik sve dok svome bratu ne bude želio ono što želi sebi.Hadis 14Tako mi Onoga u Čijoj je ruci moja duša, niko od vas neće istinski vjerovati sve dok mu ja ne budem draži od…Hadis 15Niko neće istinski vjerovati sve dok mu ja ne budem draži od roditelja, djeteta i od svih ljudi.Hadis 16Kod koga se nađe troje, osjetit će slast imana: ako mu Allah i Njegov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem,…Hadis 17Znak imana je ljubav prema ensarijama, a znak licemjerstva je mržnja prema ensarijama.Hadis 18Zakunite mi se da Allahu nećete nikoga smatrati ravnim, da nećete krasti, da nećete bludničiti, da nećete…Hadis 19Uskoro bi najbolji imetak muslimana mogao biti stado za kojim će ići po brdima i dolinama radi svoje vjere,…Hadis 20Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, bi (ashabima) naređivao samo ono što mogu podnijeti. Jednom…Hadis 21Kod koga se nađe troje, osjetit će slast imana: kome Allah i Njegov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem,…Hadis 22U Džennet će ući džennetlije, a u Džehennem džehennemlije. Onda će Uzvišeni Allah (čuvarima) reći: ‘Izvedite… Pogledaj i preostalih 36 hadisa iz ove teme, sa audiom →